Передплата 2024 ВЗ

Кухар з протезом працює за улюбленим фахом

Володимиру Брітікову з Лисичанська 21 рік. У червні 2022 року під час обстрілу росіянами рідного міста хлопець отримав важке поранення і втратив руку. Його врятували українські військові. Після реабілітації у львівському госпіталі, у Superhumans Center Володимирові встановили міоелектричний протез

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Зараз Володимир пра­цює кухарем у Трапезній Українського католицько­го університету. Вчиться жити і працювати по-новому. Попри травму, хлопець старанно опа­новує нові навички, бо найбіль­ше любить готувати і хоче реа­лізуватися у цій професії. Після школи здобув освіту кухаря- кондитера в училищі № 92 Сі­верськодонецька, почав пра­цювати.

— У той день, коли отри­мав поранення, я прокинувся зранку, пішов на балкон, щоб взяти дрова. І саме у цей мо­мент туди прилетів снаряд. Від вибуху я відлетів аж до вхідних дверей. Подумав, що це вже все… кінець. Але, дя­кувати Богу, прибігли сусіди і покликали військових. Вони надали мені першу медичну допомогу. Спершу мене при­везли в Лисичанську лікар­ню, потім я вже прокинувся у Дніпрі, — розповів Володи­мир Брітіков. — Мама була на Львівщині, тож мене скерува­ли на лікування у Львівський обласний госпіталь інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи.

У Superhumans Center у Львові парубку встановили протез руки. Зараз звикає пра­цювати з ним, адаптовуєть­ся. Однак щиро радіє, що зміг повернутися до улюбленої ро­боти, завдяки програмі пра­цевлаштування Superhumans підібрали вакансію кухаря у Трапезній УКУ.

— Я працював кухарем до війни, і це нелегко навіть з двома руками. Щоб готувати, потріб­ні швидкість, вправність. Ко­лектив у Трапезній — чудовий, доброзичливий, завжди допо­магають, підказують, дуже до­бре до мене ставляться. Якщо я щось не розумію і прошу допо­могти, завжди відгукуються, — з вдячністю розповідає Володи­мир. — Спершу готував гаряче, нарізки, а тепер — котлети, інші м’ясні страви.

Із читачами «Високого Зам­ку» Володимир охоче поді­лився рецептом м’яса по- французьки. Це була перша страва, яку він приготував піс­ля того, як отримав протез.

М’ясо по-французьки з ананасом

400 г курячого філе, 1 банка консервованих ана­насів, 1 помідор, 5 ст. ложок майонезу або сметани, 100 г твердого сиру, сіль, чорний мелений перець, спеції - за смаком.

Куряче філе нарізати тонки­ми пластами і відбити з двох боків, посолити і поперчити.

Помідор нарізати тонкими кружальцями. Викласти м’ясо на деко, вистелене пергамен­том. Змастити кожен шматок курки майонезом або смета­ною.

Викласти на шматки курки по кружальцю помідора й ана­наса, посипати натертим си­ром. Запікати у розігрітій до 150°С духовці 40 хв.

Схожі новини