Передплата 2024 «Добрий господар»

У Голландії жінки виходять з «декрету» через чотири місяці після пологів

А п’ятиденний садочок обходиться батькам мінімум у півтори тисячі євро на місяць

Я — дружина програміста. У вересні 2014 року мого чоловіка запросили на роботу в Нідерланди. До цього два роки працював на голландську компанію в Україні. За два місяці нам допомогли оформити всі необхідні документи. Хутко зібрали речі, віддали ключі від квартири друзям і подалися у країну вічних дощів.

Винайняти будинок дешевше, ніж квартиру

Нам пощастило: роботодавець мого чоловіка скерував до нас фахівця, який посадив нас у машину і кілька днів поспіль возив по всіх інстанціях. Нам виготовили ідентифікаційні номери, страховку, тимчасові голландські паспорти (ID). Крім цього, представник фірми допомагав нам спілкуватися з ріелторами під час оглядин будинків.

Середньовічні замки — “родзинка” Голландії.
Середньовічні замки — “родзинка” Голландії.

Винайняти будинок у Голландії - часто дешевше, ніж апартаменти. Тоді ми ще не знали, що можна поторгуватись з агентом і знизити вартість оренди на 50-70 євро. Оскільки у нас — маленька дитина, згідно з тутешнім законодавством, можемо орендувати лише дім чи апартаменти, в яких від двох спалень і більше. Ціна питання стартує від 950-1000 євро на місяць. І це - без врахування комунальних. Комунальні платежі - ще близько 150-200 євро щомісяця, плюс річні рахунки за вивезення сміття, яке обов’язково треба сортувати. Потрібно окремо платити за обслуговування каналізації. Загалом “комуналка” обходиться голландцям щонайменше у 400 євро на місяць. Тарифи встановлює місцева влада, тому ціни різняться.

Воду п’ють з-під крана, а смажену картоплю їдять майже щодня

Найперше, на що звернула увагу після переїзду, — на вулицях немає безпритульних - ні тварин, ні людей.

Літні люди тут - милі і ввічливі. Не було ще такого, щоб я зайшла у магазин із малим, а якийсь дідусь чи бабуся не всміхнулись до нас і першими не заговорили.

У Нідерландах можна пити воду з крана. Пригадую свої вагання — «пити чи не пити?» В Україні я на такий експеримент зі здоров’ям ніколи б не наважилась... Голландці обожнюють фаст-фуд. Мало не щодня їдять картоплю фрі. Також споживають багато свіжої риби (мороженої тут не знайдеш). А ще - фруктів, овочів і м’яса.

На харчі сім’я з трьох осіб (одна дитина і двоє дорослих) витрачає на місяць 500-600 євро. Це — якщо не відмовляти собі ні в чому, але не відвідувати кав’ярень-ресторанів.

Все краще — дітям

У перші півроку після переїзду часто плакала, сумувала за домом, родичами, друзями, нашим котом, який тепер живе з моїми батьками. Однак після чергового візиту в Україну торік улітку зрозуміла, що вже не готова повертатися до минулого життя. Переважно через свою дитину.

Попри те, що в Україні ми з чоловіком непогано заробляли, не змогли б дати нашій дитині того, що можемо тут. Кажу про басейни, які розраховані на немовлят (абонемент коштує копійки, бо власники платять невеликі податки). Про дитячі фермочки, які ваш малюк може безкоштовно відвідувати, щоб «поспілкуватись» з тваринами і навіть узяти кролика, якого собі вподобає, — за “дякую”.

Тут безліч дитячих майданчиків — платних і безкоштовних, просто неба і розташованих у приміщеннях. У кожному ресторані є кімнатка матері і дитини з пеленальним столиком. У парках - мілкі фонтани для діток, де вони влітку можуть купатися. У кожному магазині, супермаркеті, у всіх державних установах — дитячі куточки з іграшками і телевізором, по якому “крутять” мультики.

