Передплата 2024 «Добрий господар»

Ананас додасть краси та здоров’я

Раніше ананаси були делікатесом, а сьогодні практично будь-яка сім'я може дозволити собі купити їх у найближчому магазині

Ананас
Ананас

Ананас завжди цінувався за тонкий аромат і ніжний неповторний смак.

Ананас дуже низькокалорійний, у 100 грамах міститься лише 46 кілокалорій.

Склад ананаса

Ананас — джерело поживних і корисних речовин. 86% його м’якоті складається з води, білків — 0,4%, цукрів — 11,5%, ли­монної кислоти — 0,7%, харчових волокон — 0,4% і аскорбінової кислоти. А також він містить провітамін А, вітаміни В1, В2, В12, С, РР, калій, кальцій, фосфор, натрій, залі­зо, магній, мідь, цинк, марганець, магній, йод та інші мінеральні речовини і мікро­елементи. А понад шістдесят ароматичних речовин, присутніх в ананасі, надають йому цього неповторного запаху.

Найкориснішою речовиною в ананасі вважається бромелайн — фермент, який нормалізує засвоєння білків. Це, своєю чергою, допомагає в роботі шлунка і ки­шечнику, очищає кров і активізує імунітет.

Корисні та лікувальні властивості ананаса

Лікувальні властивості ананаса поясню­ються також наявністю у ньому мікроеле­ментів і біологічно активних речовин.

Бромелайн, що міститься, а ананасі, до­помагає нашій шкірі залишатися молодою і красивою, підтримує життєвий тонус. Крім того, ця активна речовина є протизапаль­ним засобом, допомагає хворим з варикоз­ним розширенням вен, тому що усуває фі­бринові корки у венах. Крім того, бромелайн діє подібно до «сажотруса», ефективно очи­щаючи судини. Особливо корисний свіжий ананас для людей, яким за 40. Безумовно, було б непогано вживати по склянці якісного ананасового соку між прийомами їжі.

Стиглі плоди ананаса використовують у випадку поганого травлення, сік його по­мічний у перетравленні білків, тому м’якоть і сік плодів можна використовувати в ді­єтах для очищення організму. Крім того, сік ананаса призначають як допоміжний засіб сердечникам, хворим на анемію, а також для лікування нирок і печінки, як загально­зміцнювальний вітамінний засіб.

Крім того, відомі позитивні зміни після регулярного вживання ананаса в їжу у лю­дей, що мають такі проблеми: тахікардію, безсоння, головні болі та запаморочення, набряки і водянку, навіть імпотенцію і пато­логічний клімакс.

Ананас у косметології

У косметичних засобах ананас викорис­товують дедалі частіше. У кремах або то­ніках для обличчя він запобігає утворенню шкірного жиру, а також володіє антибакте­ріальними властивостями.

Жирну шкіру можна щовечора проти­рати м’якоттю ананаса, і результат не за­бариться.

За допомогою ананаса легко видалити мозоль. На ніч потрібно прикласти м’якоть цього фрукта до мозоля, а вранці розпари­ти шкіру в гарячій воді, і мозоль легко ви­далиться.

Включений до складу зубних паст, екс­тракт ананаса забезпечує ретельний і ефективний догляд за яснами.

Протипоказання

Як і будь-який продукт, ананас має про­типоказання до вживання. Плоди цієї рос­лини підвищують кислотність шлункового соку. Тому особливо обережно треба вжи­вати ананас людям, які хворіють на гастрит чи виразку шлунка. Ананас не слід вживати в їжу і в разі індивідуального несприйняття або алергічних реакцій.

Плід ананаса містить дуже багато ли­монної та аскорбінової кислот, що не за­вжди добре впливає на зубну емаль: кис­лоти роз'їдають її. Тому після кожного прийому їжі рот рекомендується прополос­кати водою.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини