Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна наразі не може вступити у ЄС, — представник Єврокомісії

  • 11.01.2023, 08:30
  • 1 582

Україна не зможе зараз стати членом ЄС, адже однією з умов вступу є припинення війни та виведення російських військ з української території

Заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс. Фото із мережі
Заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс. Фото із мережі

Про це заявив заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

«Ні, це неможливо. Йдеться про те, щоб Україна вийшла з цього конфлікту переможницею, суверенною, незалежною, вільною і мала змогу сама зробити цей вибір. І я думаю, що Україна бореться за те, щоб це сталося. Європейський Союз має підтримати Україну у досягненні цієї мети», — наголосив Тіммерманс.

Як стверджували у Єврокомісії, коли Україна набула офіційного статусу кандидата в члени Євросоюзу, для вступу у ЄС необхідне виконання Копенгагенських критеріїв — умов вступу до ЄС, ухвалених у 1993 році. Зокрема, йдеться про наявність стабільних державних інститутів, ринкову економіку, що діє, і здатність ефективно виконувати зобов’язання члена ЄС.

Також Комісія ЄС сформулювала сім умов, які має виконати країна для членства у Євросоюзі. Йдеться про судові реформи, боротьбу з корупцією, деолігархізацію та політику щодо національних меншин.

Потенційний вступ України до ЄС Тіммерманс порівняв за рівнем впливу із найбільшим разовим розширенням Євросоюзу у 2004 році.

«Це справді змінить характер Європейського Союзу. Щоб довести, що це не просто розмови, нам необхідно показати у прямому ефірі, що саме ми можемо зробити, щоб наблизити Україну до ЄС», — наголосив Тіммерманс, зазначивши перші кроки Києва щодо виконання семи критеріїв.

«Ми повинні відповісти на це, сказавши Україні: добре, зараз ви ухвалювали цей закон, найближчими роками ми допоможемо вам реалізувати його, і ми надаємо вам підтримку, щоб його впровадження було успішним. Цей процес підготовки до вступу буде надзвичайно важливим, але ми мають розпочати його негайно», — пояснив заступник голови Єврокомісії.

Він особливо наголосив на можливій ролі України у реалізації стратегії енергетичного переходу в Євросоюзі.

«Нам потрібно зробити Україну частиною майбутньої водневої економіки ЄС. Україна ідеально підходить для того, щоб стати великим виробником зеленого водню та біометану для товарів, які будуть потрібні для чистої економіки Європи в майбутньому», — заявив Тіммерманс.


Джерело: DW

Схожі новини