Оця незрозуміла надбудова між двома будинками — найвужчий будинок в Амстердамі. У ньому мешкає шестеро людей.
Оця незрозуміла надбудова між двома будинками — найвужчий будинок в Амстердамі. У ньому мешкає шестеро людей.

Не можемо оплачувати нашій дитині п’ятиденний дитсадок (обійшлося б це мінімум у 1500 євро на місяць). Однак місцева влада пропонує альтернативу для всіх — peuterspeelzaal (по-нашому - «розвивалка»). Не потрібно залишатися разом з дитиною. Передали малюка у надійні руки - і за кілька годин забрали. Вартість — 70-80 євро на місяць.

У дитсадок дітей можна віддавати з чотирьох місяців. Приблизно стільки часу триває декрет після пологів. У «розвивалку» — з 2-2,5 років (мінімальний вік визначає заклад). А от у школу всі починають ходити з чотирьох років.

Тут не прийнято кричати чи, не дай Боже, піднімати руку на дітей. При цьому рідко побачиш невихованих дітлахів, які з істериками валяються на підлозі у супермаркеті. А от мій син таке може утнути.

Радію, що маю можливість подорожувати з малим. Буває, у будень, коли чоловік на роботі, сідаємо з ним у потяг, і через 50 хвилин - вже на пляжі. Так, у Північному морі не поплаваєш - надто холодне. Але кажу про саму можливість доїхати і при цьому жодного разу не піднімати візка на східці. Усюди пандуси, ліфти, всі платформи потягів - на рівні підлоги у салоні. Те саме з автобусом. Якщо ви з візком, водій постарається ближче під’їхати до зупинки, щоб вам було зручно заїхати. Всі автобуси обладнані спеціальними місцями і пасками для візків з дітьми та для інвалідних візків.

У Нідерландах люди з особливими потребами - звичайні люди. Наш сусід, якому на вигляд понад 50, не має однієї руки. Час від часу до нього приїжджають його друзі-байкери, він одягає косуху, викочує з гаража свій мотоцикл, і вони гучно їдуть розважатись.

Інший сусід - молодий чоловік, незрячий. Гуляє лише у супроводі собаки — спеціально навченого лабрадора. Чужої допомоги не потребує, адже тут немає ям на проїжджих частинах і вибоїн на тротуарах, а водії — не ганяють на червоне світло.

Україна для голландців — це... Росія

Саме так. Коли я кажу комусь, що з України, у мене питають — це те саме, що Росія?

Зараз, коли я вже не поспішаю повертатись на батьківщину, взялася за вивчення голландської мови. Відвідую різні курси — одні у коледжі, інші — у будинку для літніх людей. Одна з літніх викладачок, Міп, сказала, що за 50 років її стажу я у неї - перша українка. Попросила розповісти про Україну, каже, скоро у Голландії референдум (щодо Угоди про асоціацію України з ЄС), а вона не знає про нашу країну нічого, окрім того, що у нас війна...

У голландців зуби «золоті»

Життя у Нідерландах дає ще один бонус — можемо вільно подорожувати світом. Не потрібно мати багато грошей, щоб зранку сісти на потяг, а о 9.00 вже гуляти по Брюсселю, ввечері - повернутись в Амстердам. У Париж чи Кельн швидкісним потягом можна доїхати за дві з половиною години. Авіаперевізники часто пропонують знижки і акції. Напрямків з Амстердама - безліч.

От що дорого у Голландії, то це медицина. Особливо стоматологічні послуги. Пішла на огляд з хворим зубом, зробили рентген і сказали, що лікування з чисткою каналів коштуватиме 550 євро. Тому поїхала лікувати зуби до Львова. Дорога туди й назад обійшлася у 200 євро. Крім хворого, довела до ладу всі зуби. Витратила на це півтори тисячі гривень.

Таксі у Голландії також дороге. Якщо не маєте у гаманці щонайменше 50 євро, в авто краще не сідати.

Зате у період розпродажів тут можна майже за безцінь оновити гардероб.

Схожі новини