Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові зробили операцію жінці, яка 19 років жила із пухлиною

  • 10.12.2023, 17:30
  • 9 909

Пацієнтка — 68-річна Ганна Курій із села на Львівщині

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

Жінка має шестеро дітей, і все життя у клопотах на здоров’я не скаржилась. Лише рік тому, як пішла на пенсію, відчула болі в ногах. Та за медичною допомогою пані Ганна тоді не звернулася. Однак біль дуже посилювався, і пані Ганна нарешті пішла до лікаря.

Коли спеціалісти обстежили жінку, то зʼясувала, що у пані Ганни — пухлина у плевральній порожнині, яка займає ⅓ частину легень. Більше того, гігантський утвір проріс уже в хребет та почав тиснути на нервові закінчення спинного мозку, що і спричинило оніміння ніг.

Тип пухлини — невринома. Це новоутвір, який походить із нервових закінчень і переважно є доброякісним. Небезпека невриноми у тому, що вона росте довго і безсимптомно. Так і сталося у пані Ганни. За розміром пухлини спеціалісти встановили, що вона росла цілих 19 років.

На момент звернення невринома вже так проросла у хребет, що могла назавжди паралізувати жінку. Оперувати треба якомога скоріше. Втручання — складне, комплексне, тож для нього районні спеціалісти скерували пані Ганну у Львів — до Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб'єднання Львова. Там спеціалісти оглянули жінку, зробили контрольне КТ-дослідження та, аби мінімізувати ризики, ухвалили рішення оперувати мультидисциплінарною командою, до складу якої входять торакальні та нейрохірурги.

Одномоментно торакальні та нейрохірруги видалили невриному, яка проросла в плевральну порожнину і канал хребта та стискала спинний мозок. Складне втручання тривало 4 години та минуло вдало.

На другу добу після операції пані Ганна вже перебувала у звичайній палаті. За тиждень пацієнтка поїхала додому. Найбільше вона боялася, що новоутвір прикує її до ліжка, і вона стане тягарем для власних дітей.

Нині ж жінка щаслива, що все завершилося добре.

Схожі новини