Передплата 2024 ВЗ

Полтавських галушок усім не вистачить…

Чим дивуватиме Сорочинський ярмарок, який на День Незалежності вперше відбудеться у Львові

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

З 24 по 27 серпня у Львівському палаці мистецтв відбудеться Сорочинський ярмарок, присвячений Дню Незалежності. Тематика ярмарку — «Схід і захід разом», щоб познайомити галичан з традиціями Полтавщини. У Сорочинському ярмарку візьме участь 105 учасників з усіх регіонів України. Львівщину представлятимуть шестеро май­стрів, одинадцять підприємств, чотири фудкор­ти, дев’ять творчих колективів. Нагадаємо, цьогоріч фестиваль вирішили провести у Львові через відсутність укриттів у Великих Сорочинцях, що на Полтавщині.

Полтавських галушок, вочевидь, усім не вистачить, бо організаторам не вдалося привезти до Львова ресторан з Полтави. Але львів'ян та усіх гостей фестиваль пригощатимуть іншими стравами з Батьківщини Миколи Гоголя. Зокрема, обіцяють виставку полтавських короваїв, які за стилем значно відрізняються від львівських. Також пригощатимуть полтавським салом.

Як розповіла для «ВЗ» керівниця проєкту Сорочин­ського ярмарку Світлана Свищева, у рамках ярмарку збиратимуть кошти на потреби ЗСУ. Один з благодійних фондів Львова встановить на ярмарку скриньку для пожертв одній з бригад Львівщини.

«Учасники ярмарку будуть з усієї України, які представлятимуть промисловість, крафтову продукцію, народні промисли, — продовжує моя співрозмовниця. — У дворі палацу — зона кулінарії, де зокрема буде один ресторан зі Львова».

У межах культурного заходу — Всеукраїнський фестиваль «Ярмаринка», який десять років проводять в рамках Сорочинського ярмарку на Полтавщині. Колективи зі всіх областей змагаються за титул кращого виконавця. Журі оцінюватиме майстерність учасників, кращих з кращих отримає гран-прі, дипломи.

На сцені ярмарку в дворі Палацу мистецтв виступають актори Полтавського драматичного театру, виконавці Полтавської обласної філармонії, ансамбль «Чураївна», дитячі колективи Полтавщини.

«Якщо зазвичай на Сорочинському ярмарку на площі 16 гектарів переважає Гоголівська тематика, то у Львові програма буде повністю переформатована, — наголошує Світлана Свищева. — Буде враховане те, що сьогодні відбувається в Україні: хвилина мовчання за полеглими героями, звучатимуть патріотичні народні пісні. Ми старалися. На фестивалі буде колоритна учасниця, родом з Луганщини, яка переїхала до Кропивницького. На ярмарку вона виставить гарну експозицію. Усі точно звернуть увагу та висловлять захоплення. Повз експозиції та господині не можливо буде пройти без захвату».

Схожі новини