Передплата 2024 «Добра кухня»

Райські папери: Пінчук отримав елітну лондонську нерухомість від Коломойського за Криворізький комбінат

  • 08.11.2017, 15:25
  • 4 790

Український бізнесмен Віктор Пінчук отримав елітну нерухомість у столиці Великої Британії Лондоні від українських олігархів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у якості своєрідної компенсації за Криворізький Залізорудний Комбінат.

Про це свідчать документи, отримані журналістами Проекту репортажів на теми організованої злочинності й корупції (OCCRP) у межах міжнародного проекту «Paradise Papers».

Перша будівля, якою Коломойський і його партнер, за даними розслідувачів, розрахувалися з Пінчуком — офісний центр на вулиці 27 Найтсбрідж в одній з центральних частин Лондона, престижному районі Белгрейвіа. Її власником у реєстрі офіційно значиться британська Bbay (Knightsbrige) Ltd, контроль над якою закінчується трастом з Острова Джерсі.

Утім, справжнім королівським трофеєм для Пінчука стала друга будівля. Це будинок «Grand Buildings» на Трафальгарській площі, за адресою 1-3 Strand Street London WC 2. Помпезна споруда, в якій колись розміщувався лондонський «Гранд Отель».

У Paradise Papers фігурує компанія Apple

У масштабному журналістському розслідуванні офшорних рахунків під назвою Paradise Papers ("Райські документи") фігурує американська компанія Apple.

Про це повідомляє ВВС з посиланням на нові матеріали розслідування.

Як зазначається, завдяки деяким особливостям законодавства в офшорах компанія кілька років поспіль не сплачувала мільярди податків. Зокрема, до 2014 року Apple використовувала лазівку у податковому законодавстві США та Ірландії, відому як "double Irish". Це відома в США схема оптимізації податкових зобов'язань за допомогою використання двох ірландських і однієї голландської компаній. Вона дозволила Apple постійно здійснювати продажі за межами Північної та Південної Америки - а наразі це близько 55% доходу компанії - через ірландські "дочки", які фактично були офшорами, і таким чином вони не сплачували жодних податків.

Зазначається, що Apple мала би сплачувати ірландський корпоративний податок розміром 12,5% або ставку США у 35%, але розроблена схема допомогла їй знизити ставку податку на прибуток за межами США настільки, що її іноземні податкові платежі рідко становили понад 5% її зарубіжних прибутків, а потім взагалі опустилися нижче 2%.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю Міжнародний консорціум журналістських розслідувань оприлюднив матеріали слідства під назвою Paradise Papers. Документи охоплюють аналіз офшорної діяльності наймогутніших людей та компаній у світі та базуються на вивченні 13,4 млн файлів, отриманих в результаті витоку інформації. Загалом нове досьє перебільшує за обсягами та насиченості матеріалу "Панамські документи", опубліковані у квітні минулого року. У ньому йдеться про 120 політиків та посадовців з майже 50 країн світу. За даними розслідування, багатії заховали в офшорах майже 8 трильйонів євро.

Paradise Papers: принц Чарльз вивів в офшори сотні тисяч фунтів

Вивчення журналістами матеріалів під назвою Paradise Papers показало, що керуюча компанія королівського герцогства Корнуолл, що належить принцу Чарльзу, інвестувала в офшори сотні тисяч доларів. Про це пише The Guardian.

Зокрема, компанія вклала гроші в офшорні фонди і компанії, в тому числі і в бізнес-структуру на Бермудських островах, якою керує один з кращих друзів Чарльза ще з часів його навчання в Кембриджі, заводчик коней Х'ю ван Катсем.

За даними документів, рішення про інвестування $100 тисяч в компанію ван Катсема, яка займається придбанням земельних ділянок з метою їх захисту від вирубки лісів, приймалося в обстановці суворої секретності. При уявній шляхетність подібного кроку ситуація виявилася досить болючою, оскільки кошти передавалися в компанію на чолі з настільки близьким другом принца, де їх могли витратити на інші цілі.

