Передплата 2024 «Добра кухня»

"Керівник ОПУ Богдан фігурує у справі про розтрату коштів на користь Міноборони РФ", - Горбатюк

  • 03.11.2019, 11:16
  • 1 363

Керівник Офісу президента України Андрій Богдан фігурує у кримінальній справі про розтрату коштів на користь Міністерства оборони Російської Федерації

Про це повідомив колишній начальник Управління спецрозслідування Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк в інтерв'ю «Прямому».

«У 2012 році розслідувалася справа стосовно Тимошенко. І їй інкримінували, що спільно з Павлом Лазаренком (експрем'єрміністр України — ред.) видали начебто гарантії, за якими держава мала погасити борги ЄЕСУ. Кажу «начебто», тому що там нічого спільного з гарантіями не було. Це були листи від імені Кабміну, але в Кабміні ці листи не видавалися. Тимошенко повідомили про підозру, що вона замахнулася на розкрадання коштів державного бюджету, тобто бюджет мав за її борги перед Міноборони Р Ф відшкодувати. Але бюджет не повинен був, тому що це не гарантії.

А потім Міноборони Р Ф після цього провадження подали позов до України про те, що відшкодуйте борги нам ЄЕСУ. І явно цей позов був на прохання української сторони зроблений. І судді винесли рішення з ознаками неправосудності про те, щоб повісити на Україну 3,2 мільярда боргів перед Міноборони Р Ф. І безпосередньо було виплачено 32 мільйони гривень, пішли абсолютно незаконно. І нами ще з літа 2018 року були підготовлені проект повідомлень про підозру суддям, які приймали такі рішення. І з того часу воно заблоковано. І з приходом нової команди в Генпрокуратуру, не дивлячись на мої прохання зреагувати на незаконні дії, це питання не було розблоковане. І, відповідно, фактично рух у цій справі був припинений і остаточно добитий звільненням слідчого у цій справі", — розповів Горбатюк.

За його словами Богдан фігурував у цій справі як представник Кабінету Міністрів України.

«Він представник був Кабінету Міністрів у цьому судовому засіданні. Тобто справа не могла бути взагалі програна. Не могла. Тому що і позов не відповідав вимогам українського законодавства, і гарантії — це не гарантії, і строки давності вийшли, і рішення вже всіх судів було про те, що раніше, ще в 2000-х роках визначили, що держава Україна до цих гарантій не має жодного стосунку. Але вдалося програти всі інстанції», — підкреслив Горбатюк.

Він додав, що на сьогодні Богдан допитаний у цій справі як свідок.

Горбатюк додав, що після очолення Генпрокуратури Русланом Рябошапкою було звільнено слідчого у цій справі.