Передплата 2024 ВЗ

«Прошу заборонити пані Левчук навіть торкатися вагітних – щоб не робила дітей сиротами!»

Цього вимагала у суді жінка, єдина донька якої померла внаслідок непрофесійних дій акушера з районного Миколаєва.

Колегія суддів палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Львівської області залишила у силі вирок Миколаївського районного суду від 3 квітня цього року, згідно з яким акушера-гінеколога Миколаївської центральної комунальної лікарні Наталію Левчук визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 140 Кримінального кодексу України. Йдеться про “невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, яке спричинило тяжкі наслідки для хворого”.

Шість років тому, 28 квітня 2011 року, після пологів, які приймала Наталія Левчук, померла 37-річна Наталія Гірник. Акушер своєчасно не діагностувала у неї великого розриву матки після народження дитини. Внаслідок інтенсивної кровотечі через кілька годин жінка померла. Порушення медичного протоколу підтвердили свідки і експерти. Визнавши Наталію Левчук винною, суд першої інстанції призначив їй покарання у вигляді двох років обмеження волі. Але через те, що (у зв’язку із затяжним слідством. — І. Ф.) сплив строк притягнення до відповідальності, її звільнили від відбування покарання. Суд постановив стягнути з акушера Левчук на користь потерпілої, матері покійної, Ганни Корецької, яка втратила єдину дочку, 70 тис. грн. Таку ж суму лікар зобов’язана буде виплатити кожному з дітей померлої породіллі — 14-річному Денису і 6-річній Тетянці. Дівчинка бачила свою маму лише кілька секунд після народження...

- Я прошу суд заборонити пані Левчук навіть торкатися вагітних, щоб вона більше не калічила жінок, не робила дітей сиротами! — просила суддів вся у сльозах Ганна Корецька.

Про додаткове покарання для обвинуваченої просили також прокурор і захисник потерпілої. Зокрема, клопотали заборонити Наталії Левчук протягом трьох років обіймати посади у галузі охорони здоров’я. Суд відхилив це клопотання. Але навіть якщо підтримав би його, через закінчення терміну притягнення до відповідальності застосувати і цю норму було б неможливо. Отож, судячи з усього, винна у скоєнні злочину Наталія Левчук далі працюватиме з майбутніми матерями...

Та попереду у цього акушера нові судові процеси. Їй, зокрема, загрожує притягнення до відповідальності за іншу “НП” у Миколаївському пологовому будинку, до якого мала безпосередній стосунок. Торік вона ледь не вгробила іншу молоду маму, майже місяць “не помічаючи” в її лоні мертвого плоду.

Цього року на Львівщині відбулося і триває кілька судових процесів, обвинуваченими в яких фігурують низькопрофесійні, недбалі гінекологи.

Фото автора

Схожі новини