Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Любий українцям Люблін

Журналіст «ВЗ» відвідала одне зі старовинних міст Польщі

Західні сусіди українців — поляки, не лише у курсі всіх політичних подій. Це ті сусіди, які чи не найбільше переживають за майбутнє України, хочуть, щоб тут нарешті був мир, політична та економічна стабільність, пройшов процес владної люстрації. У цьому я вкотре переконалася під час робочої поїздки до польського Любліна в рамках Стратегії транскордонного співробітництва. У грудні українців, зокрема західну столицю України — Львів — приємно здивувало повідомлення. Влада Любліна запевнила, що Євросоюз не зачинятиме дверей перед Україною, навіть якщо українська влада підпише домовленості із Росією щодо Митного союзу. Навіть якщо буде сценарій “залізної завіси”, польська сторона подбає, щоб Україна рухалася до євроспільноти.

Люблін — одне з комфортних європейських міст, куди хочеться повертатися, де можна відчути давній історичний колорит Польщі та новації ЄС. Поляки уже багато років живуть з грантів. Вміють наші сусіди їх використовувати для покращення добробуту країни, а не “освоювати”. Польські колеги з гордістю показують нашій групі державні будівлі, які відремонтували за грантові кошти. Тепер це красиві, як лялечки, будинки. Та й процедура отримання міжнародних грантів у Польщі простіша, ніж у нас. Працівниця однієї з державних установ Польщі пані Івона додала: “За кожну копійку гранту треба звітувати як слід. У нас немає непрозорості, тому й живемо по-європейськи”.

Навіть на «зелений коридор» заїжджати не треба

При в’їзді в Люблін — охайні новітні будинки, добре розвинена транспортна інфраструктура. А ще — торгові центри, супермаркети, де полюбляють “затарюватися” українці: дешевими продуктами, технікою, одягом відомих брендів. Та зараз відчувається значний спад “закупів” українців у Польщі, бо курс польського злотого зріс. У канторах за один злотий просять 3,23 гривні, в банках — 3,51 гривні. Затишшя побачила і на Рава-Руській митниці під час перетину кордону. Якщо раніше там були довжелезні черги, то тепер навіть на “зелений коридор” не потрібно заїжджати, щоб швидше пройти усі процедури. Якщо під час відвідин Польщі захочете придбати обновки, то краще поміняти гривні на злоті вдома.

Розраховуватися в магазинах карткою трохи невигідно. Через коливання валюти в різні дні за злотий “здирають” різні суми. У цьому переконалася на власному досвіді. Попри невеличку карткову переплату різним банкам, деякі речі таки вигідно купувати у Польщі. Наприклад, якісний сарафанчик, елегантна кофтинка, светрик витягнуть з гаманця від 280 до 500 гривень. Короткі модні куртки відомих брендів — 500-600 гривень. В Україні такі речі коштують на кількасот гривень дорожче. І то такий товар не європейського виробника, а — made in China... У період розпродажів, який минув кілька місяців тому, оновити гардероб можна було “на халяву”. А зараз обійшла чи не всі магазини “Люблін-Плази”, але не натрапила на розпродажі весняного та літнього одягу. Лише поодинокі магазини скупо виставили на дисконт кілька речей непрезентабельного вигляду та розміру XXXL... А от молочні та м’ясні продукти у польських супермаркетах — майже задарма. Йогурти — 3-5 гривень на наші гроші, сметана — 7, крупи та макарони (400-грамова упаковка) — 4-8 гривень.

Після шопінгу — час перекусити. Вибір харчевень — на будь-який смак і гаманець. Швидко, смачно та дешево поїсти можна, не виходячи з торгового центру. Хочеш ресторанного сервісу — таких закладів у Любліні чи не на кожному кроці. За стандартний обід, в який, крім салату, овочів на парі, різото, чаю, входила запечена риба, заплатила у бістро торгового закладу 74 гривні. У ресторані обід витягне з кишені на 30-50 гривень більше.

У Януковича — жіночий характер, а пані губернатор Львівщини — блондинка...

У Любліні довелося спілкуватися з поляками про політичний стан справ в Україні. Поляки не на жарт стривожені воєнними подіями в Криму, висловлюють співчуття щодо смерті героїв під час Революції гідності, радіють формуванню нової команди влади. Та найбільше не можуть оговтатися від телевізійних кадрів з резиденції екс-президента України Віктора Януковича “Межигір’я”. “Ми були в шоку, — сказав поляк Анджей. — Така розкіш! Це совковий несмак, психічна хвороба! Де б наш президент чи керівник будь-якої цивілізованої держави так розкошував? У “Межигір’ї” треба зробити санаторій для дітей, в деяких будинках — музеї. А екс-президента — в тюрму”. Житель Любліна Влодзімеж додав: “У Віктора Януковича — жіночий характер. Він не приймав сам рішень. Це робила його донецька “команда”, тиснули на нього. Шкода вас, українців. Вам випала нелегка доля з такою владою”.

Поляки висловили свою думку і щодо голови Львівської ОДА Ірини Сех. “О, ваша пані губернатор — блондинка (мали на увазі колір волосся. — Авт.), — зазначив працівник однієї з державних установ Любліна. — Красива жінка! Але чи вистачить їй терпіння на посаді губернатора? Це буде перша жінка-губернатор в Україні. Знаю, вона народилася 1970 року, відзначилася активністю у Верховній Раді, допомагала пораненим Майдану”. Поляки, з якими розмовляла про Ірину Сех, загалом схвалюють це кадрове призначення. Уточнювали, з якої вона партії — “Батьківщини” чи “Свободи”. Партія “Батьківщина” у них асоціюється з жінкою-лідером — Юлією Тимошенко. Поляки радіють, що Юля нарешті на волі.

Замок, де будувалася історія Польщі

Один з екскурсійних маршрутів Любліна — замок поблизу старої частини міста. Старе місто є також головною визначною пам’яткою Любліна. Воно зберегло вигляд, який мало у XVI столітті. Вузькі вулички, ошатні кам’яні старовинні будинки. Тут розташовані ринок, будівля старовинної ратуші. Люблінський замок зведено у XIV столітті. У ньому збереглися оборонна вежа і королівська каплиця. У каплиці — раритетні розписи у російсько-візантійському стилі, виконані на замовлення Владислава Ягайла. Саме у Люблінському замку 1386 року Ягайла проголосили королем Польщі, а в 1569 році тут відбувався сейм, де йшлося про створення Речі Посполитої. Бути у Любліні і не відвідати знаменитий замок — те саме, що бути в Римі і не побачити Папу Римського у Ватикані. Квиток коштує 8,5 злотих (майже 30 гривень). Будівля замку добре збережена, стоїть на пагорбі, з якого відкривається чудова панорама найстарішої частини міста. До середини XX століття замок служив в’язницею. Потім туди переїхав Люблінський музей з експозиціями — від археології та етнографії до живопису. У Люблінському замку експонують раритетну картину Яна Матейка «Люблінська унія». У давнину замок виконував оборонну функцію, був однією з найкращих королівських резиденцій Польщі.

Схожі новини