Передплата 2024 «Добра кухня»

Від чорниць аж чорно…

А ось білі грибочки щойно полізли

Фото автора
Фото автора

Липень — розпал сезону збору чорниць у Карпатах. Цьогоріч ягода вродила нівроку. Гілочки під вагою ягід-бусинок припали до землі. Від чорниць аж чорно на чорничних полянах… А все тому, що місцеві ягід наразі не збирають. Хоча у попередні роки у цей час всі поляни з чорницями вже були «вичесані» чи не під нуль.

Чому цього року заготівельники ягід досі не приймають карпатського «чор­ного золота», місцеві мешканці не зна­ють, розводять руками. Припускають, що ще з минулого року заморожені яго­ди не продалися. Місцеві з нетерпінням чекають, коли нарешті почнуть приймати ягоди, бо це — джерело доходу, але вже пішли чутки, що брати цього року будуть дуже дешево, бо, на відміну від минуло­го року, ягід справді багато. А коли немає дефіциту, ціна зазвичай падає. «Збира­ти чорниці дуже важко, — каже мені пані Оксана з села Ялинкуватого. — Ще важче їх нести з полонини до села. А це кілька кілометрів. Якщо будуть брати задеше­во, люди будуть саботувати. Так уже ко­лись було, кілька років тому. Після того, як люди збунтувалися і перестали зда­вати ягоди, заготівельники мусили підні­мати ціни. Кажуть, цьогоріч стартово бу­дуть приймати по 27 гривень за кілограм. Це дуже дешево, не виплачується їх зби­рати… От зараз усе село ходить на арні­ку. Це така квітка, вважається лікарською рослиною. Дуже цінна. Три роки тому по­чали її приймати. Нині беруть за 1300 гривень за кілограм. Оце варто ходити і шукати. Хоч також непросто. По-перше, ще треба знайти, де вона росте. А росте лише на полонинах. По-друге, за нею усі полюють. Тому треба рано встати і пер­шим прийти на родючі місця…»

Наразі місцеві чорниці збирають для власних потреб — морозять або роблять варення. Кажуть, оця перша ягода — най­смачніша і найкорисніша. А ось грибний сезон у Карпатах ще не розпочався. Хоч гриби вже є - особливо багато підберез­ників і підосичників. Їх місцеві не дуже шанують. Запитую, чи є гриби? Кажуть, білих наразі нема, а оцих «жовтих» по­вно. Ну, ми і «жовтими» або «червоними» не гребуємо. Я минулими вихідними на­збирала їх цілий кошик. Та ще й три білих знайшла. Вони якраз після рясних дощів полізли. Тож зробила розкішну грибну мачанку — пальчики оближеш…

Схожі новини