Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перлина Середземного моря

Одних туристів Кіпр приваблює ідеально чистими пляжами, інших – гострими відчуттями.

Кіпр цілком справедливо вважають перлиною Середземномор’я, оскільки природа та лагідний клімат роблять цю країну особливо привабливою для туристів. Тут є і море неймовірного кольору ніжної бірюзи, і величні гірські масиви, і бананові та цитрусові плантації.

Островом свого часу володіли фінікійці, греки, римляни, перси, ассірійці, візантійці, араби, венеціанці, турки та навіть британці, і лише у 1960 році Кіпр нарешті здобув незалежність.

Кіпр — третій за величиною острів Середземного моря (після Сардинії та Сицилії). Влітку температура сягає +35°С ... +38°C, а взимку не падає нижче +15°C. 300 днів на рік тут світить сонце. Тож туристичний сезон на Кіпрі починається у квітні і триває аж до кінця жовтня, а то й довше.

Офіційними мовами Кіпру є грецька і турецька, однак остання у південній частині не застосовується. Кіпріоти також вільно послуговуються англійською, що є “мовою №1” у діловому спілкуванні.

Кіпріоти — гостинний і дружелюбний народ. Не пропускають жодної нагоди повеселитися. Крім офіційних, святкують щорічно понад 40 народних свят, зокрема ярмарок квітів, свято води, фестиваль народного танцю і свято вина, що триває, як правило, кілька днів.

Кіпріоти діляться на тих, що мають грецьке або турецьке походження. Перші вважають себе нащадками грецької культури (проте багато взяли від англійців, оскільки тривалий час Кіпр був колонією Великої Британії) і сповідують православ’я, у той час як кіпріоти турецького походження — мусульмани.

Кіпрська Ібіца

Одним із найвідоміших молодіжних курортів на Кіпрі є Ая-Напа, в якому клубне життя кипить протягом усього туристичного сезону 24 години на добу. Сюди з’їжджається молодь з усієї Європи. Саме тому це місто ще називають “кіпрською Ібіцою”.

У перекладі Ая-Напа означає “священний ліс”. У часи Середньовіччя цю місцевість оточували густі непролазні лісові хащі. Ще кілька десятиліть тому тут було звичайнісіньке село, яке населяли рибалки.

Пляжі Ая-Напи вважаються найкращими на Кіпрі — відзначені “блакитним прапорцем” (відповідні інстанції ЄС присвоюють його лише тим пляжам, що мають високий рівень чистоти і розвинуту інфраструктуру, а також відповідають високим європейським стандартам щодо безпеки купання).

Любителі активного відпочинку можуть зайнятися тут віндсерфінгом та підводним плаванням з аквалангом. До послуг туристів - гідроцикли, яхти і катамарани.

Венеціанське мереживо родом... із Кіпру?

На схилах гірського масиву Троодос розташоване маленьке село Лефкара, що вважається найкрасивішим і найколоритнішим на Кіпрі. З грецької його назва перекладається як “білі пагорби”, оскільки по всьому селу розкидані двоповерхові будиночки з білого піщаника. Славиться Лефкара тонким мереживом, який прикрашають одяг і домашній текстиль. Ремесло передається з покоління у покоління. Зародилося воно у часи Середньовіччя і вразило самого Леонардо да Вінчі, який згодом використав мереживо з Лефкари для оздоблення знаменитого міланського собору Дуомо. Подейкують, що плетіння мережива у стилі лефкаритики згодом перейняли венеціанці. Сьогодні мереживо з Бурано (Венеція) є найдорожчим у світі.

Захочете привезти сувенір додому, готуйтеся викласти кругленьку суму. Приміром, скатертина з таким мереживом обійдеться щонайменше у 80-90 євро (2 500 - 2 800 гривень).

Справжній портрет Богородиці — у монастирі на горі Кіккос

На Кіпрі понад 30 православних монастирів (12 з яких — діючі) і понад 500 храмів.

Один із найстаріших монастирів Кіпру — Ставровуні (його історія налічує майже 17 століть!). У стінах монастиря зберігається фрагмент хреста, на якому розіп’яли Ісуса Христа.

Вартим уваги є і монастир Іоанна Лампадістіса у селі Калопанайотіс, у якому збереглися фрески ХІІІ століття.

Однак найвідомішим на Кіпрі є, мабуть, монастир Святої Діви Кіккос — про нього знає весь православний світ. Його будівництво було завершене 1080 року. Монастир постав на горі Кіккос на висоті 1318 метрів над рівнем моря. Тут зберігається ікона із зображенням Діви Марії, яку написав святий Лука, і Пояс Богородиці, який, подейкують, здатен лікувати жіноче безпліддя. На території монастиря Святої Діви Кіккос працює сувенірна крамничка, де, крім сувенірів, можна придбати лікери, виготовлені монахами.

До захоплення Північного Кіпру турками це був собор Святого Миколая. Тепер це - мечеть Мустафи-паші.
До захоплення Північного Кіпру турками це був собор Святого Миколая. Тепер це - мечеть Мустафи-паші.

По вічну молодість — до купальні Афродіти

Неподалік міста Пафос є місцина, де, за легендою, купалася разом зі своїм коханцем Діонісом богиня краси і кохання Афродіта. Купальня — це невеличке озеро у скелі з кришталево чистою водою. Кажуть, що купання у ньому дарує вічну молодість, однак це складно перевірити, бо купатися тут заборонено — можна лише вмити обличчя і намочити руки. Добратися до цього місця можна лише пішки. Добре, хоч за вхід не треба платити.

