Передплата 2024 ВЗ

Путін говорив про Україну з держсекретарем США "пунктирно"

  • 13.04.2017, 14:04
  • 8 771

Президент Росії Володимир Путін і держсекретар США Рекс Тіллерсон тему України обговорювали неглибоко.

Про це повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у четвер, коментуючи зустріч, яка відбулася 12 квітня, повідомляє "Интерфакс".

"Пунктирно — так. Детального обговорення України не було", — сказав він.

За словами Пєскова, "досить докладно обговорювалася Сирія".

"Президент виклав наше бачення нинішньої ситуації й наше бачення перспектив розвитку цієї ситуації… Можна відфіксувати розуміння необхідності підтримки діалогу для пошуку вирішення питань", — уточнив він.

За словами Пєскова, можливість зустрічі лідерів Росії й США з Тіллерсоном Путін не обговорював, але спілкування було "досить конструктивним".

На запитання, чи можна говорити про зрушення у відносинах після зустрічі Путіна з Тіллерсоном, речник російського президента сказав: "Ні, не можна. Поки рано".

Путін не висував ініціатив щодо російсько-американських відносин, а лише "проводив аналіз".

"Президент досить докладно виклав співрозмовнику своє бачення причин, які привели наші двосторонні відносини до того сумного стану, у якому вони зараз перебувають, тобто, грубо кажучи, президент дав аналіз і своє бачення предтечі тієї кризи, яка зараз у двосторонніх відносинах спостерігається", — сказав Пєсков.

"Цей аналіз видається надзвичайно важливим… Сподіваємося, що, безумовно, цей аналіз стане відомий президенту США", — додав він.

За словами Пєскова, це дасть зрозуміти, що, з російської точки зору, у попередні кілька років привело відносини двох країн у "такий глухий кут".

Він додав, що знімків і відео із зустрічі Путіна з Тіллерсоном не покажуть: "Ніякого висвітлення медійного не велося".

Конгресмени відповіли Тіллерсону на суперечливу заяву щодо України

Заява тільки додає невизначеності щодо того, якою є основна політика нинішньої адміністрації.

Група підтримки України в Конгресі оприлюднила заяву у відповідь на суперчливий коментар Державного секретаря США Рекса Тіллерсона щодо України. Про це повідомляє "Голос Америки".

Зокрема, співголови групи, республіканці Енді Гарріс і Брайан Фітцпатрік та демократи Марсі Каптур і Сандер Левін, глибоко стурбовані запитанням, яке поставив держсекретар Тіллерсон: "Чому американські платники податків повинні бути зацікавлені в Україні?".

"Цілком очевидно, що вільна та демократична Україна, вільна від російської агресії, відповідає безпековим інтересам США", - йдеться в заяві.

Крім того, на думку учасників групи, заява держсекретаря також здається суперечливою стосовно його попередніх висловлювань на підтримку санкцій проти Росії:

"Украй важливо, що Сполучені Штати стоять пліч-о-пліч з народом України, який неодноразово продемонстрував спільні цінності суверенітету, прав людини і верховенства закону", - йдеться в заяві.

У ній також наголошується, що заява прес-секретаря Держдепартаменту, в якій говориться, що запитання Тіллерсона було "риторичним прийомом", тільки додає невизначеності щодо того, якою є основна політика нинішньої адміністрації.

В США заговорили про нові санкції проти Росії

США можуть ввести додаткові санкції проти Росії через її втручання в американські президентські вибори 2016 року.

Про це заявив державний секретар США Рекс Тіллерсон під час спільної прес-конференції з очільником МЗС Росії Сергієм Лавровим, повідомляє прес-центр американського Держдепартаменту.

Він зазначив, що сторони не обговорювали жодних змін стосовно статусу санкції, які були введені проти Росії через її агресію на території України.

Втім, за його словами, наразі існує достатньо серйозна проблема, пов'язана і з тим, що Росію підозрюють у втручанні у виборчий процес США 2016 року.

Цей факт є достатньо серйозним для того, щоб говорити про введення додаткових санкцій. Таким чином, ми усвідомлюємо всю серйозність цього конкретного втручання в наші вибори, і я впевнений, що Росія також це розуміє", - наголосив Тіллерсон.

