Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ЄС готовий до жорстких заходів проти Угорщини

  • 23.01.2024, 09:20
  • 435

У ЄС готові до жорстких заходів щодо Угорщини, якщо прем'єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро на позачерговому саміті лідерів 1 лютого

Віктор Орбан. Фото ЕРА
Віктор Орбан. Фото ЕРА

Держави-члени ЄС готові ухвалити пакет допомоги Україні на саміті у Брюсселі 1 лютого, незалежно від того, чи підтримає його Угорщина, кажуть співрозмовники агентства. Якщо Орбан продовжить блокувати пакет підтримки, буде рішення решти 26 країн ЄС ухвалити його, і підготовка до такого сценарію вже добре просунулася.

Потенційний запасний варіант, який вже обговорювали, полягає у тому, щоб решта країн-членів ЄС спрямували гроші Україні поза межами бюджетного процесу ЄС. Пропозиція передбачала б надання національних гарантій для залучення фінансування на ринках, якщо Угорщина продовжуватиме блокувати спільне рішення.

Якщо Орбан вирішить піти цим шляхом, можлива ескалація, зокрема — запуск ЄС наступного етапу штрафних заходів проти Будапешта, що може призвести до позбавлення його права голосу як країни-члена.

Такий сценарій може призвести до більш масштабного зіткнення: словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо минулого тижня вже попередив інших лідерів, що він захистить Угорщину від будь-яких потенційних кроків, спрямованих на позбавлення уряду Орбана його прав у ЄС.

Після зустрічі головних дипломатів ЄС у Брюсселі 22 січня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не підтримує реформування нинішнього механізму фінансування — відомого як Європейський фонд миру — за допомогою якого країни-члени отримують відшкодування за зброю, яку вони надсилають Україні.

Наразі Угорщина блокує виділення останнього, 500-мільйонного траншу з Європейського фонду миру. Сійярто заявив, що це будуть обговорювати під час його зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою 29 січня. Будапешт розгляне можливість зняття блокування, якщо Україна надасть «гарантії», що угорські компанії не будуть у списку спонсорів міжнародної війни.

Схожі новини