Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Від російських спецслужб в Україні не сховатися

У Червонограді затримали громадянина Росії, якого звинувачують у тероризмі. Ймовірно, представника чеченського підпілля

З одного із будинків Червонограда (Львівська область) вийшов худорлявий чорнявий чоловік. Тієї ж миті на дитячому майданчику, що навпроти будинку, серед галасливих дітей з’явилися кремезні чоловіки у цивільному. В останню мить молодик, якого непомітно брали в кільце здоровані, щось запідозрив і намагався втекти. Та через лічені секунди його повалили на землю, на заламані за спину руки одягнули наручники. Наступного дня начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк зібрав журналістів на брифінг, щоб повідомити про затримання на Львівщині людини, яку звинувачують у причетності до терористичної діяльності.

Розповідаючи про затримання в Червонограді, генерал Рудяк одразу заявив, що може повідомити громадськості лише інформацію, яку узгодив з міністром внутрішніх справ. Отож на Львівщині, за інформацією МВС, затримали громадянина Росії, який перебував у міждержавному розшуку через Інтерпол. У розшук його подало управління ФСБ (Федеральна служба безпеки) Росії у Тюменській області рік тому. У документах, які ФСБ надала українським правоохоронцям, зазначено: затриманий у Червонограді 32-річний чоловік звинувачується в “організації діяльності релігійного об’єднання, яке заборонено судом через екстремістську діяльність, публічні заклики до тероризму та публічне виправдання тероризму”.

Громадянин Росії, розповів генерал Рудяк, перебував в Україні разом з дружиною та дітьми. У Червонограді родина винаймала квартиру. Стеження за ним велося понад два тижні. Разом із підо-зрюваним у тероризмі правоохоронці Львівщини затримали ще двох іноземців — громадян Росії та Киргизстану. Наразі міліціонери перевіряють, чи не причетні вони до незаконної діяльності людини, яка перебувала у міждержавному розшуку.

Затриманий, швидше за все, переховувався від російських спецслужб на Львівщині тимчасово, готуючись через Україну потрапити у країни ЄС. Зараз він перебуває в ізоляторі тимчасового утримування міліції. Червоноградський суд має винести рішення про його арешт на 40 діб. За цей час російські спецслужби повинні надати Україні необхідні для екстрадиції затриманого в Росію документи. Тим часом українські правоохоронці мають перевірити, чи не вчинив іноземець кримінальних злочинів на теренах України.

Генерал-майор Олександр Рудяк відмовився назвати національність затриманого та повідомити, до якої саме екстремістської організації він належав. Не зрозуміли журналісти також, чому людину, яку спецслужба сусідньої держави визнала терористом, затримували не співробітники СБУ, а оперативники карного розшуку та бійці спецпідрозділу міліції “Беркут”. Із деяких натяків генерала стало зрозумілим, що в Червонограді затримали представника чеченського підпілля. Про це свідчить і те, що захищати інтереси затриманого росіянина взявся адвокат, який раніше надавав юридичні послуги львівському підприємцю, чеченцеві за національністю Валіду Берієву (у травні минулого року оголошений у розшук як безвісти зниклий).

Управління ФСБ Росії у Тюменській області, з’ясував “ВЗ”, активно переймається діяльністю на теренах цієї російської глибинки членів релігійної організації “Хазбул — Тахрір аль Ісламі”, до якої належить чимало представників чеченського та дагестанського підпілля. Діяльність цієї релігійної організації Верховний суд Росії заборонив “за заклики до тероризму” 2003 року.

Приблизно тоді ж, коли затриманого в Червонограді чоловіка ФСБ Росії у Тюменській області оголосила у міжнародний розшук, у цьому краї снайпер ФСБ убив під час затримання 29-річного вихідця із Дагестану. Застреленого кавказця пізніше звинуватили у вимаганні коштів, які збиралися в Тюмені для потреб кавказького підпілля та однієї з течій радикального ісламу.

Затримання в Червонограді росіянина, якого звинувачують у причетності до терористичної діяльності, відбулося через кілька днів після навчань правоохоронців, на яких був присутній кореспондент “ВЗ”. Під час цих навчань бійці міліцейського спецпідрозділу “Беркут” відпрацьовували операції із затримання небезпечних злочинців. Проте генерал Рудяк на брифінгу заявив, що ці навчання із затриманням у Червонограді не пов’язані.

Схожі новини