Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Обама продовжив санкції проти Росії

  • 14.01.2017, 09:10
  • 1 675

Президент США Барак Обама на рік продовжив санкції проти Росії, введені через події в Україні.

Про це йдеться в документі, опублікованому на сайті Білого дому.

Обама розпорядився на рік продовжити указ 13660, який був виданий 6 березня 2014 року.

Після цього американський президент іншими розпорядженнями розширював указ 13660 і доповнював санкції. Всього Обама випустив три укази про продовження санкцій відносно РФ через її дії в Україні.

"Дії і політика, через які були введені ці декрети, продовжують представляти надзвичайну загрозу для національної безпеки і зовнішньої політики Сполучених Штатів... Таким чином ... я продовжую протягом 1 року оголошений надзвичайний стан відповідно до розпорядження 13660", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, санкції проти Росії, термін яких закінчувався 6 березня 2017 року, були продовжені на рік.

Також Обама продовжив санкції проти Куби, Ірану, Венесуели, Лівії і Зімбабве.

Термін президентських повноважень Барака Обами закінчується 20 січня.

Радник Трампа п'ять разів розмовляв з послом РФ в день введення санкцій

Радник обраного президента США Дональда Трампа з національної безпеки Майкл Флінн і посол Росії в США Сергій Кисляк п'ять разів спілкувалися по телефону 29 грудня — у день, коли Барак Обама ввів санкції проти Росії.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела.

Відзначається, що дзвінки відбулися в період після того, як посольство РФ було повідомлено про санкції і до того моменту, як президент Росії Володимир Путін оголосив про те, що РФ не стане вживати відповідних дій.

Одне з джерел уточнило, що адміністрація Обами повідомила російського посла Сергія Кисляка про нові санкції за годину до того, як рішення було оприлюднене.

Офіційний представник Трампа підтвердив лише одну телефонну розмову між Флінном і Кисляком. За його словами, санкції вони не обговорювали.

Про зміст дзвінків не відомо. Також немає інформації про те, хто був ініціатором дзвінків.

Одне з джерел додало, що нічого особливо незвичайного і протиправного в тому, що російський посол говорив з радником Трампа, не бачить. Співрозмовник припустив, що Москва, швидше за все, хотіла зрозуміти, що думає команда Трампа про нові санкції.

Офіційний представник Держдепартаменту Марк Тонер заявив, що «не бачить проблем у контактах між членами нової адміністрації та іноземними посадовими особами».

«Посольство не коментує контакти, які здійснюються на щоденній основі з місцевими партнерами», — сказав представник російського посольства у Вашингтоні Олексій Мосін.

Схожі новини