Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Референдум» на Запоріжжі: «спостерігач» із Німеччини

Керівник енергетичної компанії з Гессену каже, люди голосують із «ентузіазмом»…

Німецький "спостерігач" розповідає телепропагандистам із рф, що "референдум" на окупованому росіянами українському Запоріжжі відбувається в атмосфері "ентузіазму"... Фото Reuters.
Німецький "спостерігач" розповідає телепропагандистам із рф, що "референдум" на окупованому росіянами українському Запоріжжі відбувається в атмосфері "ентузіазму"... Фото Reuters.

Один із керівників німецької компанії Energie Waldeck-Frankenberg (федеральна земля Гессен), Штефан Шаллєр, працює зараз на… псевдореферендумі, який росія проводить на окупованій території Запорізької області України. Як інформує німецьке видання Bild, запрошений москвою Шаллєр виконує функції «спостерігача».

Німецькому порталові HNA Шаллєр пояснив, що «хотів отримати картину ситуації на місці», і що на окупованому росіянами Запоріжжі перебуває «приватно», мовляв, «узяв відпустку». А от російським телепропагандистам «спостерігач» із Німеччини розповідає дещо інше. Каже, на «референдумі» усе дуже добре організовано, а населення з приводу голосування випромінює «ентузіазм»… «Як відомо, західні ЗМІ стверджують, що людей тут примушують голосувати, — повідав Шаллєр російським телепропагандистам. — Але я зараз тут, і бачу на власні очі, що люди голосують добровільно».

Коли виникла потреба, «консерву» відкрили…

Минулого року Шаллєр працював як спостерігач на виборах до російської державної думи (їздив до Республіки Комі). Можливо, російські спецслужби завербували його саме тоді. Але найімовірніше, це відбулося набагато раніше. І от тепер, коли в кремлі виникла нагла потреба, цю російську «консерву» відкрили…

Юрґен ван дер Горст, голова правління компанії, де працює Шаллєр, в інтерв'ю радіо Hessischer Rundfunk заявив: «Через «замовлену кремлем» поїздку Шаллєра на окуповане українське Запоріжжя він «шокований». За словами ван дер Горста, він знав, що Шаллєр пішов у відпустку й десь подорожує, але не міг припустити, що той вирішив стати «спостерігачем» на російському псевдореферендумі.

Як повідомив портал t-online, у понеділок, 26 вересня, керівництво Energie Waldeck-Frankenberg має прийняти рішення щодо подальшої долі Шаллера у цій компанії.

Схожі новини