Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Журналіст Bild закликав «навчитися любити росію»

Переднє слово написав сам правитель рф… Через співавторство промосковської книги співробітника німецького видання вже звільнили

Журналіст Гельфріхт (ліворуч) і культурний діяч Фрай написали чергову «хвалебну оду путіну», яку видано німецькою і російською мовами – з переднім словом правителя рф. Фото DPA
Журналіст Гельфріхт (ліворуч) і культурний діяч Фрай написали чергову «хвалебну оду путіну», яку видано німецькою і російською мовами – з переднім словом правителя рф. Фото DPA

Співавтором книги Russland lieben lernen («Навчитися любити росію»), що вийшла друком у ФРН, став журналіст популярного німецького видання Bild Юрґен Гельфріхт. Редакція Bild повідомила, що книгу, яка є «великим пошанівком для путіна», написано й видано без її відома, і негайно звільнила Гельфріхта.

Як зауважила редакція популяр­ного німецького видання Bild, вона ніколи не публікувала б хвалебної оди путіну, якою, по суті, є книга Russland lieben lernen. «За нашою оцінкою, Юрґен Гельфріхт не дотримався засад професіо­налізму, підтримуючи уявлення, які ідеалі­зують росію, — наголосила редакція Bild. — Тому Гельфріхта негайно відсторонили від виконання службових обов’язків».

Скандальну книгу, співавтором якої став колишній журналіст дрезденської редакції Bild Юрґен Гельфріхт (нагадає­мо, саме у Дрездені за часів комуністич­ної НДР служив кадебешник путін, зо­крема завідував тамтешнім будинком німецько-радянської дружби), видано ні­мецькою і російською мовами. Переднє слово написали сам путін і ексміністр культури рф мєдінскій. Як вони ствер­джують, книга Russland lieben lernen по­винна стати «протиотрутою від багато­річної брехні західної пропаганди»…

Німецьке видання Der Spiegel повідо­мило: ініціатором написання скандальної книги став колишній керівник Дрезден­ського оперного балу Ганс-Йоахім Фрай, який «публікує одкровення російського президента без коментарів і не бачить далі меж, які визначає кремлівська про­паганда».

Нагадаємо, кілька тижнів тому Німеч­чину струсонув інший скандал за учас­ті пропутінського співробітника одного з провідних засобів масової інформації. Як з’ясували незалежні розслідувачі, ві­домий німецький журналіст, визнаний у ФРН «знавець» кремля, 73-річний Губерт Зайпель, брав від москви грубі гроші за написання хвалебних книжок про путіна.

Зайпель одержав 600 тисяч євро зі «спонсорського фонду» одного з най­більших російських багатіїв Мордашо­ва, близького до путіна. За даними теле­каналу ZDF і видання Spiegel, у березні 2018 року Зайпель підписав спонсорську угоду із зареєстрованою на Карибах ком­панією De Vere Worldwide Corporation, яку пов’язують із Мордашовим. У рамках тієї угоди Зайпель, що тоді якраз планував написати книгу «Влада путіна. Чому Єв­ропі потрібна росія», одержав «підтрим­ку на розвиток проєкту».

На телеканалах групи ARD (суспільне ТБ ФРН) того Зайпеля роками вважали експертом, здатним зрозуміти путіна й пояснити його дії, адже Зайпель «провів із главою кремля більше часу, ніж будь-який інший західний журналіст». Понад десять років ARD транслювала докумен­тальні фільми авторства Зайпеля й брала коментарі у того «путінсферштеєра»… За даними Bild, із російським диктатором Зайпель зустрічався… майже сто разів.

Схожі новини