Тіллерсон: "Поки РФ не виведе війська з Донбасу, відносини з США не покращаться"

Поки не буде досягнутий повний прогрес по виконанню Мінських угод, ситуація з Україною залишається перешкодою для поліпшення відносин між США і Росією.

Про це заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон за підсумками зустрічі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим і президентом РФ Володимиром Путіним.

"Щодо Мінських угод, ми обговорили їх важливість. Росія може досягти прогресу в реалізації угод шляхом деескалації насильства та вжиття заходів для виведення сепаратистських озброєних сил і важкого озброєння, щоб спостерігачі ОБСЄ могли виконувати свою роль", - повідомив він.

"Поки не буде досягнутий повний прогрес по виконанню Мінських угод, ситуація з Україною залишається перешкодою для поліпшення відносин між США і Росією", - підкреслив держсекретар США

Тіллерсон: «Відносини РФ та США перебувають на низькому рівні»

Відносини Росії та США перебувають на низькому рівні й позначені недовірою.

Про це заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон після переговорів в Москві із головою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

Як повідомляє The Guardian, Тіллерсон прилетів до Росії, аби підштовхнути Москву до позиції США щодо Сирії, але Лавров заявив, що обидві сторони, як і раніше, "розійшлися" в оцінках хімічної атаки в провінції Ідліб.

Тіллерсон, який також зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у середу, заявив на спільній прес-конференції з Лавровим: "Сучасний стан американо-російських відносин перебуває на низькому рівні. Існує дуже низький рівень довіри між нашими двома країнами... дві передові ядерні держави не можуть мати такого роду відносин".

Окрім того, Тіллерсон повідомив, що не обговорював зміни статусу санкцій проти Росії під час його зустрічі з Лавровим.

Після зустрічі Путіна з Тіллерсоном, яка тривала близько двох годин, президент РФ заявив російському телебаченню: "Можна сказати, що рівень довіри на робочому рівні, особливо у тому, що стосується воєнних справ. Він не покращився, а, швидше за все, погіршився".

ЗМІ: «Переговори Лаврова і Тіллерсона пройшли в "крижаній" атмосфері»

Переговори між главою російського Мзс Сергію Лавровим і держсекретарем США Рексом Тиллерсоном в Москві тривали близько трьох годин і пройшли в "крижаний" атмосфері.

Про це повідомляє Reuters.

Своє вступне слово Лавров почав з надзвичайно крижаного зауваження, звинувативши Вашингтон у непередбачуваній поведінці і назвав "незаконним" обстріл сирійського аеродрому.

"Я не буду приховувати той факт, що у нас є багато питань, враховуючи вкрай неоднозначні і часом суперечливі ідеї, які були висловлені у Вашингтоні щодо всього спектру двосторонніх і багатосторонніх відносин", - сказав Лавров.

Лавров також зазначив, що багато ключових державних постів в США залишаються вакантними з моменту початку роботи нової адміністрації. Це питання є дуже чутливим для Вашингтона, зазначає агентство.

Заступник Лаврова Сергій Рябков перед переговорами сказав, що риторику нинішньої адміністрації США відрізняють "примітив і хамство".

Тіллерсон був більш детальним у висловлюваннях, заявивши, що він приїхав до Москви, щоб "зрозуміти відмінності і чому ці відмінності існують, і які перспективи подолання цих відмінностей можуть бути".

"Я з нетерпінням чекаю дуже відкритого, відвертого, чесного обміну думками, щоб ми могли краще визначити американо-російські відносини з цього моменту", - сказав він.

Після того, як журналістів попросили вийти із зали, прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова написала на своїй сторінці в Facebook, що журналісти з США, які супроводжують Тіллерсона, вигукували питання до Лаврова як ніби вони на "базарі".

Путін таки зустрічається з Тіллерсоном

Президент РФ Володимир Путін приймає в Кремлі держсекретаря США Рекса Тіллерсона і міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

Про це повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, передає "Інтерфакс-Україна".

"Президент приймає в Кремлі держсекретаря США Тіллерсона і міністра закордонних справ РФ Лаврова", - повідомив він.

Лавров зустрів Тіллерсона докорами, той парирував

Російська сторона зустріла державного секретаря США Рекса Тіллерсона жорсткими докорами щодо "неприпустимого" ракетного удару по авіабазі режиму Башара Асада в Сирії минулого тижня.

