Передплата 2024 «Добрий господар»

Вересень — час записатися на огляд до гінеколога

Лікарі закликають жінок подбати про своє здоров’я

Вибір методу лікування за раку шийки матки залежить від сукупності багатьох факторів, зокрема від стадії захворювання. Фото Hermina
Вибір методу лікування за раку шийки матки залежить від сукупності багатьох факторів, зокрема від стадії захворювання. Фото Hermina

Серед онкологічних захворювань статевих органів у жінок рак шийки матки посідає друге місце — після раку ендометрію. Близько 90% випадків — наслідок «роботи» вірусу папіломи людини, а точніше — найбільш онкогенних його типів, 16 і 18, які передаються переважно статевим шляхом.

Спершу вірус призво­дить до дисплазії епіте­лію шийки матки. Це — пе­редраковий стан, який добре піддається лікуванню, але, на жаль, немає симптомів. Якщо жінка вчасно не звернеться по фахову допомогу, дисплазія пе­реросте у рак. Тоді з’являться перші тривожні «дзвіночки»:

  • вагінальні кровотечі після статевого акту, між місячними або після менопаузи;
  • біль у ділянці малого таза;
  • водянисті кров’янисті виді­лення з піхви, які можуть мати сильний неприємний запах;
  • біль під час сексу.

Хороша новина полягає у тому, що рак шийки матки розвивається повільно. Але це зовсім не озна­чає, що візит до фахівця можна відкладати до того часу, поки не закінчиться війна (особливо, якщо ви відкладали його до дня, коли закінчиться пандемія).

Лікарі закликають пацієн­ток знайти час на себе й пройти профілактичний огляд — ран­нє виявлення хвороби підвищує шанси на одужання.

Згідно з рекомендаціями фахівців Центру громадсько­го здоров’я, кожна жінка, стан здоров’я якої є задовільним, по­винна відвідувати лікаря не рід­ше одного разу на рік. Жінці з факторами ризику виникнення хвороби або яка мала передра­ковий стан, частоту оглядів вар­то обговорити зі своїм лікарем.

Факторів ризику є кілька. Це:

  • тютюнокуріння;
  • ВІЛ-інфекція або інший важкий діагноз;
  • захворювання, що передаються статевим шляхом;
  • наявність великої кількості статевих партнерів;
  • незахищений статевий контакт;
  • випадок раку шийки матки в родині.

Як пояснюють лікар-акушер-гінеколог Олександр Гнатюк та лікар-онкогінеколог Олек­сандр Тіба, першим етапом у ді­агностиці раку шийки матки є ві­зуальний огляд гінеколога або онкогінеколога. Після чого жін­ці можуть призначити додаткове комплексне дослідження: УЗД, КТ, цитологічне дослідження, біопсію, кольпоскопію тощо.

Вибір методу лікування за раку шийки залежить від сукуп­ності багатьох факторів, зокре­ма від стадії захворювання. На ранніх етапах пацієнткам про­водять конізацію шийки матки — видалення конусоподібного фрагмента слизової цього орга­на. Коли стадія вже занедбана, може виникнути потреба у тому, щоб видалити всю матку з при­датками й лімфатичними вузла­ми.

За словами медиків, най­більш ефективним захистом від раку шийки матки є вакцинація проти вірусу папіломи людини, а також скринінг за допомогою ПАП-тесту (це якраз той «мазо­чок», який лікар бере «на кріс­лі»), і ДНК-тексту, що допомагає визначити наявність вірусу в ор­ганізмі. Як зауважують у ЦГЗ, ці тести не є діагностичними. Їхній результат не може точно відпо­вісти на запитання, чи є у паці­єнтки рак шийки матки. Скри­нінг допомагає вчасно виявити передраковий стан.

Схожі новини

Читайте також

09.04.2024

Війна — важкий психологічний фактор для організму жінки

Жіноче здоров’я у час війни — тема актуальна й дуже непроста. Адже українське жіноцтво третього тисячоліття нарівні з чоловіками боронить свободу та незалежність своєї держави. Навіть якщо жінка не тримає у руках зброї — у кожної з нас своє завдання: робота, волонтерство, виховання дітей, очікування своїх рідних з війни. І щоденні переживання, стреси, безсонні ночі через повітряні тривоги та ракетні обстріли, страх за життя дітей навіть у тилових регіонах, не кажучи вже про прифронтові території