Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Жінка пішла обстежувати жовчний міхур, а виявили восьмикілограмову пухлину

Такі підступні новоутворення ростуть повільно, роками, не даючи до пори до часу про себе знати

Керівник Центру хірургії Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Юрій Шаваров днями видалив 57-річній жінці пухлину вагою понад вісім кілограмів та жовчний міхур, наповнений камінням… Пухлина, на щастя, виявилася доброякісною.

Юрій Шаваров
Юрій Шаваров

— У нашому Центрі хірургії проводяться дуже серйозні операції, — каже Юрій Івано­вич. — Не скажу, що цей випадок рідкісний, проте й не можна сказати, що таке буває часто. Здебільшого такі пухлини злоякісні, цього разу — це доброякісна жирова пух­лина — заочеревинна ліпома.

Така довгі роки може рости безсимп­томно, не давати про себе знати, за­звичай виявляють її тоді, коли від неї йде асиметрія живота. Або як у випадку з цією жінкою, яка пішла на обстеження печінки і жовчного міхура, бо були напади болю під правим ребром, а на УЗД, по­при гостре запалення жовчного міхура, з камінням, виявили пухлину, яка розміс­тилася заочеревинно. Органи черевної порожнини були зміщені справа наліво. Пухлина розмістилася від діафрагми аж до органів малого таза і змістила всі ор­гани у животі.

— Жінка не відчувала, що щось не так з організмом?

— Пухлини не дають про себе зна­ти, повільно ростуть роками… Жінку не турбувало нічого, тому не йшла обсте­жуватися. Пухлина могла рости ще, ві­сім кілограмів — не межа. Траплялися і за двадцять кілограмів пухлини. У хірургіч­ній практиці мені доводилося видаляти пухлину двадцять два кілограми.

— УЗД внутрішніх органів показує такі пухлини?

— Звичайно. Тому потрібно регу­лярно проходити профілактичні ме­дичні огляди. Навіть якщо нічого не турбує. Здавати кров на аналіз і звер­татися до сімейного лікаря, щоб оглянув профілактично. Напади болю жовчного міхура змусили цю жінку піти до лікаря, а якби не це, пухлина росла би й далі. Каменів у жовчному було багато. Оперували відразу оби­дві патології.

Схожі новини