Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Король Іспанії назвав референдум в Каталонії протизаконним

  • 04.10.2017, 11:14
  • 5 897

Після масових протестів в Каталонії і референдуму про незалежність цього регіону від Мадрида король Іспанії закликав захищати встановлений конституцією порядок.

Про це король Філіп VI заявив в телезверненні, пише DW.com.

В даний час Іспанія знаходиться в "вкрай важкій ситуації", зазначив він, назвавши каталонський референдум протизаконним і недемократичним. Влада в Барселоні своїми безвідповідальними діями навмисно порушили закон, поставивши під загрозу "економічну і соціальну стабільність" Каталонії і всієї Іспанії, вважає монарх.

За словами Філіпа VI, він твердо прихильний конституційному ладу і єдності Іспанії. Одночасно король висловив упевненість, що Іспанія зможе подолати "важкі часи".

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії.

Каталонія проголосить незалежність в односторонньому порядку найближчими днями

Президент Женералітету Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що незалежність цього регіону від Іспанії буде проголошено в односторонньому порядку найближчими днями.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

У своєму першому інтерв'ю після недільного референдуму він заявив, що уряд Каталонії зробить відповідні кроки "до кінця цього - на початку наступного тижня".

На питання про те, що каталонська влада має намір робити, якщо Мадрид візьме управління провінцією під свій прямий контроль (що дозволяється конституцією Іспанії) чи заарештує його самого, Пучдемон відповів, що це було б "помилкою, яка змінить усе".

Він також додав, що на цей момент між Мадридом і його адміністрацією немає жодних контактів, і висловив свою незгоду із заявою Європейської комісії, яка назвала події в Каталонії внутрішньою справою Іспанії.

Раніше король Іспанії Філіп VI назвав поведінку влади Каталонії безвідповідальною і небезпечною. За його словами, вона може поставити під загрозу економічну стабільність Іспанії. Філіп VI закликав народ до єдності і наполягає на тому, що референдум був незаконним, а його проведення свідчить про "неприйнятну нестачу лояльності з боку керівників регіону".

Нагадаємо, влада автономної іспанської області Каталонії організувала референдум про незалежність. Голосування ще до його початку визнав незаконним конституційний суд Іспанії, але , попри це, в ньому взяли участь близько 3 млн осіб. Референдум не визнаний ні Мадридом, ні європейською владою. За твердженням уряду Каталонії, близько 90% учасників голосування висловилися за відокремлення від Іспанії.

У Каталонії розпочався національний страйк, активісти блокують дороги

Через два дні після проведення референдуму про незалежність від Іспанії, у Каталонії розпочався загальний національний страйк, скликаний профспілками.

Про це повідомляє El Pais.

За даними видання, у зв'язку зі страйком буде здійснюватися мінімальне обслуговування пасажирів лише у години пік (з 6.30 до 9.30 та з 17.00 до 20.00) у метро, автобусами та залізницею.

Повідомляється, що сьогодні вранці у Барселоні та Реусі тисячі людей прийшли до кількох поліцейських відділків, протестуючи проти дій поліції під час референдуму, де постраждали майже 850 осіб.

Окрім того, у зв'язку зі страйком каталонці почали блокувати дороги. За останніми даними, було заблоковано вже 12 доріг. Одна із заблокованих доріг у Жироні (фото El Pais)

Напередодні про приєднання до загального страйку оголосили у футбольному клубі "Барселона".

Раніше повідомлялося, що одна з двох найголовніших профспілок Іспанії закликала провести 3 жовтня загальний страйк у Каталонії у зв'язку з насильством поліції під час каталонського референдуму.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії.

Лідер Каталонії: "Автономія не хоче травматичного розриву з Іспанією"

Президент Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що не планує "травматичного" розриву з Іспанією після проведення забороненого референдуму про незалежність.

Про це повідомляє BBC.

"Ми не хочемо травматичного розриву ... Ми хочемо нового розуміння з іспанською державою", - сказав він на прес-конференції в понеділок, 2 жовтня.

Він також додав, що поки не відбулося контактів з урядом у Мадриді під керівництвом прем'єр-міністра Маріано Рахоя після проведеного голосування.

Каталонський лідер також оголосив про створення комісії для розслідування насильства, яке відбулося в неділю під час референдуму.

Повідомляється, що Пучдемон звернувся до міжнародного посередництва, щоб допомогти вирішити кризу, яка зростає.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії.

За інформацією каталонської влади, близько 90% виборців висловилися за незалежність від Іспанії.

Президент Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що в найближчі дні направить результати референдуму до каталонського парламенту, де вирішиться питання суверенітету країни.

У Єврокомісії заявили, що відповідно до Конституції Іспанії, проведений референдум у Каталонії - незаконний. І нагадали, що Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії.

