Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не потрібен нам берег турецький! Бо на пляжах — росіяни

Журналістка «ВЗ» дізнавалася про тенденції відпочинку українців на морі на другому році широкомасштабного вторгнення рф

На пляжах турецького Кемера - переважно російські відпочивальники. Українці минають такого товариства і обирають інші дестинації. Фото зі сайту "Сто доріг"
На пляжах турецького Кемера - переважно російські відпочивальники. Українці минають такого товариства і обирають інші дестинації. Фото зі сайту "Сто доріг"

Українці, які мають право виїзду за кордон, нині відпочивають на морських курортах більш бюджетно, ніж до широкомасштабної війни. Зокрема, поскромнішали вимоги до готелів: замість «четвірок» — «трійки», замість послуги «Все включено» — дворазове харчування, або лише сніданки, чи взагалі апартаменти без харчування. Другий рік ускладнена логістика подорожей. Через закриття авіаційного простору над Україною, українці літають на курорти з Польщі, Румунії, Угорщини. А це додаткові витрати на трансфери чи на квитки на потяг. В середньому трансфер обходиться у 1300 гривень на особу (зі Львова до найближчого аеропорту Польщі — у Жешуві), якщо ж їхати потягом до Польщі — від 2 тисяч гривень. Про особливості цьогорічного відпочинку українців на морі, дізнавалася журналістка «ВЗ».

"Рекорди по продажах б‘є «автобусна Греція»

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» керівниця туристичної агенції Оксана Гутник, попри війну українці можуть провести літо на закордонних узбережжях. Зараз популярні автобусні тури на море. У високий туристичний сезон місць в автобусах бракуватиме… Це стосується насамперед Греції, яка цього року б'є рекорди з продажів. З різних міст України курсують спеціальні сезонні автобуси до Болгарії (від 70 євро в обидві сторони), Греції та Чорногорії — 115−120 євро, Італії — 120 євро, Іспанії — від 130 євро. Зокрема, популярними серед українців став відпочинок на іспанському Тенеріфе (Канарські острови). Сім днів відпочинку у скромному готелі Тенеріфе витягне з гаманця понад 70 тисяч гривень.

«Тенеріфе приваблює хорошою ціною, — каже Оксана Гутник. — Польські туроператори завжди мали непогані цінові пропозиції на курорти Іспанії. Крім Тенеріфе популярною є Майорка (Балеарські острови, які належать до Іспанії)».

Також зі Львова автобусом можна поїхати на курорти Туреччини, Албанії. Це дешевше, ніж авіавильоти з Європи.

«Цього року українці хочуть відпочити за кордоном на морі (виняток становлять чоловіки призовного віку, які є невиїзними. — Авт.), щоб перезавантажитися, — продовжує розмову Оксана Гутник. — Торік у всіх був шок, українцям було не до моря. За цей час виснажилися і фізично, і морально. Є високий попит на недорогий туристичний продукт. Українці зазвичай обирають економтури в апартаментах Болгарії та Греції — від 12 тисяч гривень з особи (без урахування витрат на доїзд автобусом). Якщо жити в Греції у тризірковому готелі - від 13−15 тис. за тиждень (зі сніданком), плюс два дні в дорозі».

«Ціна питання»

Наприкінці червня і на початку липня цінова політика пляжного відпочинку є традиційно вищою, ніж у травні чи в оксамитовий сезон, який стартує у вересні. Оксана Гутник каже, сім днів відпочинку в популярному серед українців курорті Єгипту обійдеться від сорока тисяч гривень. Це вартість на двох у найдешевшому тризірковому готелі з системою «Все включено». Зазвичай українці обирають у Єгипті курорт Марса-Алам (за 271 кілометр на південь від Хургади), бо там немає російських відпочивальників. Цей єгипетський курорт розрахований на європейців.

Уже другий рік поспіль, каже Оксана Гутник, українці усе менше їдуть на Анталійське узбережжя Туреччини, бо там зазвичай відпочиває багато росіян. «Цього року „літня Туреччина“ стала менш популярною серед українських відпочивальників, — продовжує розмову. — Не поспішають бронювати тури у Туреччину, аби уникнути неприємних моментів з росіянами. Їдуть на пляжі Європи, головне, щоб без росіян… Ще одна причина — вартість на відпочинок у Туреччині значно вища, ніж та, до якої ми звикли. Це щорічна тенденція, пов’язана із економічними факторами (враховуючи кошторис авіавильоту з Польщі)».

На курортах Туреччини відпочинок у тризіркових готелях стартує від 30 тисяч гривень за сім днів на двох, чотиризіркових готелях — від 40 тисяч, п’ятизіркових — від 65 тисяч.

Цьогоріч популярним напрямком відпочинку на морі є курорти Хорватії. Як правило, туди їдуть власним авто. Якщо купувати тур до Хорватії з Польщі, то тижневий відпочинок на двох у чотиризірковому готелі коштуватиме від 75 тисяч гривень.

Схожі новини