Передплата 2024 «Добра кухня»

Перейшов вулицю на «червоне» –  заплати 51 гривню

Поліція штрафує пішоходів-порушників так само, як і водіїв.

Віднедавна поліція штрафує не тільки водіїв, а й пішоходів: за те, що переходять проїжджу частину у невстановлених місцях, мають сплатити 51 гривню. Журналіст “ВЗ” вирішила з’ясувати, як львів’яни ставляться до нововведення. Для цього дослідила декілька проблемних переходів міста (вул. Дж. Вашингтона, вул. Городоцьку та вул.Шевченка). Результат невтішний — багато людей справді переходять на червоне світло або не по пішохідному переходу. Але поліції на місці не було, тож і оштрафованих львів’ян мені знайти не вдалося. У пошуках реальних порушників переглянула сторінку ГО “Варта-1” у соціальних мережах. Там таких “сміливців” знайшла “аж” чотири.

Олександра Дякун, яка переходила дорогу на вул. Угорській у невстановленому місці, обійшлася лише попередженням. Жінка каже, розповіла поліціянтам, що у її дитини болів зуб, тому бігла до аптеки через дорогу. Вони вислухали і “прочитали нотацію”, що, мовляв, могла створити аварійну ситуацію і поплатитися за такий вчинок життям. Але Олександру не оштрафували.

А ось студентці Технологічного коледжу Ользі Дороті попалися зовсім не доброзичливі поліціянти. Падав сильний дощ. Патрульні, не виходячи з машини, аби не змокнути, накричали на студентку: “Куди йдете? Важко до світлофора дійти?”. Дівчині було образливо, але втішилася хіба тим, що не платила штрафу.

Львів’янину Юрію Дубенському все-таки довелося розкошелитися на 51 гривню. Переходив на проспекті Чорновола на червоне світло. Хлопець погоджується, що штраф йому виписали справедливо. Проте обурюється, що протокол оформляли занадто довго — 15 хвилин. А ще образився, бо з усього натовпу, що порушував правила разом із ним, оштрафували лише його. На це поліціянти йому відповіли, мовляв, не в змозі всіх зловити, кого зловили, того й оштрафували.

Студентка факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка Соломія Савченко поскаржилася мені, що стала жертвою недобросовісних, на її думку, поліцейських. Вона справді перейшла дорогу у невстановленому місці. Однак поліціянти оштрафували її на... 70 гривень. Та ще й не виписали протоколу. Соломія знала про штрафи, але суму, яку потрібно сплатити, — ні.

Ситуацію з порушеннями я обговорила зі своїм колегою-студентом Олександром Ільясевичем. Він навчається в ЛНУ ім. Івана Франка на факультеті журналістики і паралельно працює патрульним поліцейським. Олександр каже, коли порушників штрафують, їм стає соромно. Але пішоходи ще достатньо не усвідомлюють, що є учасниками руху, і у них така ж відповідальність, як і у водіїв. Аби покращити ситуацію, поліція інструктує пішоходів, проводить спеціальні заняття з вивчення правил дорожнього руху у школах.

“Люди ще не готові визнавати свої правопорушення. Деякі заперечують, що переходили дорогу не там, де треба, - розповіла прес-секретар ГУ Нацполіції у Львівській області Катерина Рибій. - Віднікуються, мовляв, такого не було. Також був випадок, коли жінка побажала патрульним... потрапити в АТО і звідти не повернутися. Обурюються, чому саме їх оштрафували, а не когось іншого”. Катерина Рибій пояснила, що у патрульної поліції нема завдання стояти на одному певному місці та ловити правопорушників. Якщо патрульні бачать, що особа переходить у невстановленому місці, тоді реагують. Наприклад, зранку, коли нема викликів, вони перевіряють місця, де є найбільше правопорушень, і стежать за порядком.

Довідка «ВЗ»

51 гривня — це мінімальний штраф. Сума залежить від обставин. Якщо особа була напідпитку, має заплатити 136 гривень. За створення аварійної ситуації - 170 грн., або громадські роботи від 20 до 40 годин. Якщо у пішохода нема документів, поліцейські везуть його у відділ поліції для встановлення особи.

Щоб оплатити штраф, не обов’язково мати гроші на місці правопорушення. Можна сплатити протягом 15 діб, адже порушнику виноситься постанова про адміністративне стягнення (документ, у якому записані дані особи, місце вчинення правопорушення, до якого числа треба сплатити штраф, прізвище поліцейського). Заплатити можна в банку або в онлайн-режимі на сайті GOSPAY UKRAINE. Якщо порушник не сплачує штрафу протягом 15 діб, постанова про адміністративне стягнення надсилається до відділу Державної виконавчої служби, а штраф подвоюється. Також порушник може оскаржити штраф протягом 10 днів — у судовому порядку. Наразі, за словами Катерини Рибій, пішоходи не оскаржували штрафів у суді.

Мовою цифр

Загалом від вересня-2015 поліція оштрафувала за перехід вулиці у невстановлених місцях близько 300 пішоходів. Подаємо детальну статистику цих правопорушень:

Квітень — 59

Березень — 61

Лютий — 19

Січень — 19

2015 рік

Грудень — 6

Листопад — 17

Жовтень — 6

Вересень — 9

Фото автора.

Схожі новини