У керуючій компанії пояснили, що принц Чарльз давно вже зайнятий вирішенням питань, що мають відношення до природоохоронної проблематики, і нагадали, що спадкоємець британського престолу писав книги і виступав з промовами з проблем екологічного характеру ще в 1980-х роках. До того ж, за словами представників компанії, сам принц не брав участі безпосередньо у прийнятті рішень, пов'язаних з інвестиціями.

У Німеччині відреагували на скандал з "Paradise Papers"

Після оприлюднення Paradise Papers міністр юстиції Німеччини Гайко Маас закликав до уніфікації прозорих податкових правил у Європейському Союзі.

За його словами, лише таким чином ЄС може домогтися збільшення довіри до справедливого оподаткування, і публікація документів лише засвідчила, наскільки необхідним є створення уніфікованих прозорих податкових правил, інформує DW.

"Великі підприємства повинні надавати більш прозору інформацію про те, де і скільки податків вони сплачують", - зазначив Маас.

За його словами, нині можливі ситуації, за яких певні інтернет-гіганти в Європі отримують мільярдні прибутки, сплачуючи при цьому мінімальні податки.

"Ми повинні закрити податкові лазівки в межах ЄС", - закликав німецький міністр.

Крім того, у цей же день речник міністерства фінансів Німеччини закликав німецькі засоби масової інформації, які також оприлюднили Paradise Papers, надати відповідну інформацію податковим органам.

"Це б дуже допомогло", - наголосив представник мінфіну.

Дані Paradise Papers виявили, що провідну роль в одній з офшорних компаній відігравав екс-канцлер Німеччини Ґергард Шредер.

"Paradise Papers": юристи Порошенка заявили, що Roshen сплачує усі податки в Україні

Компанія Avellum звинувачує журналістів Слідство:Інфо в маніпуляціях.

Юристи з української фірми Avellum, яка представляє інтереси президента Петра Порошенка, заявляють, що матеріали «Слідства.Інфо» на основі документів Paradise Papers про те, що президент нібито не планував передавати бізнес Roshen у «сліпий траст», містять маніпулятивні твердження, що не підтверджені фактами. Про це йдеться в заяві Avellum щодо розслідування Paradise Papers.

«5 листопада 2017 року було опубліковано серію матеріалів Слідство:Інфо, у яких наведено інформацію про AVELLUM та нашу співпрацю з юридичною фірмою Appleby. На нашу думку, ці матеріали містять маніпулятивні твердження, що не підтверджені фактами, та не наводять об’єктивного відображення позиції фірми, викладеної у відповідь на запит Слідство:Інфо», - сказано в заяві.

Наводимо текст заяви компанії:

«У зв’язку з цим ми заявляємо про таке:

• Дійсно, як зазначено у процитованих Слідство:Інфо матеріалах, першочерговою задачею для розроблення міжнародної холдингової структури для корпорації Рошен було забезпечення продажу корпорації Рошен у разі, якщо це буде можливо відповідно до комерційних умов. Саме тому розроблена структура, що обговорювалася з Appleby, має ознаки підготовки корпорації Рошен до продажу.

• Окремі способи продажу корпорації Рошен, які розглядалися, не могли бути здійснені без міжнародної холдингової структури. Зокрема мова іде про здійснення первинного публічного розміщення акцій (IPO) корпорації Рошен на іноземній біржі або продаж міжнародній публічній корпорації. Враховуючи розмір цієї транзакції, саме такі способи були найбільш імовірними. Інформацію про це ми наводили у нашій відповіді на запит журналістів Слідство:Інфо від 27 жовтня 2017 року.

