Передплата 2024 ВЗ

Кому дістануться гроші Берлусконі?

Експрем'єр Італії залишив величезний спадок. Як саме дон Сильвіо його розподілив, стане відомо з його заповіту

Труна з тілом Сильвіо Берлусконі під час урочистої церемонії похорону в Мілані. Експрем'єру Італії було 86 років. Фото Reuters.
Труна з тілом Сильвіо Берлусконі під час урочистої церемонії похорону в Мілані. Експрем'єру Італії було 86 років. Фото Reuters.

6,4 мільярда євро — у таку величезну суму оцінюють спадок колишнього прем'єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі, який помер 12 червня у віці 86 років. Як інформує видання Il Libero, політик склав заповіт, який мають оприлюднити найближчими днями. Близькі до родини Берлусконі джерела повідомили, що заповіт, який зберігається у Мілані, відкриє ​​нотаріус холдингу Fininvest Арріґо Роведа.

Акції, вілли, футбольний клуб і яхта

За даними Forbes, половина статку Сильвіо Берлусконі припадає на біржові акції різних компаній. До цього слід додати численні фірми, розкішні вілли та іншу нерухомість, футбольний клуб італійської Серії А «Монца», інвестиції у технологічні компанії, люксусову яхту тощо.

Перлиною статку Берлусконі італійські ЗМІ називають зареєстрований у Нідерландах медіаконцерн MFE (MediaForEurope N.V.). Це колишня Група Mediaset, мажоритарним акціонером якої є Група Fininvest, контрольована Берлусконі (великим акціонером є також французька компанія Vivendi, яка має 23,35% акцій).

Серед найвідоміших резиденцій Сильвіо Берлусконі - вілла Сан-Мартіно в Аркоре поблизу Мілана, Палаццо Ґраціолі у Римі, літні вілли на островах Сардинія і Лампедуза. Політик також мав нерухомість за кордоном.

Як керувати бізнесом, вирішить сімейна рада

Нотаріус повинен зачитати заповіт із останньою волею Сильвіо Берлусконі й публічно оприлюднити цей документ. Заповіт відкриють за присутності родичів померлого, які за законом мають право на спадок, а також інших осіб, яких експрем'єр вніс до свого заповіту (якщо такі будуть).

Як припускають італійські медії, велику частку спадку Сильвіо Берлусконі одержать його діти. А конкретні рішення щодо управління бізнесами небіжчика прийматиме сімейна рада.

П’ятеро дітей від двох шлюбів

Головними спадкоємцями політика, спекулюють ЗМІ, можуть стати його діти від першого шлюбу, Марина й П'єр Сильвіо. Припускають, що син П'єр Сильвіо матиме концерн MFE, а донька Марина — фінансовий холдинг Fininvest і видавництво Mondadori. Однак не слід забувати про трьох інших дітей Берлусконі - від його другої дружини Вероніки Ларіо.

Вероніка Ларіо розлучилася з Берлусконі 2009 року, звинувативши свого чоловіка у близьких стосунках з багатьма молодими жінками (зокрема, повіями), яких той люб’язно приймав у своїх резиденціях… Друга дружина неодноразово висловлювала незадоволення начебто гіршим ставленням Берлусконі до її дітей, порівняно з дітьми від його першого шлюбу, з Карлою Даль’Оґліо.

Чи залишив щось своїй останній партнерці?

Видання Il Libero також припускає, що Берлусконі, можливо, залишив щось своїй останній партнерці, Марті Фашині. Кілька років тому дон Сильвіо хотів одружитися з цією набагато молодшою від нього жінкою, але кохана родина не дозволила політикові це зробити… Обмежилися урочистою церемонією, яка, однак, не була шлюбом.

Як зазначає італійське видання, внесення Марти до заповіту Берлусконі стало би для його родичів великою несподіванкою. Наскільки неприємною? Залежало би від того, що саме залишив би старий донжуан своїй останній партнерці…