Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

План на 50 млрд євро для України «порушує суверенітет ЄС», — Орбан

  • 16.01.2024, 18:45
  • 450

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан укотре оголосив свій спротив схваленню чотирирічної програми макрофінансової підтримки для України на 50 мільярдів євро

Фото із сайту УП
Фото із сайту УП

Про це він заявив журналістам під час пресконференції з прем'єром Словаччини Робертом Фіцо 16 січня у Будапешті.

Орбан запевнив, що не проти допомоги Україні в принципі, але підкреслив, що «ми повинні зробити це таки, щоб не завдати шкоди бюджету ЄС».

«Але віддати 50 мільярдів євро з бюджету ЄС на чотири роки вперед — це порушення суверенітету і національних інтересів ЄС. Ми навіть не знаємо, що станеться через чверть року», — вважає він.

Прем'єр Угорщини наполіг, що будь-яка фінансова допомога Україні має бути відокремлена від бюджету ЄС і пропорційно економіці країн членів.

«Якщо Брюссель погодиться з цим, тоді буде допомога Україні поза бюджетом. Якщо ні, то я із сумом зупиню цей процес», — пообіцяв Орбан.

Нещодавно постійні представники держав-членів Європейського Союзу досягли часткової угоди щодо рішення, яке має розблокувати виділення Україні 50 мільярдів євро протягом наступних чотирьох років.

Угорщина раніше заявляла, що може зняти своє вето на цей пакет допомоги за умови, що фінансування будуть переглядати щороку.

За даними ЗМІ, Європейська комісія готова погодитися на деякі вимоги Будапешта.

Схожі новини