• Ми наголошуємо, що міжнародна холдингова структура, розроблена для здійснення операції з продажу корпорації Рошен, повинна була забезпечити уникнення подвійного оподаткування з метою того, щоб усі податки повною мірою було сплачено саме в Україні, а не за кордоном. У разі продажу корпорації Рошен усі кошти були би перераховані кінцевому власнику в Україну, задекларовані та з них було би сплачено усі податки. Так само як сьогодні усі податки корпорація Рошен сплачує і надалі буде сплачувати в Україні. Саме про це ми зазначили у відповіді Слідство:Інфо від 27 жовтня 2017 року. Журналісти повністю проігнорували цю важливу інформацію і не висвітлили її у сюжеті. Ми вважаємо цей факт, а також висновок і заголовок статті щодо мети створення структури, маніпулятивними і тенденційними.

• Оскільки продати корпорацію Рошен було неможливо через комерційні обставини, було прийнято рішення передати корпорацію у “сліпий траст” відповідно до міжнародних стандартів. Управляючий “сліпого трасту” підтвердив, що траст відповідає міжнародним стандартам.

• У зв’язку з передачею корпорації Рошен у довірче управління респектабельній міжнародній банківській групі Rothschild, Петро Порошенко не має повноважень на здійснення контролю за процесом пошуку покупців чи переговорним процесом щодо продажу корпорації Рошен чи будь-яких її частин. Зазначене питання повністю належить до компетенції та повноважень Rothschild.

• Без створення міжнародної холдингової структури передача корпорації Рошен у “сліпий траст” була б неможливою або юридично дефектною. Україна не є стороною Гаазької конвенції 1985 року про право застосовне до трастів та їх визнання, тому передача корпорації Рошен в траст без створення міжнародної корпоративної структури була би недійсною з точку зору українського права.

• Компанії міжнародної холдингової структури до передачі корпорації Рошен у “сліпий траст” не мали банківських рахунків. Тому будь-які заяви про порушення валютного законодавства чи перерахування готівкових коштів з України при створенні міжнародної холдингової структури є безпідставними домислами.

Також ми хотіли підкреслити, що відмова юридичної фірми Appleby від участі у реалізації проекту була пов’язана саме з агресією Російської Федерації проти України та готовністю Президента України надати жорстку відповідь на незаконні дії військових підрозділів Російської Федерації. Таке рішення, прийняте фірмою Appleby, не може розглядатися як свідчення застережень щодо транзакції як такої. AVELLUM надає юридичні послуги щодо корпорації Рошен з 2013 року, та ми не маємо жодних застережень щодо представництва корпорації Рошен, Порошенка Петра Олексійовича чи управителя “сліпого трасту”, особливо враховуючи прозорість структури, дотримання всіх законодавчих приписів та відмінну ділову репутацію наших клієнтів».

У новому офшорному скандалі фігурують двоє українців

За документами з "райських островів" колишній соратник Януковича замовив 37-метрову яхту вартістю у понад €13 млн

Мальтійська компанія «TUC limited» Антона Пригодського заснована восени 2013 року. Колишній соратник екс-президента України Віктора Януковича Антон Пригодський через офшорну мальтійську компанію «TUC limited» замовив 37-метрову яхту Santa Maria T вартістю у понад 13 мільйонів євро. Це випливає з документів «Paradise Papers».

За даними журналістського розслідування, мальтійська компанія «TUC limited» Антона Пригодського заснована восени 2013 року. А вже в наступному році на її рахунках з’явилися понад п’ять з половиною мільйонів євро.

Журналісти звернулися до голландської кораблебудівної компанії під виглядом клієнтів з України і дізнались, що орієнтовна вартість яхти становить 13,2 мільйони євро без податку на додану вартість. А для яхти Santa Maria T — це приблизно 30% від вартості.

За європейськими законами, аби судно могло ходити водами Євросоюзу, власник має сплатити податок на додану вартість на території ЄС.

Саме тому яхта замовлялась через мальтійську фірму — це фактично офшори, вони дають змогу не платити ПДВ на території ЄС.

У свою чергу, Вощевський значиться в реєстрі компаній Мальти як один з двох акціонерів і директорів Marfa Holding Ltd. разом з громадянином Мальтійської Республіки Марвічем Долгом. Марфа Холдинг був зареєстрований на Мальті 10 грудня 2013 року, у Вощевського - 1080 акцій, у Борга - 120.