У Барселоні на маніфестацію за незалежність вийшли тисячі студентів

Фото: Анна Цигима/Громадське
Фото: Анна Цигима/Громадське

У столиці автономної іспанської області Каталонія молодь вийшла на першу маніфестацію після оголошення результатів

На вулиці Барселони кілька тисяч студентів вийшли на акцію підтримки результатів референдуму.

Як передає кореспондентка Громадського, це перша маніфестація після оголошення результатів.

15 тисяч студентів вийшли на вулиці Барселони на підтримку результатів референдуму про незалежність Каталонії Фото: Анна Цигима/Громадське

Організаторами мітингу виступив громадський рух «Університет за республіку».

Фото: Анна Цигима/Громадське
Фото: Анна Цигима/Громадське

З гаслами про незалежну Каталонію мітингувальники пройшли від Барселонського університету до центральній площі Фото: Анна Цигима/Громадське

Маніфестанти скандували «Ми проголосували!», «Хай живе незалежність!».

Організатором мітингу виступив громадський рух «Університет за республіку» (на фото — протестувальники на прощі Каталонії) Фото: Анна Цигима/Громадське

Учасники акції пройшли від університету до головної центральної площі Барселони — площі Каталонії.

1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність від Іспанії. Повідомлялося, що поліція Іспанії застосувала гумові кулі проти прихильників незалежності Каталонії.

Прем’єр Іспанії Маріано Рахой відмовився називати голосування в Каталонії референдумом про самовизначення. Єврокомісія визнала незаконним референдум про незалежність у Каталонії.

Іспанія не дозволить Каталонії оголосити незалежність

"Якщо хтось планує оголосити незалежність частини території Іспанії, але не може, оскільки у нього немає такої можливості, ми повинні зробити все, що в рамках закону, щоб запобігти цьому", — сказав він в телеінтерв'ю.

На запитання, чи буде центральний уряд використовувати статті 155 іспанської конституції, яка дозволила б практично призупинити автономні повноваження північно-східного регіону, Катала сказав: "Це один з можливих інструментів".

За інформацією видання, уряд Каталонії опублікував попередні результати референдуму про незалежність регіону після обробки 99% бюлетенів. Так, згадно з цими данними, за "незалежність від Іспанії" проголосували 90,09% громадян автономної спільноти, "проти" — 7,87%.

Відомо, що у Єврокомісії заявили, що проведений референдум в Каталонії — незаконний, тому що не було проведено згідно з Конституцією Іспанії. Про це повідомляє видання "Європейська правда" з посиланням на слова представника Єврокомісії Маргарітіса Схінаса.

"Згідно з іспанською Конституцією, вчорашнє голосування в Каталонії було незаконним. Для Єврокомісії, і президент Юнкер неодноразово повторював, це є внутрішнім питанням Іспанії. Тому треба вирішувати дане питання відповідно до конституційним ладом Іспанії", — сказав він.

Лідер Каталонії: «Ми вибороли право на незалежність»

Каталонський президент Карлес Пучдемон заявив, що Каталонія "виборола право стати незалежною державою".

Про це повідомляє AP.

"Сьогодні іспанська держава написала ще одну ганебну сторінку в своїй історії з Каталонією", - заявив Пучдемон, виступаючи по телебаченню з Барселони після того, як в північно-східному регіоні Іспанії були закриті виборчі дільниці.

Референдум у Каталонії: стали відомі остаточні результати

Влада Каталонії заявила, що 90% тих, хто проголосував на так званому референдумі підтримали вихід автономії зі складу Іспанії.

Про це повідомляє Reuters.

Всього за незалежність Каталонії проголосували 2,3 мільйонів виборців.

Водночас журналісти зазначають, що це приблизно 42,3% від загальної кількості виборців Каталонії, яка перевищує 5,3 мільйонів осіб.

Нагадаємо, що голосування на незаконному референдумі про незалежність Каталонії від Іспанії фактично було зірвано правоохоронними органами Іспанії за рішенням суду.

У результаті бійок постраждали сотні людей. За словами очевидців, поліція застосувала гумові кулі для розгону прихильників референдуму.

Після цього іспанська опозиція зажадала провести новий, законний референдум про незалежність Каталонії.

Сутички з поліцією в Каталонії: постраждали 337, один — отримав кулю в око

У Каталонії, де всупереч забороні центральної влади проводиться референдум про незалежність регіону, під час зіткнень з поліцією постраждало 337 осіб.

Про це повідомляє "Медуза" з посиланням на уряд Каталонії.

Влада регіону закликала постраждалих звертатися з офіційними скаргами.

