Передплата 2024 «Добрий господар»

Військово-морські сили США вперше очолила жінка

Сенат схвалив призначення адмірала Лізи Франчетті керівником військово-морських операцій

Ліза Франчетті стала першою в історії жінкою в Об’єднаному комітеті начальників штабів, який об’єднує командувачів усіх видів збройних сил США. Фото navytimes.com.
Ліза Франчетті стала першою в історії жінкою в Об’єднаному комітеті начальників штабів, який об’єднує командувачів усіх видів збройних сил США. Фото navytimes.com.

Адмірал Ліза Франчетті обійняла посаду керівника військово-морських операцій, який є найстаршим офіцером ВМС США. 59-річна Франчетті стала не лише першою жінкою на чолі американського військового флоту, а й першою представницею прекрасної статі в Об'єднаному комітеті начальників штабів (об'єднує командувачів усіх видів збройних сил США).

Про призначення Лізи Франчетті президент США Джо Байден оголосив іще у липні цього року, а тепер її кандидатуру схвалив Сенат. Оголошуючи про номінацію Франчетті, Байден підкреслив: вона стала другою жінкою в історії, яка дослужилася до звання чотиризіркового адмірала Військово-морських сил США.

До служби на флоті — бакалаврат із журналістики

Ліза Мері Франчетті народилася 25 квітня 1964 року в Рочестері, штат Нью-Йорк, інформує «Вікіпедія». Навчалася у Школі журналістики Північно-Західного університету в Еванстоні (штат Іллінойс), де здобула ступінь бакалавра з журналістики й відзнаку кафедри історії. У тому університеті Ліза Франчетті приєдналася до Програми підготовки офіцерів запасу ВМС, і 1985 року розпочала свою службу. Згодом Франчетті навчалася у Воєнному коледжі ВМС у Ньюпорті (штат Род-Айленд) і здобула ступінь магістра з менеджменту.

Спочатку командувала есмінцем, а потім — цілим флотом

Під час служби у ВМС США Ліза Франчеті перебувала на різних офіцерських посадах, зокрема, командувала есмінцем «Росс» і ескадрою есмінців. Також командувала, зокрема, ВМС США у Кореї, авіаносними ударними групами і 6-м американським флотом. Ліза Франчеті також була заступницею командувача ВМС США і заступницею командувача ВМС США в Африці.

Із вересня 2022 року Ліза Франчетті служила на посаді заступника керівника військово-морських операцій, а тепер знову пішла на підвищення.

Схожі новини