Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коломійцев залишається художнім керівником Театру ім. Лесі Українки

  • 02.12.2015, 20:52
  • 4 112

Так вирішив суд.

Галицький райсуд Львова не задовольнив позову Львівського міського управління культури і визнав правомочними підсумки конкурсу на посаду художнього керівника Львівського драмтеатру ім. Лесі Українки, у якому переміг відомий режисер Олексій Коломійцев.

Таким чином суд визнав, що Коломійцев - чинний художній керівник театру, був відсторонений від посади незаконно, і призначив поновити його на посаді. Також суд визнав, що конкурсна комісія була створена законно. Нагадаємо, позов щодо визнання конкурсу недійсним подало міське управління культури - на комунальну установу Театр ім. Лесі Українки як на юридичну особу (фактично «саме на себе»). Водночас новий директор театру Микола Павлів призначив т. в. о. художнього керівника театру викладача кафедри театрознавства ЛНУ ім. І. Франка режисера Євгена Худзика («ВЗ» детально висвітлював тривалий конфлікт у Театрі ім. Лесі Українки у №№ від 25 червня, 6 липня, 18 серпня цього року тощо).

«Ще не знаю, що робитиму із цією перемогою, - сказав Олексій Коломійцев журналісту «ВЗ». - Звичайно, управління культури може подати апеляцію на це рішення. Але для мене головне, що суд показав, що я не винен у «корупційних схемах», у яких мене хто тільки не звинувачував. Чи буду працювати у цьому театрі, якщо мене остаточно визнають художнім керівником? Питання в тому, чи буде на це добра воля львівської влади. Бо якщо мене знову почнуть на чомусь підловлювати, шукати якісь зачіпки, це буде не робота. У мене риторичне запитання: якщо суд довів мою правоту і незаплямованість, то, може, тепер ті, хто цькував мене, переді мною вибачаться?».

Увесь цей час Олексія Коломійцева не пускали у театр, уже третій місяць не виплачують зарплату. Він не мав за що прогодувати свою сім’ю (із дружиною виховують трьох малолітніх дітей), не мав можливості найняти юриста. Суддя особливо наголосив на незаконній невиплаті зарплатні.

За час судової тяганини режисер перебрався в Одесу, де створив авторський «Театр Олексія Коломійцева». В Одесу зі Львова з ним поїхало дев’ятеро акторів, там долучилися інші актори, які приїхали з усієї України. Зараз у трупі 15 акторів. Театр відкрив власний театральний сезон - на сцені Одеського культурного центру з аншлагом пройшла вистава «Дівка». Коломійцев планує за сезон оновити вісім вистав, які створив за рік роботи у Львові, і завершити сезон прем’єрою - оперою «Марія Стюарт».

Юлія ЛІЩЕНКО.

Схожі новини