"Вощевський, здається, не виявив свою зацікавленість в Марфо Холдингу, коли він зайняв посаду, але незрозуміло, чи був він зобов'язаний. Була деяка суперечка про те, чи має він мальтійське громадянство після того, як питання було піднято членом парламенту України.

Вощевський заперечував, що він є громадянином Мальти. Компанія з'явилася в "розпуску" в Мальтійському реєстрі компаній в жовтні 2017 року », - йдеться в паперах.

Paradise Papers: Польща закликає ЄС негайно зайнятися цією темою

Оприлюднення афери «Райських паперів» може стати «землетрусом, після якого сприйняття «податкового раю» зміниться раз і назавжди, вважають у Польщіё

Єврокомісія, Європарламент та Рада ЄС мають негайно зайнятися темою Paradise Papers (Райських паперів) - приховуванням впливовими в Європі та світі людьми своїх прибутків від сплати податків у так званому податковому раї.

Про це заявив у понеділок, 6 листопада, віце-прем’єр-міністр, міністр розвитку Польщі Матеуш Моравецький.

«Оприлюднення міжнародною групою журналістів-розслідувачів «Райських паперів» показує, що проблема «податкового раю» й участь глобальної еліти у приховуванні свого майна перед національними податковими органами є глобальною проблемою, що стосується влади і бізнесу», - заявив він.

Моравецький наголосив, що цією темою повинні негайно зайнятися Єврокомісія, Європарламент та Рада ЄС.

За словами віце-прем’єра Польщі, існування «податкового раю» тривалий час було можливим завдяки залученню до цього «осіб і корпорацій з перших шпальт газет».

Моравецький підкреслив, що оприлюднення афери «Райських паперів» може стати «землетрусом, після якого сприйняття «податкового раю» зміниться раз і назавжди».

Польський урядовець зауважив, що «податковий рай» - це незбудовані шпиталі й дороги в Польщі, Угорщині, Словаччині чи Іспанії.

«Податковий рай» для обраних — це падіння рівня життя для 99% суспільства», - констатував польський урядовець.

Офшори Порошенко потрапили в нове розслідування

Метою створення офшору президентом Петром Порошенком могла бути мінімізація податків, а не плани передати кондитерський бізнес "Рошен" у "сліпий траст".

Про це йдеться у розслідуванні Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP та "Слідства-Інфо". За даними журналістів, саме мінімізація податків була метою перебудови структури корпорації "Рошен".

"Судячи з усього, офшори створювалися саме для того, щоб уникнути оподаткування у разі отримання прибутку чи продажу компанії", - зазначають автори розслідування.

Наразі, за даними журналістів, "Рошеном" продовжує володіти нідерландська компанія.

Німецька газета "Зюддойче Цайтунг" отримала та передала мережам журналістів-розслідувачів ICIJ та OCCRP документи, згідно з якими у червні 2014 року юристи з української фірми "Авеллум", яка представляє інтереси Порошенка, написали юристам з фірми "Еплбай" з острову Мен листа.

"Справа надзвичайно делікатна. Ім’я клієнта — Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Рошен). Для отримання доступу до міжнародних ринків ми збираємося збудувати нову холдингову компанію групи у Люксембурзі. Під ним буде голландський суб-холдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона буде володіти офшорною компанією — ми надаємо перевагу БВО, але Острів Мен також може підійти… Вона буде володіти акціями та отримувати дивіденди. Продаж акцій у певний момент є можливою (якщо інвестор запропонує хорошу ціну)", - йшлося у документі.

СТРУКТУРА ВОЛОДІННЯ "РОШЕНОМ" ФІРМАМИ У НІДЕРЛАНДАХ, НА КІПРІ ТА НА БРИТАНСЬКИХ ВІРГІНСЬКИХ ОСТРОВАХ
СТРУКТУРА ВОЛОДІННЯ "РОШЕНОМ" ФІРМАМИ У НІДЕРЛАНДАХ, НА КІПРІ ТА НА БРИТАНСЬКИХ ВІРГІНСЬКИХ ОСТРОВАХ

Як пояснюють експерти, з цього випливає, що саме податкові цілі були метою створення принаймні однієї з трьох компаній, а продаж "Рошену", який був однією з передвиборчих обіцянок Порошенка, у листі згадується лише як опція.