Раніше повідомлялося про 38 постраждалих серед учасників референдуму й 11 - серед силовиків.

За даними женералітету, цивільна особа, яка дістала поранення гумовою кулею в око, доправлена в операційну.

Водночас в уряді Іспанії звинуватили поліцію Каталонії в надмірній пасивності в день референдуму, що змусило поліцію і цивільну гвардію застосувати силу.

Поліція у Барселоні застосувала гумові кулі

У Барселоні у неділю, 1 жовтня, поліція застосувала для розгону бажаючих проголосувати на референдумі про незалежність від Іспанії гумові кулі.

Про це повідомляє Дзеркало тижня.

Поліцейські стріляли по присутніх поблизу виборчих дільниць. За словами очевидців, на вулицях столиці регіону бачили людей у крові.

Уряд Каталонії: "В сутичках з поліцією Іспанії поранені 38 осіб"

В уряді Каталонії повідомили про 38 поранених внаслідок сутичок з поліцією Іспанії в день референдуму про незалежність.

Про це женералітат повідомляє на своїй сторінці у Твіттері.

"Надзвичайні служби Каталонії повідомляють про 38 поранених у сутичках з іспанською поліцією. У 35 людей легкі поранення, у ще трьох — середньої тяжкості" - йдеться у повідомленні.

У Барселоні сталися перші сутички прихильників референдуму і поліції

У Каталонії голосування на референдумі про незалежність почалося на тлі зіткнень з поліцією і Національною гвардією Іспанії. Про це інформує El Pais.

Зокрема, повідомляється про сутички з поліцією поблизу колишньої урядової будівлі Барселони Concell de Cent. На відео видно, як люди з піднятими руками оточили невеликий загін поліції. При цьому окремі громадяни намагаються вступити в протистояння з правоохоронцями.

У соцмережах очевидці публікують фотографії з великою кількістю правоохоронців, які прибули на дільницю в Жироні, де має голосувати лідер Каталонії Карлес Пуджемон. Associated Press передає, що іспанська поліція розбиває скло і використовує ріжучі інструменти, щоб пробитися на дільницю, де голосуватиме Пуджемон.

Згодом з'явилося повідомлення, що лідерові Каталонії Карлесу Пуджемону вдалося проголосувати на референдумі але він проголосував не на тій виборчій дільниці, до якої був приписаний.

Також сутички з поліцією відбуваються на ділянці в школі Жауме Балмес в Барселоні.

У Каталонії відкрилися і працюють 73% дільниць для голосування на референдумі

В день референдуму про незалежність Каталонії відкрилися і працюють 73% виборчих дільниць.

Про це повідомив речник женералітату (уряду) Каталонії Жорді Турулл, повідомляє La Vanguardia.

"73% виборчих дільниць відкриті і працюють" - повідомив він.

Раніше уряд Каталонії дозволив голосування на будь-якій з відкритих виборчих дільниць.

"Ми закликаємо до спокою і терплячості" - сказав Турулл. Він також повідомив про безперервні кібератаки на комп’ютери на дільницях і заявив, що уряд працює над усуненням їх наслідків.

Також він звинуватив уряд Іспанії у застосуванні насильства до мирних громадян і виступив з вимогою відставки представника урядової делегації в Каталонії Енріка Мільйо.

"Ми вимагаємо негайної відставки Енріка Мільйо через його особисту відповідальність за насильство держави" - заявив Турулл.

У Каталонії розпочався референдум за незалежність від Іспанії

Користувачі соцмереж публікують фотографії, на яких помітно, що поліція розбиває вікна приміщень, де має проходити голосування.

У Каталонії стартував референдум за незалежність від Іспанії. Про це повідомляє El Pereodico.

Виборчі дільниці відкрилися о 9:00 за місцевим часом.

Ще перед початком голосування жителі регіону вишикувалися в чергу перед виборчими дільницями. Так вони сподівалися протистояти поліції, яка перешкоджає проведенню плебісциту. Однак, за даними видання, деякі ділянки все-таки заблоковані співробітниками правоохоронних органів.

Користувачі соцмереж публікують фотографії, на яких помітно, що поліція розбиває вікна приміщень, де має проходити голосування.

Напередодні поліція Іспанії вилучила близько 2,5 млн бюлетенів та близько 4 млн конвертів, призначених для голосування на референдумі про незалежність Каталонії.

У зв'язку з цим каталонський уряд заявив, що вважатиме дійсними бюлетені, надруковані самими виборцями на принтерах. Як запевнив представник каталонського уряду Жорді Турулл вранці 1 жовтня, наявна система убезпечить від зловживань та голосування однією особою кілька разів. Він висловив упевненість, що референдум про незалежність регіону відбудеться.

Схожі новини