Передплата 2024 «Добрий господар»

«Вступ України і в НАТО, і в Євросоюз – це завдання для покоління Zoom»

У військовому ліцеї імені Героїв Крут відбулася зустріч з грузинами та литовцями, які ділилися міжнародним досвідом у військовій сфері

У Львівському державному ліцеї з посиленою воєнно-фізичною підготовкою імені Героїв Крут відбулась зустріч з представниками військових кадетських закладів з Литви та Грузії. «Така подія у цьому закладі відбувається вперше, — каже керівник львівського ліцею Юрій Гусар. — Плануємо отримати найкращий досвід цих країн та застосувати його в Україні. Литовці запросили на наступний рік наших дітей та дітей з Ізраїлю у літні табори. Чим більше буде такої співпраці між нами, тим сильнішими будуть наші країни».

У Литовських кадетських закладах навчають­ся як дівчата, так і хлоп­ці. Лаура розповідає, що піти на навчання туди можна уже з 11−12 років. Казарм, на кшталт львівських, у Литві немає. Діти, які приїжджають з інших міст, живуть у гуртожитках, де, що­правда, жорсткі правила. На­приклад, залишати гуртожи­ток без дозволу заборонено. «У 18 років можна вступити до вій­ськової академії, — каже Лаура. — Навчання триває 4 роки. У 23 роки — це вже сформований вій­ськовий. Коли я сказала вдома, що хочу вступити до військової школи, батьки мене підтрима­ли. З дитинства маю лідерські навички».

Іноземні гості вправлялись у вмінні стріляти.
Іноземні гості вправлялись у вмінні стріляти.

Начальник кадетського ліцею у Грузії підполковник Малхаз Голетіані каже: «Армія у Грузії за популярністю на пер­шому місці. 96% населення до­віряє армії. Зарплата військових залежить від звання, але солдат, який зробив перший крок в ар­мію, отримує 420 доларів. Крім того, військові отримують від держави квартири й інші пільги, в країні хороша страхова систе­ма».

«Ми приділяємо багато уваги урокам права, — каже керівник литовського ліцею підпол­ковник Річард Сілайтіс. — Ді­ючі судді, прокурори виклада­ють у військових закладах, тому діти вже з 7−8 класу знають свої права і знають, що їм загрожує у разі порушення закону».

«Світ віртуалізується. Все пе­реходить у сферу кібербезпеки та цифрових технологій. Саме тут відбуватимуться майбутні війни, — каже військовий екс­перт, полковник у відстав­ці Петро Черник. — З огляду на те, що сьогоднішні ліцеїсти — це так зване покоління Zooм (діти, народжені у 2005−2006 рр. — Авт.), яке живе у цифрово­му світі, уміння працювати у ши­рокому міжнародному контексті буде для них корисним. Литва займає 5 місце у НАТО за кіль­кістю програмного забезпечен­ня і якістю його відпрацювання у кіберпросторі. Подібну роботу ведуть грузини. На жаль, наше і попереднє покоління не змо­гло згенерувати правильні по­літичні наративи, котрі б дозво­лили нам вступити і в НАТО, і в Євросоюз. Це завдання — для покоління Zoom. Щоб його реа­лізувати, вони повинні мати ши­рокий європейський світогляд. Він формується, звичайно, че­рез книжки і навчання, але не­має нічого кращого, ніж живе спілкування».

Читайте також: «Привчаємо ліцеїстів до стандартів НАТО»

Схожі новини