"Порошенко ж пояснював необхідність створення офшорної структури, яка була збудована за описаним зразком, виключно потребою передати кондитерський бізнес у "сліпий траст", - зазначають журналісти.

За словами практикуючих юристів, з листа не випливає, що метою чи опцією при побудові офшорної структури, був траст і така структура не потрібна для того, щоб передати управління компанією у сліпий траст.

"Така структура потрібна, скоріше за все, якщо планується продаж, для оптимізації доходів від продажу", - пояснюють юристи.

У свою чергу юристи Порошенка наполягають, що структурували "Рошен" таким чином, що усі податки сплачувалися в Україні.

'

Топ-менеджеру Укртрансгазу створили офшорну фірму для виведення валюти з України

На початку 2016 року для топ-менеджера Укртрансгазу Сергія Олексієнка заснували офшорну компанію для виведення валюти з України всупереч валютним обмеженням.

Про це йдеться в документах Paradise Papers, пише Громадське.

За даними глобального журналістського розслідування, фірма Pioneer Foundation була заснована на острові Мен та проіснувала 14 місяців.

Відзначається, що до схеми виведення коштів могли залучити Альфа-Банк, а рахунок для Олексієнка був відкритий в Банку Кіпру.

Сергій Олексієнко є членом правління дочірньої компанії Нафтогазу Укртрансгаз, яка займається передачею і зберіганням природного газу. До роботи в компанії Олексієнко був інвестиційним банкіром.

"Paradise Papers": Кремль інвестував у Facebook і Twitter

Інвестор Facebook та Twitter - фонд DST Global - мав фінансові зв'язки з двома державними компаніями.

Про це йдеться у так званих "Paradise Papers" ("Райських паперах"), які у неділю опублікував Міжнародний консорціум журналістських розслідувань.

"ВТБ Банк, який належить Кремлю, непомітно перерахував $191 млн у інвестиційний фонд DST Global, який використовував ці гроші для придбання великої частки в Twitter у 2011 році", - йдеться у документах.

"Підконторльна Кремлю компанія - енергетичний гігант "Газпром" - профінансував офшорну компанію, яка співпрацювала з DST Global по великим інвестиціям у Facebook - повідомили журналісти.

Як відомо, раніше американський телеканал MSNBC заявив, що Росія блокувала українців у Facebook.

"Райські документи" розкрили офшорні зв'язки 13 друзів Трампа

У 13 осіб з оточення президента США Дональда Трампа виявили офшори.

Про це повідомляє ICIJ (Міжнародний консорціум журналістських розслідувань).

Зокрема, в оприлюднених документах Paradise Papers фігурують держсекретар США Рекс Тіллерсон, який протягом десяти років володів офшорною компанією, яка займалася розробкою нафти і газу в Ємені.

У списку також вказані міністр торгівлі Вілбур Росс і віце-голова наглядової ради Федерального резерву США Рендел Куарлес. У числі радників, які володіють офшорними рахунками, вказані інвестор нерухомості, радник і фундрайзер Трампа Томас Баррак - молодший, гендиректор компанії (найближчого союзника Трампа на Уолл Стріт) Blackstone Group Стівен Шварцман, радник президента Карл Ікахн і головний радник президента з питань економіки Гері Кохн.

З офшорами також пов'язані головні спонсори Республіканської партії, зокрема, мільярдер, власник компанії з нерухомості Джоффрі Палмер, а також Пол Зінгер, Стівен Вінн, Роберт Мерсер, Шелдон Адельсон і брати Кох.

Нагадаємо, репортери, що входять в Міжнародний консорціум журналістських розслідувань, розкрили нові схеми ухилення від сплати податків високопоставлених політиків, вивчивши близько 13,4 мільйона секретних документів. Результати розслідування, чке отримало назву "Райські документи", були опубліковані 5 листопада.