Поблизу розташований храм Афродіти, споруджений у ХІІ ст. до н. е. Про нього у своїх творах згадував Гомер.

Північний Кіпр визнає лише Туреччина

Те, що ця республіка не визнана рештою світової спільноти, відчувається всюди. Візу вам поставлять не у паспорт, а на окремому листку. Потрапити на територію Північного Кіпру повітряним шляхом можна тільки з пересадкою у Туреччині.

Унаслідок перевороту 1974 року на Кіпрі до влади прийшли радикали, які оголосили план об’єднання острова з материковою Грецією. Цей факт влада Туреччини розцінила як прелюдію до можливих етнічних чисток кіпріотів турецького походження.

Під приводом захисту турецької частини населення Туреччина ввела на Кіпр 30-тисячне військо і швидко зайняла північну частину острова (37% загальної території). Відтоді Кіпр розділений на дві частини: грецьку і турецьку.

Під час військових сутичок 6 тисяч осіб загинуло. Майже 2 тисячі пропали безвісти. 85 тисяч турків нелегально прибули на окуповану частину Кіпру з Туреччини, і їм передали все майно висланих кіпріотів-греків. Через вторгнення турків на Кіпр 200 тисяч кіпріотів грецького походження стали біженцями. У той же час із південної частини Кіпру на Північ переселилося 40 тисяч кіпріотів-турків. 1983 року вони проголосили себе Турецькою Республікою Північного Кіпру. Жодна країна у світі (за винятком Туреччини) не визнала новоутвореної “держави”. Жителі грецької частини острова не можуть відвідати Північ, а турки — Південь. Дві частини острова розділяє буферна зона, яку зайняли миротворчі сили ООН.

Туреччина дозволяє продаж нерухомості (зокрема тієї, що була залишена грецькими біженцями). Натомість влада Республіки Кіпр вважає такі дії незаконними. До речі, чимало європейців, зокрема громадяни Великої Британії, спокусившись низькими цінами, скуповують нерухомість у турецькій частині Кіпру (зокрема у фешенебельній Керінії).

На захопленій території Туреччина перейменувала ряд міст, а значну кількість храмів перетворила на мечеті. Столиця Нікосія також розділена на дві частини — грецьку і турецьку.

Місто-привид

Одне з найцікавіших для туристів місць Північного Кіпру — Фамагуста, «мертве», «закрите місто». До 1974 року це було найкраще, найфешенебельніше і найбагатше кіпріотське місто-курорт. Однак його жителі змушені були покинути свої помешкання. Щоб припинити війну на Кіпрі, ООН прийняла рішення ввести миротворчі війська. В останній день перед підписанням перемир’я турки захопили Фамагусту. Жителям цього міста дали 24 години, щоб покинути свої домівки, дозволивши взяти зі собою лише дві невеличкі сумки.

Закрита не вся Фамагуста, а лише один її окремий район Вароша. Фотографувати його заборонено. Місто ніби є, а жителів - немає. У кафе порожньо. На вулицях мало туристів.

На табличках суворе попередження: «Фотографувати заборонено - будемо стріляти».

Потрапити на північну територію не так просто: за кілька днів до екскурсії представник туристичної фірми фотографує першу сторінку паспорта, і місцева влада вирішує, чи давати туристу дозвіл на в’їзд до турецької частини острова. При цьому перебувати на території так званої Турецької Республіки Північного Кіпру можна лише від 9-ї ранку до 17-ї вечора.

На в’їзді до північної (турецької) території Кіпру на схилі гір Троодос викладено прапор Турецької Республіки Північного Кіпру - білий півмісяць на червоному тлі, який увечері додатково підсвічується. Його видно практично з будь-якої точки Нікосії. Ліворуч видніється напис турецькою: «Горджуся тим, що я — турок!».

Турецька частина Кіпру - з білосніжними піщаними пляжами, добротними готелями з помірними цінами і величезною кількістю пам’яток архітектури.

Пляжі Північного Кіпру — різні. Є приватні, загальні, ті, що належать готелям, і навіть “дикі”. Одним із найвідоміших громадських пляжів є черепашачий пляж Алагаді, де влітку морські черепахи відкладають яйця.

В абатстві Беллапаїс — найсмачніша кава по-турецьки

Кірінія — портове місто і одночасно найпопулярніший курорт Північного Кіпру, куди туристи приїжджають за спокійним відпочинком. Одним із найцікавіших місць у Кірінії є Кірінійська Фортеця, в якій діє Музей античного корабля, що вважається найстарішим серед усіх морських суден, який вдалося підняти з морського дна (у 1970-х роках). Власне це - єдиний експонат музею.

Неподалік Кірінії височіє замок-фортеця Святого Іларіона, з якого відкривається чудова панорама Північного Кіпру.

Поряд - містечко Беллапаїс, що у перекладі з португальської означає “красивий світ”. Саме тут розташовується одна з найвідоміших пам’яток готичної архітектури Середньовіччя - абатство Беллапаїс. Пам’ятка напіврозвалена, однак усе ж залишилися елементи оригінальних декорацій приміщень. На території абатства працює ресторан просто неба. У ньому можна випити смачної кави по-турецьки та скуштувати справжніх східних солодощів.

Фото автора

Схожі новини