Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ЄС поповнив фонд, з якого фінансує зброю для України

  • 14.03.2023, 17:20
  • 612

Рада ЄС збільшила фінансову стелю Європейського фонду миру (ЄФМ), з якого виділяють кошти на купівлю зброї для України, до 7,979 млрд євро до 2027 року, що забезпечить можливість реалізувати додаткові витрати

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

«Європейський фонд миру став невід'ємною частиною підтримки ЄС, спрямованої на зміцнення миру і безпеки в усьому світі. Сьогоднішнє рішення піднімає фінансову стелю Європейського фонду миру до понад 7,9 млрд євро. Забезпечення фінансової стійкості цього інструменту має вирішальне значення для нашої підтримки не лише України, але й наших партнерів в інших частинах Європи, Африки та Близького Сходу, оскільки їхні потреби продовжують зростати», — наголосив Жозеп Боррель, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки.

Це рішення реалізує політичну угоду від 12 грудня 2022 року, коли країни ЄС вирішили збільшити загальну фінансову стелю ЄФМ на 2 млрд євро (у цінах 2018 року) у 2023 році та передбачити можливість подальшого збільшення на більш пізньому етапі.

Рада ЄС також вирішила встановити базову фінансову суму для загальних витрат на військові навчання ЄС з кризового менеджменту 2023 року на рівні 5 млн євро і запровадити більшу гнучкість у зборі та використанні фінансових внесків держав-членів і їхньому використанні фондом.

Як відомо, Європейський фонд миру створили у березні 2021 року для фінансування всіх заходів Спільної зовнішньої та безпекової політики, пов’язаних військом та обороною, задля запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки і стабільності.

Зокрема, фонд дає змогу ЄС фінансувати заходи, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не є членами ЄС, а також регіональних і міжнародних організацій у військових і оборонних питаннях.

ЄФМ є позабюджетним інструментом, і спочатку він мав загальний фінансовий ліміт 5 мільярдів євро в цінах 2018 року на період 2021−2027 років із щорічними лімітами від 420 мільйонів євро у 2021 році до 1,132 мільярда євро у 2027 році.

Завдяки цьому фонду ЄС підтримує Збройні сили України в рамках семи послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн, як-от: Мозамбік, Грузія, Молдова, Малі, Сомалі, Нігер, Йорданія, Боснія і Герцеговина, Ліван і Мавританія.


Джерело: Рада ЄС

Схожі новини