Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Канівець надумав підправити Гімн України

Букву «и» хоче змінити на букву «а»

У парламенті незабаром розпалиться нова дискусія навколо Державного гімну. Її гарантовано спровокує законопроект народного депутата від «Батьківщини» Олега Канівця «щодо відновлення автентичної редакції» головної пісні країни. Обраний у Стрийському мажоритарному окрузі депутат пропонує змінити одну букву у тексті Гімну — «и» на «а». Виступає за те, щоб початковий рядок безсмертного творіння Чубинського-Вербицького звучав, як і раніше — «Ще не вмерла Україна…» (у нинішній редакції, як відомо, він виглядає так: «Ще не вмерла України ні слава, ні воля…»).

ОЛЕГ КАНІВЕЦЬ каже, що йдеться не про зміну тексту Гімну, а про повернення його первісної форми. «Ми не повинні відмовлятися від тексту, якому уже 150 років, — сказав він. — Там не йдеться про смерть України, там йдеться, що ще не вмерла Україна як нація. Однак у 2003 році з подачі Кучми тихенько фактично викинули націю, залишивши тільки славу і волю…».

Висуванець Стрийщини і Жидачівщини зауважив, що обіцяв виборцям відновити автентичний текст Гімну, отож тепер, коли прийшов у парламент, виконує цю обіцянку. Щоправда, зазначив, що свою ініціативу не погоджував ні з керівництвом фракції, ні з іншими опозиціонерами.

На нашу думку, таке узгодження Канівцю варто було все ж зробити, перш ніж виходити зі своїм проектом на загал. Адже ця його ідея може спричинити негативні наслідки. Під шумок редагування Гімну провладні сили, найперше комуністи, які мають більшість у парламенті, спробують продавити «більш оптимістичні», за їхніми словами, варіанти Гімну (свого часу вони пропонували повернути гімн УРСР). А після зміни Гімну симоненківці можуть взятися перемальовувати і «буржуазний», на їхню думку, герб-тризуб…

Зрештою, панові Олегові варто було пам’ятати, що оту, вельми коректну, правку «а» на «и» зробив не хто інший, а один з найбільш уславлених наших поетів Дмитро Павличко, якого у неповазі до нашої історії не запідозриш…

Свого часу «Ще не вмерла…» пробував ревізувати на свій смак нардеп від БЮТ Дмитро Ветвицький (перший рядок він хотів написати так — «Слава Богу, в Україні є правда і воля. І вже нам, браття-українці, посміхнулась доля»). Свій варіант був у співака Олега Скрипки.

Схожі новини