Передплата 2024 «Добрий господар»

Бібрецькі джеми, напої з ружі, страви з квасолі та яворівські пироги

Гастрономічні візитівки Львівщини

У Львові у Шевченківському гаю презентували продукти Львівщини, які претендують на географічні зазначення, тобто мають шанс стати брендом або кулінарним лицем краю. На пікніку, який відбувся у рамках Днів європейської спадщини, було людно, смачно, повчально.

Під час «Галицького пік­ніку у Шевченківському гаю» у Вербівській сади­бі дегустували нові страви, що є імпровізацією на теми давніх рецептів української кухні.

Свої вироби представи­ли сироварня «З Гарбузового раю», фермерське господар­ство «Життя в малині», які виро­щують та варять джеми з ружі, сільськогосподарський коопе­ратив «Стрийський Ясь». Ве­дучою дійства була львівська рестораторка Льоля Лан­да, а ініціаторкою та співор­ганізаторкою заходу — відома гастрономічна блогерка, до­слідниця галицької кухні Ма­ріанна Душар (пані Стефа).

Гості пікніка мали чудову на­году дізнатися про екологіч­ність продуктів Галичини, на­солодитися неповторними смаками страв галицької кухні - яворівськими пирогами, дже­мами з тертої ружі та стравами з квасолі «Стрийський Ясь». З неї готують чимало смачних страв — квасолю з овочами, з гострою морквою, унікаль­ну бойківську помазанку. На її основі роблять різні приправи, випікають смачні квасолеві пи­роги, торти та тістечка за екс­клюзивними рецептами.

Найвищою оцінкою рецеп­тури та майстерності кухарів Стрийщини було те, що львів­ські гурмани спожили всі стра­ви та попросили б іще, якби квасолеві смаколики не були такими ситними. Присутні заці­кавилися таємницями вирощу­вання такої дивовижно смачної квасолі, що зумовлено чудовою мінеральною водою, ґрунтом, насиченим мінералами, чис­тим довкіллям. Присутні вияви­ли бажання стати учасниками програми «Добрий господар», яку втілює «Фонд громад «Рід­ня». Нагадаємо, на Стрийщи­ні діє кооператив «Стрийський Ясь», який займається вирощу­ванням і збутом квасолі.

Пироги з квасолею

0,5 кг квасолі, 2−3 цибу­лини, 2 ст. ложки олії або 50 г сала, сіль — до смаку, 100−200 г борошна, 2−3 яйця.

Квасолю замочити звечо­ра. Вранці зварити до готов­ності 2−3 год. До квасолі нарі­зати цибулю і тушкувати в олії чи салі до зарум’янення на ма­лому вогні. Додати засмажку до гарячої квасолі і ретельно вим’яти, посолити. Дати на­чинці охолонути.

Приготувати прісне тісто. До борошна додати яйця і дріб­ку солі. Вимісити тісто, зроби­ти палянички. Пироги робити великі - як пів кулака або кулак.

Бритванку посипати борош­ном. На неї викласти пироги і випікати у печі або духовці за температури 200−250°C 20−30 хв. Пироги мають стати жовто- бурого кольору.

Подавати з мачанкою з віді­грітого молока.

Мачанка з відігрітого молока

1 літр скваснілого моло­ка, 1 ст. ложка кип’яченого молока, 3 ст. ложки смета­ни, сіль — до смаку.

Сквасніле молоко постави­ти на малий вогонь, щоб від­ділилася сироватка. Сир, який сплив, зібрати. Додати збира­ну сметану і кип’ячене молоко. Ретельно змішати. Подавати до пирогів з квасолею.

Схожі новини