Передплата 2024 «Добрий господар»

Галичанину присудили премію «За громадянську толерантність»

Сільський активіст Іван Кахнич упорядкував місце розстріляних у війну євреїв

Оргкомітет Київського міжнародного міжконфесійного форуму, який вшановує громадян, що особливо доклалися до суспільного порозуміння, злагоди, миру між людьми різних національностей та віросповідань, відзначив 59-річного жителя села Черниці Миколаївського району на Львівщині Івана Кахнича. Нагороду «Кришталевий Ной» у номінації «За громадянську толерантність» йому присуджено за те, що дослідив історію розстріляних фашистами у минулу війну євреїв з довколишніх сіл, в «Іванковому лісі» біля села Рудників розшукав місце їхньої загибелі, упорядкував його, поставив пам’ятний знак. Про цей глибоко гуманний вчинок галичанина у Києві дізналися із публікації «Високого Замку». Почесну відзнаку (минулого року її володарем став відомий філософ, громадський діяч Мирослав Попович) на початку квітня Івану Кахничу та іншим лауреатам вручить засновник цього форуму — народний депутат Олександр Фельдман.

Іван Кахнич — колишній інженер-конструктор підприємства «Миколаївцемремонт», винахідник-раціоналізатор, пасічник. А ще його знають як громадського активіста, дослідника минувшини рідного краю, автора кількох книг про історію наддністрянських сіл, ініціатора вшанування на місцевих теренах борців за волю України. Один з напрямів його досліджень — про людей різних національностей, які пліч-о-пліч разом з українцями жили у Пісочній, Черниці, Надітичах, Гірському. Під час спілкування зі старожилами, зокрема із Софією Мороз (Дмитровською), краєзнавець дізнався моторошну історію розправи фашистських окупантів над місцевим євреями. Коли вдалося встановити місце, де гітлерівці їх розстріляли і закопали, активіст розчистив це урочище від чагарників, поставив тут великий металічний хрест. І прикріпив на ньому меморіальну табличку із зіркою Давида та написом: «Тут спочивають жителі сіл Пісочна, Рудники єврейської національності, розстріляні у серпні 1942 року німецькими окупантами. Вічна пам’ять».

Так виглядає «Кришталевий Ной», яким Київський міжнародний міжконфесійний форум нагородив Івана Кахнича

Ініціативу Івана Кахнича про вшанування загиблих євреїв підтримали і допомогли в її реалізації сільський голова Андрій Кос, фірма «Монтажник». Після встановлення хреста сюди, незважаючи на похилий вік, прийшла і 88-річна Софія Мороз, запалила свічку, помолилася за убієнних колишніх своїх сусідів, з якими жила у дружбі-злагоді...

У черницького краєзнавця є ще одна ідея: упорядкувати закинуту у Белецькому лісі могилу єврейського рабина зі Стрия, який у час війни перебував у лавах УПА і з допомогою своєї радіостанції підтримував зв’язок із загонами українських партизанів.

А тим часом…

За відновлення закинутого єврейського цвинтаря, який заріс чагарниками, взялися у райцентрі Миколаєві з ініціативи міського голови Ігоря Хімчака. Мер сподівається, що до відновлення цього кладовища долучаться члени єврейських товариств, можливо, хтось з них знайде тут могили своїх рідних…

Схожі новини