Передплата 2024 «Добрий господар»

На пункті пропуску «Ягодин-Дорогуск» блокаду «прорвали». Але потім «зламалася» фура…

Кордон розблокували після того, як із протестувальниками зв’язалися люди з команди нового польського прем'єра Туска

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У процесі розблокування українсько-польського кордону з’явився прогрес: кілька днів тому було розблоковано пункт пропуску «Ягодин-Дорогуск». Про це повідомив у соцмережах очільник Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков. «Кордон має бути розблокованим повністю, а подальші блокування неприпустимі», — наголосив пан Кубраков.

Нагадаємо, колапс на чотирьох митних пропусках польсько-україн­ського кордону створили декілька марґінальних організацій польських пе­ревізників, пов’язаних із проросійською політичною партією «Конфедерація». Оформивши у місцевій владі дозвіл на ак­цію протесту, вони від 6 листопада блоку­вали кордон, дуже дозовано пропускаючи українські вантажівки з Польщі в Україну.

Блокувальники вимагають насам­перед скасувати «транспортний без­віз», запроваджений між Євросоюзом і Україною ще 2022 року. Через цю уго­ду, стверджують учасники акцій протес­ту, українські колеги буцімто створи­ли їм надто конкурентне середовище… Через блокування кордону уже протя­гом місяця у чергах постійно перебуває близько трьох тисяч українських ванта­жівок, черги розтягнулися на десятки кі­лометрів.

Коли розблокували ПП «Ягодин-До­рогуск», у Viber-групах українських пе­ревізників оптимістично писали, що на­ступним розблокують ПП «Рава-Руська — Гребенне», а далі - усі по черзі пунк­ти пропуску. Однак тішитися було тро­хи зарано. За станом на ранок вівтор­ка, 12 грудня, ПП «Ягодин-Дорогуск» був ситуативно знову перекритий — через аварію вантажівки. Як виявилося, «ава­рія» сталася невипадково.

Віцепрезидент Асоціації міжна­родних автомобільних перевізників України Володимир Балін під час екс­пертної дискусії «Уроки блокади. Як за­хистити західний кордон України» зая­вив, що розблокований пункт перетину кордону «Дорогуск-Ягодин» може бути знову заблокований (про це повідоми­ла «Європейська правда»). За словами пана Баліна, після того, як місцева влада заборонила блокування, протестуваль­ники перекрили трасу фурою, заявивши, що вона зламалася… За станом на ранок 12 грудня фура перешкоджала руху, а по­ліція супроводжувала в об'їзд групи з 10−15 вантажівок. Протестувальники, сво­єю чергою, обіцяли того ж дня добитися постанови суду, яка би зупинила рішен­ня місцевої влади. Ба більше — анонсу­вали, що подадуть нову заявку на акцію протесту, яка триватиме тепер вже до 25 березня.

Як уже писав «ВЗ», передусім бло­када українсько-польського кордону пов’язана з політичними суперечками в Польщі. Тож зовсім не випадково ситуа­ція на кордоні змінилася, коли 11 груд­ня Сейм Польщі проголосував за нового прем'єра — дотеперішнього лідера опо­зиції Дональда Туска. У Viber-спільноті українських перевізників пишуть, що саме після внутрішніх перемовин ко­манди Туска й протестувальників було ухвалено рішення про негайне розбло­кування кордону. «З боку команди Тус­ка протестувальники отримали гарантії обговорення питання щодо компенсації перевізникам від втрат заробітку (ймо­вірно, за рахунок ЄС) і спроб дипло­матичного обговорення повернення дозволів для українських фур у майбут­ньому», — пише учасник групи Роман Бі­лик.

Кілька днів тому Дональд Туск зая­вив: якщо стане прем'єром, негайно візьметься за розв’язання проблеми блокування вантажних перевезень на кордоні Польщі з Україною. За словами Туска, він діятиме в інтересах польських перевізників, але домагатиметься вирі­шення питань таким чином, щоб блока­да кордону була припинена.

Схожі новини