Так охарактеризував початок візиту держсекретаря США до Москви американський телеканал ABC News.

У свою чергу, глава Держдепу без зайвих занепокоєнь запропонував обговорити всі відмінності в поглядах.

"Лавров розкритикував США за авіанальоти на урядові сили президента Сирії Башара аль-Асада, попередивши, що ці дії були неприйнятними для Росії, й дорікнув адміністрації Трампа за непослідовну зовнішню політику та незаповнені посади в Державному департаменті", - зазначає телеканал.

У цьому зв'язку в матеріалі наводиться цитата Лаврова.

"Я буду відвертий, що ми маємо багато питань відносно дуже неоднозначних, а також суперечливих ідей по всьому спектру двостороннього й міжнародного порядку денного в Вашингтоні",- зазначив Лавров, який вільно володіє англійською, через перекладача.

Він назвав ракетну атаку на сирійську авіабазу Шайрат "тривожними діями" та "незаконним нападом на Сирію". За його словами, "принципово важливо не допустити, щоб такі дії повторилися в майбутньому". Тим не менше, Лавров висловив бажання працювати зі США, особливо в питаннях боротьби з тероризмом.

Держсекретар Тіллерсон, зі свого боку, твердим тоном відповів, що нинішня зустріч в Москві відбувається у важливий момент для двосторонніх відносин.

"Ми можемо уточнити охоплення загальних цілей, що становлять спільний інтерес, навіть коли наші тактичні підходи можуть відрізнятися, а також прояснити профіль різких відмінностей, щоб краще зрозуміти, чому існують ці відмінності, і які перспективи для їх звуження можуть бути", - зазначив глава Держдепартаменту США.

Лавров закликав Тіллерсона не допустити повторних ударів США в Сирії

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав держсекретаря США Рекса Тіллерсона не допустити повторних ударів США в Сирії.

Про це він заявив на зустрічі з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном у Москві, передає ТАСС.

"Російське керівництво вже висловило у цьому зв'язку принципові оцінки. Вважаємо принципово важливо не допустити ризиків рецидивів подібних акцій у майбутньому", - сказав Лавров.

"Я вважаю ваш візит дуже своєчасним, він надає такі необхідні можливості для того, щоб, як і домовлялися президенти Росії і США, відверто і чесно спробувати з'ясувати перспективи взаємодії з цих питань, насамперед щодо формування широкого антитерористичного фронту", - сказав Лавров.

У Держдепі не виключили зустрічі Тіллерсона з Путіним

Державний секретар США Рекс Тіллерсон під час свого візиту в Москву все-таки може зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це заявив у вівторок під час прес-брифінгу представник Державного департаменту США Марк Тонер, передає "Укрінформ".

"Поки ми не отримали відповідного запрошення. Можливо, воно надійде завтра", - сказав Тонер 11 квітня.

Amnesty International закликала Тіллерсона обговорити в Росії питання про права людини

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала державного секретаря США Рекса Тіллерсона протягом його нинішнього візиту в Москву обговорити з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим питання про права людини в цій країні.

Про це йдеться в прес-релізі правозахисників, передає "Радіо Свобода".

Правозахисники вважають, що питання прав людини в Росії так само повинно бути предметом обговорення, а не тільки положення в Сирії.

В Amnesty International висловили думку, що відповідальність за кровопролиття в Сирії повинні визнати і США, і Росія і покласти край стражданням сирійського народу. Але геополітичні питання не повинні відволікати увагу від численних порушень прав людини всередині Росії.

Правозахисники зазначили, що в перші місяці 2017 року в Росії почалася нова хвиля політичних репресій, викликаних прийняттям наприкінці минулого року ряд законів, які ще більше обмежують права на свободу вираження поглядів та свободу зібрань.

У Держдепі пояснили скандальне питання Тіллерсона про Україну

Представник Держдепу США Роберт Хаммонд пояснив, чому держсекретар США Рекс Тіллерсон поставив на саміті в Італії главам МЗС країн G7 питання про те, чому американські платники податків повинні турбуватися про Україну.

Хаммонд назвав питання держсекретаря США про Україну "риторичним прийомом", передає Bloomberg.