Британська королева вклала в офшори 10 мільйонів фунтів

В оприлюднених "Передайз Пейперз" видно, що королева Британії Єлизавети ІІ вклала в офшори близько 10 мільйонів фунтів. Про це пише BBC.

"Райські документи" показують, що близько 10 млн фунтів (13 млн доларів) із приватних статків королеви Єлизавети ІІ інвестовані у офшори. Їх у фонди на Кайманових островах і на Бермудах вкладало Герцогство Ланкастерське", - зазначає видання.

Герцогство Ланкастерське керує приватною власністю королеви, яка становить 500 мільйонів фунтів. Щоправда, у таких вкладення королеви немає нічого незаконного. Також немає даних про ухиляння Єлизавети ІІ від сплати податків.

Проте в оприлюднених документах видно, що гроші інвестовані у лізингову компанію BrightHouse, яку звинувачували у наживанні на бідних. Також "королівські гроші" знайдено в компанії Threshers. Ця мережа британських магазинів збанкрутувала, залишивши по собі 6 тисяч безробітних та 17,5 мільйоні фунтів несплачених податків.

Герцогство стверджує, що воно не причетне до рішень фондів, а також додає, що немає підтвердження, що королева знала про окремі інвестиції, які робились від її імені.

"Райські папери": журналісти оприлюднили новий масив компромату

Журналісти-розслідувачі вивчили понад 13 мільйонів документів і оприлюднили новий масив компромату на впливових осіб.

За масштабами його можна порівняти з "панамськими паперами".

Журналісти Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) у неділю, 5 листопада, оприлюднили новий масив секретних документів, у яких ідеться про податкові лазівки та резонансні ділові контакти високопоставлених осіб.

Про це йдеться у повідомленні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка належить до мережі ICIJ.

Репортери з різних країн дослідили 13,4 мільйона документів. Серед іншого ідеться про архів юридичної компанії Appleby з Бермудських островів, яку вважають одним з провідних реєстраторів офшорних компаній, а також фірму із Сінгапуру.

Новий витік даних, який журналісти за масштабами порівнюють з "панамськими паперами", назвали "райськими паперами" або "паперами райських островів" ("Paradise Papers"), оскільки в досліджених документах йдеться про офшорні фірми, зареєстровані на таких островах, як Бермудські, Кайманові тощо.

У цих документах згадуються імена понад 120 політиків з майже 50 країн світу, а також підприємства, спортсмени, бізнесмени та інші високопоставлені особи.

Зокрема, у паперах фігурують дані про радників, чиновників та інших наближених до американського президента Дональда Трампа осіб. Також ідеться про їхні ділові контакти з Росією. Газета Süddeutsche Zeitung у своєму повідомленні також згадує британську королеву Єлизавету ІІ, колишнього німецького канцлера Ґергарда Шредера (Gerhard Schröder) й такі фірми, як Nike, Apple, Deutsche Post, Siemens, Allianz та Bayer.

Українська команда "Слідства.Інфо" як офіційний партнер Проекту з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) повідомила в неділю, що долучилася до цього міжнародного проекту і знайшла у документах більше десятка українських прізвищ. Зокрема, ідеться і про прізвище українського президента Петра Порошенка, зазначається на сайті "Громадського ТБ".

Нагадаємо, офшорний скандал, викликаний публікацією журналістами-розслідувачами у квітні 2016 року так званих "панамських документів", мав наслідком проведення понад сотні допитів, перевірок чи розслідувань у десятках країн.

Слідчі дії та перевірки на факти відмивання грошей, ухиляння від сплати податків, різноманітних фінансових злочинів чи інших правопорушень стосувалися загалом понад 6,5 тисяч осіб та компаній.

Тоді розслідування базувалося на 11,5 мільйона документів, викрадених з серверів фірми Mossack Fonseca - одного з провідних реєстраторів офшорів в світі.

Джерело: Deutsche Welle

Схожі новини