Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Музей для жінок оформлять як туалет: причина

  • 08.05.2024, 20:15
  • 738

В Австралії музей для жінок оформлять як туалет, щоб не пропускати туди чоловіків

Фото Jesse Hunniford
Фото Jesse Hunniford

Інсталяцію Kirsha Kaechele Ladies Lounge, яку встановили у Музеї старого та нового мистецтва в австралійському місті Гобарті, планували лише для жінок. Однак після позову про гендерну дискримінацію, який подав мешканець Нового Південного Уельсу Джейсоном Лау, суд постановив дозволити вхід чоловікам. До того їх не пускали.

Те, що чоловіки «переживають відмову — це витвір мистецтва», переконана художниця-організаторка Ladies Lounge Кірша Каечеле.

Вона у суді описала життєвий досвід австралійських жінок із дискримінацією та відчуженням, зокрема — заборону працювати у державному секторі після заміжжя та отриманням меншої заробітної плати, ніж чоловіки, за ту саму роботу.

Аби оминути судову постанову, Кірша Каечеле планує зробити Ladies Lounge «відповідним» до норм. У планах — перетворення вітальні, вкритої оксамитом, на жіночий туалет і церкву, що, як вона стверджує, дозволить продовжувати допускати туди тільки жінок.

Команда юристів спиратиметься на тлумачення трибуналом розділу 26 Закону про боротьбу з дискримінацією Тасманії, який передбачає, що людина має право дискримінувати іншу людину в ситуації, яка спрямована на забезпечення рівних можливостей для групи людей, які перебувають у невигідному становищі або мають особливу потребу через, зокрема, стать.

Наприклад, клуби лише для чоловіків чи спортивні зали лише для жінок, можуть працювати відповідно до такого тлумачення.

Кірша Каечеле розповіла, що ця справа з високими ставками викликала відчуття, що її твір мистецтва оживає. Воно готова боротися аж до Верховного суду.

У Ladies Lounge експонують роботи іменитих митців — від Пікассо до Сідні Нолана.

Схожі новини