Тіллерсон фактично заявив, що США та Європа не повинні скасовувати санкції, введені проти Росії через її вторгнення до України та окупацію Криму.

"Питання, напевно, змусило би будь-якого європейського чиновника побоюватися, що Трамп може послабити санкції та дозволити колишній радянській державі повернутися на орбіту впливу Росії", - пише Bloomberg.

Тіллерсон на зустрічі G7 поцікавився, чому США має хвилювати Україна

Держсекретар США Рекс Тіллерсон на зустрічі глав МЗС країн "Великої сімки" поцікавився, чому американських виборців має хвилювати конфлікт в Україні.

Про це розповів глава МЗС Франції Жан-Марк Еро, повідомляє Reuters.

За його словами, Тіллерсон відкрито поставив запитання, чому американські платники податків мають хвилюватися через Україну.

"В інтересах американських платників податків мати безпечну і політично та економічно стабільну Європу", - переказав Еро свою відповідь.

Після зустрічі в Італії Тіллерсон полетів до Москви на зустріч з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Перед цим він поговорив телефоном з президентом України Петром Порошенком.

У заключній декларації міністрів G7 йдеться про те, що Росія не робить достатньо для завершення конфлікту в Україні. Глави МЗС заявили про підтримку санкцій до повного виконання Мінських угод.

Стало відомо, про що поговорили Порошенко і Тіллерсон

Держсекретар Рекс Тіллерсон запевнив, що США підтримують територіальну цілісність України і наполягають на виконанні Мінських домовленостей.

Про це повідомляє прес-служба президента України.

Тіллерсон наполіг, зокрема, на важливості забезпечення режиму припинення вогню.

Керівник зовнішньополітичного відомства США підкреслив, що Вашингтон не допустить жодних пакетних домовленостей щодо вирішення ситуації в Україні та Сирії.

Президент Порошенко подякував за підтримку України в її боротьбі проти російської агресії на Донбасі і невизнання анексії Криму.

Порошенко також наголосив, що сьогодні Україна і США разом захищають демократичні цінності, які об’єднують наші країни, тому санкції мають бути збережені до повного відновлення територіальної цілісності України.

Співрозмовники домовилися продовжити двосторонні консультації після візиту Рекса Тіллерсона до Москви.

Тіллерсон на зустрічі G7 запитував, чому американців повинна турбувати Україна

Про це заявив голова МЗС Франції.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон на зустрічі міністрів закордонних справ "Великої сімки", яка пройшла 10-11 квітня в Італії, відкрито запитував своїх європейських колег, чому американських платників податків повинен турбувати конфлікт між Україною і Росією.

Про це заявив голова МЗС Франції Жан-Марк Еро, пише Reuters.

Еро розповів журналістам, що він відповів так: "В інтересах американських платників податків мати безпечну Європу, сильну в політичному й економічному плані... Вам не потрібна слабка Європа, розбита на шматки і немічна".

Нагадаємо, після цієї зустрічі Тіллерсон вирушив на переговори в Москву.

Порошенко провів телефонні консультації з Тіллерсоном

Переговори відбулись напередодні візиту держсекретаря США до Москви.

Президент України Петро Порошенко провів телефонні переговори з держсекретарем США Рексом Тіллерсона, повідомив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

"Президент Порошенко провів телефонні консультації з держсекретарем США Тіллерсона", - написав Цеголко у Twitter. Подробиць цих переговорів він не повідомив.

Тіллерсон поставив Путіну ультиматум перед візитом до Росії

У США вважають, що Асад не довго залишатиметься при владі.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон перед своїм дводенним візитом у Москву закликав Росію визначитися, з ким вона хоче бути союзником - з США або режимом президента Сирії Башара Асада, Іраном і «Хезболлою», повідомляє Associated Press.

За словами дипломата, Москва може відіграти важливу роль в майбутньому Дамаска або підтримувати відносини з «групою, яка, з його слів, не відповідає довгостроковим інтересам самої Росії».

Пєсков: "У графіку Путіна зустрічі з Тіллерсоном поки немає"

Про це прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков повідомив журналістам, передає ТАСС.

