Передплата 2024 «Добрий господар»

Львів знову відкритий для джазу

Якщо запізнився на концерт «Альфа Джаз Фесту», навіть із квитком за три тисячі гривень стоятимеш у проході!

Від п’ятниці, 24 червня, Львів знову перетвориться на Мекку для шанувальників джазу з усіх куточків Земної кулі. 24 - 28 червня у нашому місті відбудеться 6-й міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest. Джаз-фест усе більше “розкручується”: британська газета The Guardian включила його у список десяти найкращих джаз-фестивалів Європи, що відбудуться влітку і восени цього року.

Торік на цю подію до Львова приїхали зірки шоу-бізнесу, відомі політики і чиновники, а також — дружина президента Марина Порошенко. “Родзинкою” джазового форуму стане унікальний концерт Джамали, який відбудеться 28 червня на головній сцені імені Едді Рознера (у Парку культури імені Богдана Хмельницького) і буде приурочений до Дня Конституції України. А оскільки джазовий фестиваль у Львові стає все більш помітною культурною і світською подією, до нас у ці дні завітає VIP-десант: кількадесят послів різних країн! Зокрема, США, Великої Британії, Італії, Німеччини, Франції. Також квитки на джазові концерти закупили працівники Кабміну України і Верховної Ради. Не виключають, що послухати джаз до Львова завітає президент України Петро Порошенко...

Події фестивалю розгорнуться, зокрема, на головній концертній сцені у Парку культури. Виступи хедлайнерів (відомих джазових виконавців) пройдуть 24, 25, 26 та 27 червня. У ці дні сцена буде відкрита для входу гостей з 18.00 і до останньої ноти. Місця у партері - за квитками (партер розрахований на три тисячі осіб, вартість квитка коливається від 250 грн. до 3,5 тисячі гривень).

У партері буде унікальна тентова конструкція, яка захищає від дощу, і бари, де можна перекусити та придбати напої (оплата тільки карткою Alfa Jazz Card). Вхід до парку вільний. Гості, які не встигли придбати квитки на концерти сцени ім.Едді Рознера, зможуть комфортно розміститися у пікніковій зоні парку та спостерігати за концертом на великих світлодіодних екранах. Без оплати можна буде відвідати концерти на двох сценах у центрі Львова - на площі Ринок (24-27 червня) і на площі біля палацу Потоцьких (25 -27 червня).

Зірками Alfa Jazz Fest 2016 є десятикратний володар премії Греммі Артуро Сандоваль, а також квартет Бренфорда Марсаліса, Курт Еллінг (спеціальний гість), співачка Дайан Рівз. 24 червня на площі Ринок відомий піаніст Вадим Неселовський зі США, який народився в Україні, та львівський Академічний молодіжний симфонічний оркестр “INSO-Львів” презентуватимуть унікальну авторську програму. Особливим буде і закриття фестивалю, оскільки на ньому виступатимуть українські музиканти з відомим американським піа­ністом Майклом Абене (27 червня, площа Ринок).

«Щороку відвідую джазовий фестиваль, отримую море задоволення, - розповідає “ВЗ” львів’янин Артур Хорошівський. - Організація — європейська, є різні зони для культурного відпочинку, харчування, запроваджена спеціальна кредитна картка для розрахунків, є тури для іноземних гостей. Щоправда, культура наших людей іноді залишає бажати кращого. Торік було неприємно спостерігати, як частина слухачів навіть після початку концерту у Парку культури продовжувала вживати спиртне у навколишніх ятках. А потім спішно займали свої місця у перерві між музичними композиціями, дратуючи справжніх меломанів і заважаючи виконавцям”.

“Є частина людей, які запізнюються на концерт. Щороку маємо таку проблему і з цим боремося, - розповіла “ВЗ” виконавчий директор Alfa Jazz Fest Наталія Горбачевська. - У нас є правило: якщо почався концерт, не пропускаємо людей через входи біля сцени. Увійти можна буде тільки у перерві між композиціями і тільки з одного входу — в кінці залу. Якщо люди вчасно не зайняли свого місця, його може зайняти інша людина. Торік велика кількість людей, які спізнилися, стояли збоку і чекали, коли можна буде зайти. Попри те, що вони мали квиток за 800 грн. чи за 3000. Наші люди не звикли приходити вчасно на концерт. Ми аналізували ситуацію і з’ясували, що частково у цьому винні й організатори концертів. Тому що 90% концертів починаються із півторагодинним запізненням. Людей настільки до цього привчили, що коли концерт починається вчасно, люди просто до цього не готові”.

“Пріоритет №1 цього року — у нас вперше працює додаткова безкоштовна пікнікова зона на стадіоні “Юність”, що у Парку культури, - веде далі Наталія Горбачевська. - Важливо максимально реалізувати потенціал пікнікової зони, оскільки кількість квитків на концертах у парку обмежена і багато шанувальників джазу не змогли придбати квитки. Також співпрацюємо з Львівською ОДА, міською радою, і на концерт Джамали запросили безкоштовно талановитих дітей, дітей переселенців, дітей із малозабезпечених і багатодітних сімей. Ще одна ініціатива — на суботній гала-концерт у парку запрошуємо усіх прийти у вишиванках, щоб у нас був особливий дрес-код і настрій”.

Не секрет, що останніми роками джазовий форум “обростає” політичними скандалами. Торік активісти Бойкотного руху пікетували концерти фестивалю на площі Ринок — із російськими матрьошками, балалайками і ведмедями. Таким чином активісти протестували проти головного спонсора фестивалю — російського “Альфа-банку”. “Нормально ставимося до того, що люди можуть нас критикувати, - пояснила Наталія Горбачевська. - Критика - ознака того, що ти робиш щось помітне. Люди мають право мати іншу думку. Ми ні з ким не боремося. Намагаємося не просто слухати, а чути людей і вести з ними діалог. Щороку спілкуємося з людьми, які нас критикують, так було і цього року. Вислуховуємо їхню позицію і намагаємося її враховувати, пояснюємо свою позицію. Чим більше будемо спілкуватися, тим більше буде між нами розуміння, тим більше буде розуміння, що у нас є хорошого і як зробити нас кращими. До нас зверталися, щоб мінімізувати рекламу, — працюємо зі спонсорами щодо мінімізації реклами. Наприклад, на сцені на площі Ринок взагалі немає жодного логотипу. Це великий успіх — попросити у спонсорів гроші, при тому прибравши їх логотипи. Ми цей компроміс знаходимо, і люди, які критикують нас, теж це бачать”.

Фото автора

Схожі новини