Передплата 2024 ВЗ

Топ-5 найбагатших депутатів Львівської міськради

У рейтингу лідирує адвокат і підприємець Олексій Різник — 74 мільйони гривень доходів за 2022 рік

Фото ілюстративне, Роман Балук
Фото ілюстративне, Роман Балук

Відновлення обов’язкового електронного декларування для держслужбовців і депутатів пролило світло на статки депутатів Львівської міської ради. Усі вони до 31 січня цього року мали подати свої декларації за 2021 і 2022 роки до реєстру, який веде Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). Видання Tvoemisto. tv склало рейтинг найбагатших депутатів Львівської міської ради за доходами та грошовими активами, орієнтуючись на декларації за 2022 рік.

У рейтингу — 61 депутат міськради, оскільки з 64 депутатів декларації за 2022 рік не подавали військовослужбовець Рус­лан Кошулинський («Свобода»), Ірина Во­ронецька («ЄС») і Тарас Репицький («Го­лос»). Двоє останніх стали депутатами лише 2023 року.

У рейтингу п’ятьох найбагатших за дохо­дами депутатів лідирує адвокат та підпри­ємець Олексій Різник («ЄС»). Він є головою постійної комісії з архітектури, містобуду­вання та розвитку територій ЛМР і відомий як один із активних забудовників Львова.

Олексій Різник задекларував майже 74 млн грн доходів. З них понад 58 млн грн — дохід від підприємницької діяльності. 9,5 млн грн — дохід від продажу корпора­тивних прав інвестфонду «Вест капітал». Його дружина Аліна Лоневська отрима­ла майже 5,3 млн грн доходу від підприєм­ницької діяльності. Решта доходу — зарпла­та Різника у ТОВ «Торговий дім «Марвел», ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика», ТОВ «Марвел інтернешнл тобакко груп», ТОВ «Маріївка ґрін енерджі» і ТОВ «Фер­ментаційний завод «Тобакко». До слова, 2022 року співзасновником «Винниківської тютюнової фабрики» і «Марвел інтернешнл тобакко ґруп» був відомий львівський під­приємець Григорій Козловський, а засновником «Маріївка грін енерджі» (як і тепер) — його син Святослав Козловський. «Торго­вий дім «Марвел» — власна компанія Олек­сія Різника.

На другому місці рейтингу — підприє­мець Орест Печенко («Варта»). 2022 року він з дружиною отримав доходи на понад 21 млн грн. З них найбільше — 13,2 млн грн — дохід від двох попередніх договорів купів­лі-продажу квартир, які уклала його дружи­на Наталія Печенко. Сам Печенко отримав 2,7 млн грн доходу від підприємницької ді­яльності, його дружина — 2,2 млн грн. Депу­тату повернув позику у майже 1,9 млн грн львів'янин Олег Семен. Решта — дохід від продажу нерухомого майна, повернення ще однієї позики і зарплата у кількох (але не всіх) компаніях Печенка.

Третє місце посів Володимир Гаразд («Голос») — топменеджер з групи компа­ній OKKO Group Віталія Антонова, керів­ник ТОВ «Житлово-будівельна компанія «Ваш дім». Депутат із дружиною задекла­рували понад 16,8 млн грн доходів. З них більша частина — дохід від підприємницької діяльності його дружини, Мар’яни Гаразд, майже 10,2 млн грн. Ще 5,2 млн грн депу­тат заробив на продажу нерухомого майна. Депутат також отримував зарплату у ком­паніях OKKO Group і кількох компаніях Ан­тонова і Даниляк.

На четвертому місці - підприємець Петро Адамик («ЄС»). Разом з родиною задекларував понад 13,3 млн грн доходів. Найбільше доходів — від підприємницької діяльності сина, Дмитра Адамика (понад 5,4 млн грн), самого Петра Адамика (май­же 5,4 млн грн) і його дружини Яни Адамик (понад 2,1 млн грн).

П’яте місце посів підприємець Ро­ман Федишин («Самопоміч»). Він із чле­нами родини отримав доходів на майже 11,9 млн грн. З них найбільше — 10,5 млн грн — припадає на дивіденди від ПП «Холдінвестгруп», виплачені йому, дружині та батькові. Також Роман Федишин отримав майже 774 тис. грн зарплати у ТОВ «Ри­нок сільськогосподарської продукції «Шу­вар», а його дружина Наталія Федишин — 486 тис. грн.

Схожі новини