"Жодних зустрічей ми не анонсували й поки досі у графіку президента зустрічі з Тіллерсоном немає", — сказав він, відповідаючи на запитання, чи планує Путін прийняти держсекретаря США.

Пєсков нагадав, що Тіллерсон приїжджає для переговорів із головою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

"Якщо така зустріч (із Тіллерсоном) з'явиться (у графіку Путіна), то ми відповідним чином вас поінформуємо", — пообіцяв представник Кремля.

"Ми такі зустрічі не анонсуємо ніколи, буде вона чи не буде — ми не анонсуємо", — зазначив Пєсков.

На запитання, чи може ймовірна відмова Путіна від такої зустрічі розцінюватися як сигнал для Вашингтона, він відповів: "Не розумію суті питання".

На зауваження, що цю тему активно обговорюють, прес-секретар президента РФ заявив: "Продовжуйте обговорення".

ЗМІ: "Тіллерсон запропонує РФ вивести війська із Сирії в обмін на повернення до G8"

Росія була вигнана з тодішньої G8 у відповідь на анексію Криму.

Однак британські та американські дипломати вважають, що Путін дуже хоче туди повернутися.

На цьому тижні держсекретар США Рекс Тіллерсон відвідає Москву і привезе з собою ультиматум "Великої сімки" (G7).

Про це пише Daily Telegraph зазначаючи, що, можливо, Росії буде запропоновано повернутися до складу G7, якщо Захід застосує по відношенню до Путіна політику батога і пряника.

Тіллерсон вимагатиме, щоб Росія припинила підтримку Асада і вивела свої сили з Сирії. Ультиматум загрожуватиме новими санкціями, але паралельно з цим жорстким підходом американські дипломати будуть за лаштунками пропонувати Володимиру Путіну повернутися в G8 і знову зайняти місце за головним столом, чого, як пише газета, так хоче російський президент.

Росія була вигнана з тодішньої G8 у відповідь на анексію Криму. Однак британські та американські дипломати вважають, що Путін дуже хоче туди повернутися. Вони також прийшли до висновку, що ентузіазм російського президента по відношенню до Асаду слабшає і що він шукає можливості піти з Сирії, не втративши при цьому обличчя.

Газета цитує неназване джерело в уряді, за словами якого, "Тіллерсон приїде в Москву з ясними інструкціями - якщо Путін хоче повернутися до вершини міжнародних відносин, він повинен позбутися від Асада; ми повинні надати йому стратегію виходу, щоб він не втратив обличчя".

В США повідомили про скасування зустрічі Тіллерсона з Путіним

Державний секретар США Рекс Тіллерсон в ході офіційного візиту в Росію не зустрічатиметься з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це в Twitter повідомив глава бюро «Голосу Америки» в Білому домі Стів Херман.

«Зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним видалена з розкладу державного візиту Рекса Тіллерсона», — повідомив Херман.

Зазначимо, що Тіллерсон розкритикував бездіяльність Росії після хімічною атаку, яку здійснили урядові війська Сирії. Він зазначив, що відповідь Росії на дії США в Сирії свідчить про подальшу підтримку Москвою режиму Башара Асада.

Держсекретар США відвідає Росію з офіційним візитом 12 квітня.

Раніше планувалася його зустріч з Путіним, однак на сайті Держдепу США міститься уточнена інформація про зустріч Тіллерсона тільки з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і іншими чиновниками для обговорення ситуації в Україні, боротьби з тероризмом і ряду інших питань.

ЗМІ: "Тіллерсон може висунути Росії серйозні звинувачення"

Наступного тижня Держсекретар США Рекс Тіллерсон відвідає з робочим візитом Москву.

Під час зустрічі Кремль може почути ультиматум від Америки, про це повідомляє The Sunday Times.

Вже 11-12 квітня під час візиту Рекс Тіллерсон може висунути звинувачення Росії у причетності і приховуванні військових злочинів, скоєних урядом Бараша Асада у Сирії.

Як зазначає видання, держсекретар США звинуватить Росію в співучасті у військових злочинах у Сирії, зокрема, він пред'явить докази того, що Кремль знає і намагається приховати, що режим Башара Асада застосував хімічну зброю по мирному населенню Сирії.

Також Рекс Тіллерсон може висунути Росії вимогу відмовитися від підтримки режиму Башара Асада.

Схожі новини