Передплата 2024 «Добрий господар»

Бразильський капкан

Синхронний виліт усіх трьох вітчизняних клубів із футбольної Ліги Європи – як відро холодної води на голову.

Адже здавалося, що і “Динамо”, і “Дніпро”, і “Металіст” мали зовсім непогані шанси пройти відповідно “Бордо”, “Базель” і “Ньюкасл”. Усе-таки ці суперники, за всієї до них поваги, далеко не європейські ґранди... Загалом, лютневі матчі підтвердили: суперники в нас були цілком прохідні! Чому ж тоді жоден наш клуб не вийшов у 1/8 фіналу?

Експерти в один голос говорять про брак ігрової практики. Мовляв, суперники грали офіційні матчі, а наші клуби — лише конт­рольні на турецьких або іспанських зборах. Очевидно, експерти мають рацію. Навіть “Шахтареві”, де футболісти вищі за класом (рівня Ліги чемпіонів, а не Ліги Європи), було важко увійти в гру проти дортмундської “Боруссії”... То що, у лютому ми вигравати в єврокубках не можемо? Ні, перемагати за відсутності достатньої ігрової практики важко, але можливо. Як саме? Відповідь на поверхні — за рахунок кращої функціональної підготовки. Тобто у лютому суперників треба було банально перебігати.

Найближчим до виконання свого завдання було київське “Динамо”. Як на мене, кия­ни, на відміну від “Дніпра” й “Металіста”, за сумою двох матчів на вихід в 1/8 фіналу напрацювали. Динамівцям просто не пощастило, м’яч ішов не у ворота “Бордо”, а влучав у поперечку... Буває. Це футбол. Але в цілому, повторюю, “Динамо” свого суперника перебігало.

Чому не вдалося продемонструвати високий рівень фізичної готовності “Дніпру” й “Металісту”? А в цих командах зовсім інший набір футболістів. У “Металісті” грають фактично самі бразильці й аргентинці. “Перебігати” вони просто не вміють! Не на те вчилися. А демонструвати свій звичний технічний футбол без відповідної кількості офіційних матчів не можуть. Дуже важко входять південноамериканці в сезон після відпустки... Найнижчі оцінки в матчі “Металіст” — “Ньюкасл” одержали від газети “Команда” бразильці Шав’єр, Фініньо, Марлос, а також аргентинець Торрес. У “Дніпрі” бразильців небагато, однак двоє з них, Жуліано й Матеус, дуже важливі для побудови командної гри, особливо в атаці. У матчах із “Базелем” Матеус і Жуліано з гри випали, і гра “Дніпра” була далекою від тієї, яку ми бачили восени.

Отже, маємо такий собі бразильський капкан. Восени вони “літають”, і наші футбольні клуби впевнено просуваються у Лізі Європи. Однак навесні бразильці зупиняються. А з ними і поступ українського футболу...

Схожі новини