Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Голландії – рослини скрізь, де є хоча б 20-50 сантиметрів землі...

У цій країні кожен плекає свій сад. Це стиль життя і гордість ї ї жителів.

Їхав до Голландії у складі групи ландшафтних дизайнерів з України заради того, щоб на власні очі побачити ландшафтний дизайн у Нідерландах.

Чи не все нове, авангардне в цій сфері виникає саме там, а тоді вже поширюється світом. Враження перевершили усі сподівання. Хочу поділитися деякими з них. Сподіваюсь, багатьом вони стануть у пригоді. Або надихнуть на власні ідеї.

У Голландії рослини скрізь, де є хоча б 20-50 сантиметрів землі. Де можна встановити хоча б вузенький контейнер з землею. Якщо і того місця немає, то господарі пустять по стіні виткі рослини, висадять зелену шпалеру, озеленять дах, але їхнє помешкання - квартира чи будинок - обов’язково матиме свій сад. Великий чи маленький. Навіть якщо це сад на трьох сходинках.

На нідерландських присадибних ділянках немає бур’янів. Ділянки не обгороджені парканами. Дуже популярні хвойні, вічнозелені чагарники, але обов’язково поміж них будуть чагарники листяні. Розмаїття чагарників вражає, особливо бордюри та шпалери, ретельно вистрижені. Чимало дерев набули завдяки багаторічному догляду геометричних форм. Я запитував господарів, хто за цим усім доглядає, у відповідь чув: ми самі. Тут кожен собі садівник, бо має бажання, досвід, відповідну механізацію, добрива, знає, як боротися зі шкідниками і бур’янами.

Партерний газон перед будинком - візитна картка господаря. Обов’язково є автополив. У Нідерландах 60 відсотків земель лежать нижче рівня моря, тому доводиться докладати чимало зусиль, щоб зробити ці землі родючими, придатними для життя.

Кожен сад оформлений за індивідуальним смаком, але всюди дотримуються загальних правил. Усі ділянки дуже добре скомпоновані. Акцент переважно роблять на якусь одну рослину, наприклад, на штамбове дерево.

Одне із відкриттів для мене - тут висаджують велику кількість різноманітних трав. Звідси й певний стиль ландшафтного дизайну, що називається «голландською хвилею» (або “новою хвилею”). Показник цього стилю - великими групами, у великих кількостях висаджені багаторічні трав’янисті рослини, які створюють ілюзію хвилювання моря. Основні рослини тут - багаторічники, які декоративними залишаються до самої зими. Двадцять років тому більшість з цих рослин були нікому не цікаві або ж зовсім незнайомі.

Як вибирають рослини для голландського саду? Кольорам дістається другорядна роль. Головне - форма і структура рослини. Більше уваги приділяють не короткочасним квітам середини літа, а всьому процесу життя рослини - від яскравої весняної зелені до суцвіть відцвілих рослин. У нас садівники поспішають прибирати сухі стебла, тут, навпаки, рекомендують залишати відцвілі рослини на ділянці за їхні архітектурні форми. Кажуть: створюючи «голландську хвилю», варто вибирати ті рослини, які не тільки красиво живуть, а й красиво помирають. Як сказав Март Стейтнер, голландський дизайнер, який нас супроводжував у поїздці, якщо рослина не виглядає красиво після смерті, значить, її не варто вирощувати.

Щоб виростити доглянуту траву (тут її називають волоссям природи), треба 15 років. Я повернувся додому з думками: чи не час нам повернути поближче до своїх домівок знайомі з дитинства прості невибагливі квіти: ромашки, дельфініум, дзвіночки, волошки... Польові квіти могли б стати прекрасним складником сучасного українського ландшафту.

Наш ландшафтний дизайн хоч і молодий, але доволі консервативний. Ми, скажімо, традиційно висаджуємо туї. А от у Голландії вони зовсім не популярні.

Садовий центр “Еббен”, який нас приймав на території Нідерландів, є законодавцем моди в ландшафтному дизайні. Тут теж, як у царині моди, є прет-а-порте, а є от кутюр. Високу моду диктує щорічна виставка в Челсі, яку з кінця ХІХ століття організовує Королівське садове товариство Великобританії. Останнім часом висока мода робить акцент на екологізмі ландшафтів, приділяє більше уваги не досягненням селекціонерів, а дикорослим декоративним травам. Сьогодні найвищим досягненням ландшафтного дизайнера вважають поєднання геометрії форм квітників та дерев і хвилювання злаків, високотехнологічних садових виробів зі сталі (надзвичайно популярна так звана кортенівська сталь) і скла з чагарниками. Серед чагарників попереду рогіз (комиш, очерет), бамбук і навіть чортополох. Ягідні чагарники, суниця, пряні трави ростуть під покровом дерев. Малина, виноград, чорниця, ківі в’ються по стінах як фасадне озеленення. Дуже ефектно виглядають жимолость повзуча (навіть у вигляді газонів), пахісандра, ацена, плющ... Нам провели майстер-клас з озеленення дахів, тепер спробую повторити це в Україні.

У розпліднику “Еббен” вражають так звані дерева-крупноміри різноманітних форм і багатостовбурні дерева. Тут спеціально вигинають дерева (прив’язують до зігнутих гілок 20-літрові каністри з водою), щоб у подальшому використовувати ці саджанці для алей або створити затишну альтанку. Нам запропонували згадати дитинство й вилізти на зручні гілки дорослих дерев. Незабутнє враження! Недарма в Європі набуває популярності лазіння по деревах, так званий тріклаймінг...

Вражаючою була поїздка до садів Аппельтерн. Це найцікавіше, що мені вдалося дотепер побачити у сфері дизайну. На обмеженій площі зібрані тисячі реалізованих садових ідей. Різних стилів і напрямів. Регулярні і пейзажні, східні, кантрі, сади-городи, альпінарії, дитячі майданчики, притоплені сади, авангардні, сади на дахах...

Однак і у нас в Луцьку в садових центрах “Сад+Город” вже починають облаштовувати демонстраційні сади. Фахівці знаходять одне одного, об’єднують зусилля, щоб підняти рівень вітчизняного ландшафтного дизайну до європейського.

Довідка «ВЗ»

Юрій ГАВРИЛЮК — ландшафтний дизайнер (Північний Брабант, Голландія).

Схожі новини