Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ЄС планує реформувати фонд військової допомоги Україні, — ЗМІ

  • 20.01.2024, 17:40
  • 413

Зовнішньополітичне відомство Євросоюзу надало державам-членам пропозицію щодо реформування фонду, який передає військову підтримку Україні, бо ЄС переходить від надання зброї з наявних запасів до закупівлі нової

Фото 24 канал
Фото 24 канал

У документі вказані умови створення раніше запропонованого Фонду допомоги Україні з річним бюджетом майже 5 мільярдів євро, про який уряди країн ЄС не могли домовитися.

«Необхідно якнайшвидше досягти політичної згоди щодо запропонованої мети — збільшити загальну фінансову стелю ЄФПЗ на 5 мільярдів євро, спеціально призначених для України», — йдеться у документі.

У межах чинного механізму фінансування, відомого як Європейський фонд миру (ЄФМ), країни-члени ЄС отримують відшкодування за зброю, яку вони передають Україні. Розмір фонду кілька разів збільшували, але рішення про виділення та виплату коштів вимагають одностайної підтримки.

«Необхідно якнайшвидше досягти політичної згоди щодо запропонованої мети — збільшити загальну фінансову стелю ЄФМ на 5 мільярдів євро, спеціально призначених для України», — йдеться у документі.

Подальші співставні щорічні збільшення можуть бути передбачені до 2027 року, відповідно до потреб України та за умови політичного лідерства з боку держав-членів.

У джерелі йдеться, що дипломатичні представники кількох країн, зокрема — Німеччини, на зустрічі днями висловили припущення, що ЄФМ в його нинішньому вигляді стає менш ефективним, оскільки більша частина майбутніх поставок буде здійснюватися коштом нових закупівель озброєнь, а не з наявних запасів.

Інші країни-члени хотіли б, щоб фонд допомоги був вбудований в ЄФМ, водночас як деякі країни хочуть зберегти нинішній механізм, повідомляє агентство Bloomberg.

Пропозиція зовнішньополітичного відомства ЄС спрямована на узгодження різних позицій шляхом зміни управління фондом, включаючи фіксацію ставок відшкодування та надання більш високого бонусу за спільні ініціативи між європейською та українською промисловістю.

Як йдетьсяу проєкті, відшкодування за постачання зі складів та односторонні закупівлі будуть поступово скасовані.

Передбачають, що фонд два основних напрямки, які підтримуватимуться через ЄФМ: надання летальної та нелетальної підтримки Україні шляхом спільних закупівель через європейську промисловість, а також продовження тренувань та оснащення українських військ.

Цей інструмент має доповнити будь-яку двосторонню допомогу, що надають Україні держави-члени.

Планують, що фонд буде використовуватися для задоволення найбільш нагальних потреб України в артилерії, спеціалізованих боєприпасах, безпілотниках та засобах протиповітряної оборони, а також нелетальних елементах, таких як розмінування, військово-медичне забезпечення та кібербезпека.

Залучення неєвропейського озброєння та послуг до роботи ЄС з підготовки та оснащення українських військ, наприклад, у межах коаліції винищувачів F-16, має розглядатися в кожному конкретному випадку.

Схожі новини