Передплата 2024 «Добра кухня»

Рада ратифікувала угоду з ЄС щодо отримання допомоги

  • 06.06.2024, 16:30
  • 389

Верховна Рада ратифікувала угоду між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування, згідно з інструментом Ukraine Facility. Він є основою для надання чотирирічної фінансової підтримки від Євросоюзу на 50 мільярдів євро

Фото ілюстративне із сайту Укрінформ
Фото ілюстративне із сайту Укрінформ

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За ратифікацію були 320 нардепів. Це останній необхідний крок для того, щоб угода набула чинності.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснив, що угода врегульовує питання функціонування інституту Національного координатора, внутрішної системи управління та контролю в Україні, співпраці з європейськими контрольними органами, створення Аудиторської ради, моніторингу реалізації Ukraine Facility з боку установ, офісів, агентств та органів ЄС, а також вимоги щодо збору, прозорості й публічності даних.

У плані вказані структурні реформи, яким відповідають понад 100 квартальних індикаторів. Серед них — європейські підходи до реформи державного управління, до боротьби з корупцією, до економічних і секторальних реформ у різних сферах.

За орієнтовним планом виплат у 2024 році Україна отримає 16 мільярдів євро, у 2025 — 12,5 мільярда євро, у 2026 — 7,25 мільярда євро, а в 2027 — 2,5 мільярда євро .

Як відомо, лідери ЄС 1 лютого домовилися виділити Україні макрофінансову допомогу на 50 мільярдів євро. Програма триватиме чотири роки. Україна зможе отримувати кошти за дотримання низки передумов: продовження демократичних механізмів разом із багатопартійною парламентською системою і верховенством права, гарантування поваги до прав людини, зокрема меншин.

Також у висновках йдеться, що лідери ЄС щороку проводитимуть дебати за програмою, а за два роки вони можуть запропонувати Єврокомісії перегляд усієї багаторічної фінансової межі.

Схожі новини