Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Якщо шкіра обличчя обвітрилася

Останнім часом потужні шквали вітру дуже дошкуляють. Після перебування на вулиці шкіра червоніє, з’являється відчуття стягнутості, лущення, почервоніння та свербіж. Це характерні ознаки обвітрювання

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Шкіра дуже чутлива до впливу факторів довкілля, особливо таких агресивних, як мороз, вітер, різкі перепади температури, висока або низька вологість повітря. Внаслідок цього порушується захисний ліпідний шар шкіри, що негативно позначається на її стані та вигляді.

Причини обвітрювання

Обвітрювання, або метеороло­гічний дерматит, — стан, за якого порушується водно-ліпідний шар (водно-ліпідна мантія) шкіри. Він є природним бар'єром, який за­побігає втраті вологи. Причин об­вітрювання може бути кілька. Най­частіші з них:

Нестача вологи у шкірі. Ро­бота батарей, кондиціонерів та інших систем для опалення примі­щень не найкращим чином позна­чаються на стані епідермісу. Сухе повітря під час опалювального се­зону сприяє порушенню захисної функції ліпідного бар'єру шкіри, вона втрачає необхідну вологу, стає сухою, виникають подраз­нення і лущення.

Неправильний догляд. Взим­ку тип шкіри змінюється в бік більш сухого. У власниць жирно­го типу шкіри у зимовий час він зміщується ближче до комбінова­ного. Щодо сухої шкіри, вона по­требує ще більшого зволоження та живлення, ніж у будь-яку іншу пору року. Тому обирати косме­тичний продукт необхідно для су­хішого типу шкіри.

Якщо шкірні покриви пошко­джені, наприклад, через непра­вильний догляд, сухе повітря в приміщенні, гормональні зміни або через будь-які інші причини, вони в будь-якому разі будуть більш схильні до зовнішніх і вну­трішніх впливів. За відсутності до­статнього і повноцінного зволо­ження та живлення шкіра швидко зневоднюється, тьмяніє, починає лущитися, проявляються ознаки старіння.

Погані погодні умови (силь­ний вітер, низька температура повітря). Обвітрити шкіру в таких умовах дуже легко. Холодне пові­тря також висушує шкіру і руйнує її гідроліпідний захист.

Неправильне очищення. Взимку перевагу краще віддава­ти засобам догляду без спирту, не варто використовувати мило або мити обличчя до відчуття «скрипу». Після вмивання варто нанести спеціальний тонік, який відновить РН шкіри і захистить ці­лісність гідроліпідного шару. У зи­мові місяці особливо важливо не зруйнувати той захисний бар'єр, який створює проти впливу агре­сивних зовнішніх факторів сама шкіра.

Частий пілінг. Безумовно, пі­лінг допомагає позбутися мерт­вих клітин рогового шару. Але надто часте і надмірне викорис­тання таких засобів руйнує його, що може спровокувати лущення та обвітрювання.

Дефіцит вітамінів. Брак в ор­ганізмі вітамінів відбивається на стані шкіри, може стати причиною погіршення її зовнішнього вигляду та запалення шкірних покривів.

Ознаки обвітрювання

— Значне почервоніння, яке може з’явитися на певних ді­лянках (щоках, підборідді) або на всьому обличчі. Під час впли­ву температури кров циркулює активніше, тому шкіра набуває легкого червоного відтінку чи рум’янцю. Після нормалізації температури кровотік нормалізу­ється, а шкірі повертається нату­ральний колір. Водночас сильне і тривале за часом почервоніння шкіри під час впливу мінусових температур не можна розгляда­ти як природну захисну реакцію, адже з’являються такі симптоми:

  • відчуття стягнутості, сухість, лущення, шорсткість;
  • свербіж, пощипування, бо­лючість під час дотику;
  • у деяких випадках набря­клість, припухлість.

Найважчими є тріщинки та ерозії. Але так сильно обличчя може обвітритися в разі тривало­го перебування у несприятливих погодних умовах за відсутності спеціальних захисних засобів.

Як запобігти обвітрюванню

Коли настає холодна пора року, у ранкові години краще на­носити на шкіру обличчя живиль­ний крем із захисним ефектом, а ввечері - зволожувальний.

Краще віддавати перевагу продуктам, які містять натуральні олії, екстракти трав і жирні кисло­ти, вітамінні комплекси (особливо важливими є вітаміни, А і Е). Такі косметичні засоби мають живиль­ну і пом’якшувальну дію, активізу­ють обмінні процеси, підвищують еластичність і пружність шкіри. Не варто забувати про біоревіталіза­цію. Гіалуронова кислота насичує шкіру вологою і підсилює захисну функцію шкіри.

Наситити шкіру вітамінами і зміцнити захисний шар допомо­жуть маски. Вони можуть бути на тканинній основі або кремові. Для цього достатньо приділити час цій процедурі 2−3 рази на тиждень.

Будь-які косметологічні про­дукти для догляду, а також деко­ративну косметику потрібно нано­сити на обличчя не пізніше, ніж за годину до виходу на вулицю.

Як допомогти обвітреній шкірі обличчя

Обвітрювання дуже висушує шкіру, тому всі процедури мають бути спрямовані на її зволоження та живлення.

Якщо після перебування на вулиці з’явилися ознаки диском­форту, свербіння або печіння, шкіру почало пощипувати, після повернення додому обличчя слід очистити від забруднень і косме­тики, нанести маску із заспокійли­вим ефектом (на 20−25 хв).

Добрі відновлювальні і заспо­кійливі для шкіри ефекти мають маски й компреси з оливковою олією або іншими натуральними оліями (макадамії, каріте, авока­до, виноградних кісточок, миг­дальною олією…).

Не можна в разі обвітрювання шкіри обличчя зігрівати пошко­джену ділянку за допомогою га­рячої води. Різкий контраст між низькою і високою температура­ми може додатково травмувати шкіру. Необхідно дати обличчю зігрітися за нормальної темпера­тури, і лише потім починати про­цедури з очищення шкіри (теплою водою із засобами з м’якими по­верхнево-активними речовина­ми).

Після вмивання необхідно на­нести м’який тонік і крем, зволо­жувальний або живильний. Ди­тячий крем використовувати не треба, він може закупорити по­дразнені пори. У складі кремів не має бути саліцилової кислоти. За обвітреної шкіри вона протипо­казана, бо сушить її ще сильніше. Аналогічна заборона діє і щодо вазеліну. Через кілька застосу­вань вазелін утворює щільну не­змивну плівку, яка заважає шкірі дихати і створює умови для роз­множення бактерій.

Якщо шкіра лущиться і вигля­дає грубою, перше бажання — ви­користати скраб чи пілінг. Робити цього не варто. Так можна ще більше пошкодити епідерміс і по­гіршити стан шкіри. На деякий час доведеться відмовитися і від ма­кіяжу.

Головна умова для відновлен­ня шкіри обличчя після обвітрю­вання, як і для його профілакти­ки, — живлення і зволоження для збереження і підтримування при­родного захисту — ліпідного шару. Тому будь-які косметичні засоби, які мають підсушувальний ефект, слід виключити зі свого арсеналу з догляду за обличчям хоча б на холодну пору року.

Схожі новини