Передплата 2024 «Добра кухня»

«Голова ЛОВА не веде особистого прийому громадян, бо займається більш глобальними питаннями…»

Утім в обласній військовій адміністрації запевняють, що «право на особистий прийом ніхто не обмежував і не скасовував»

Фото ЛОВА
Фото ЛОВА

До редакції «ВЗ» звернувся мешканець Львівщини, який розповів, що зателефонував у приймальню голови ЛОВА Максима Козицького. Хотів записатися на особистий прийом до голови. Утім почув у телефонній слухавці відмову: «Голова не веде особистого прийому громадян, бо займається більш глобальними питаннями… «. «Чи є якісь варіанти?» — перепитав чоловік. «Жодного!».

Про особисті прийоми керівництва Львівської обласної військової адміністрації журналістка «ВЗ» розпитувала у начальника адміністративного управління апарату Львівської ОВА Володимира Скірки.

— Мешканці Львівщини скаржаться, що голова ЛОВА Максим Козицький не проводить особистого прийому громадян. Вони звертались, їм відмовили…

— Тут не все так однозначно, потрібно з’ясовувати, куди, у який спосіб та з якими питаннями насправді зверталися ці люди. Щоб записатися на особистий прийом, потрібно у встановленому порядку звернутися, — каже Володимир Скірка. — Процедура щодо прийому громадян визначена і затверджена у 2007 році. З цього часу Порядок прийому громадян не змінювався. Змінювався тільки графік та посадові особи, які відповідно до цього графіку цей прийом проводили.

Крім цього, у 2022 році діяв також тимчасовий Порядок прийому громадян на період карантинних обмежень. Тобто особи, які приходили на прийом, мали мати сертифікати про вакцинацію тощо. Нині карантинні обмеження скасовані (ці обмеження втратили чинність разом з постановою Кабміну), відтак діє типовий Порядок.

— Коли почалася війна, чи були зміни у графіках прийому?

— Змін щодо проведення особистого прийому громадян не приймалося. Були певні обмеження стосовно доступу до будівлі ЛОВА у перші місяці воєнного стану. Але особистий прийом не скасовувався. Варто відзначити, що обласна державна адміністрація набула статусу обласної військової адміністрації і ряд повноважень на період дії воєнного стану. Реалізацію цих повноважень особисто координує начальник ЛОВА, відповідно у нього суттєво додалось навантаження, і з цією особливою відповідальністю з’явилась певна пріоритетність. Є моменти, пов’язані з війною, а є цивільні повноваження. Згідно з розподілом функціональних обов’язків між головою та заступниками, заступники голови мають у делегованих їм сферах ті ж самі повноваження, що і голова ОВА Максим Козицький. Люди на особистий прийом до профільних заступників потрапляють. Питання, які можливо вирішити, у межах чинного законодавства, вирішуються. Проблематики як такої не бачимо.

— З якими питаннями найчастіше люди звертаються до заступників?

— Кожен заступник координує реалізацію повноважень у конкретних галузях. Громадяни звертаються з різних питань, але найчастіше це питання гуманітарного характеру, питання надання матеріальної допомоги, організації лікування, розміщення на тимчасове проживання, допомога сім'ям військовослужбовців тощо. До речі, з метою забезпечення безперервного спілкування та організації допомоги сім'ям військовослужбовців, обласною військовою адміністрацією створено окремий Офіс підтримки сімей військовослужбовців.

Зараз на території Львівщини і досі знаходиться значна кількість постраждалих, внутрішньо переміщених осіб. Таку допомогу ми можемо надавати відповідно до Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області на 2021 — 2025 рр.

— Якщо мешканець Львівщини все-таки хоче потрапити на прийом до голови обласної адміністрації, якою є процедура?

— Мешканець звертається у відділ роботи зі зверненнями громадян з письмовою заявою. У заяві вказує суть питання, яке бажає вирішити під час особистого прийому. Зазначає до яких органів влади нижчого рівня він уже звертався (додає копії рішень органів влади нижчого рівня). Подає звернення, залишає свої контактні дані. У випадку, якщо ці питання віднесені до функції обласної державної адміністрації, то особа потрапляє на особистий прийом до керівництва обласної державної адміністрації.

— Скільки людей за останні два роки прийняв особисто голова ЛОВА Максим Козицький?

— Впродовж двох останніх років маю інформацію щодо прийомів заступників (Точної цифри, скільки таких прийомів було проведено Володимир Скірка не сказав. — Авт.). Щодо прийомів голови, — не готовий зараз відповісти. Але знову ж таки, якщо до вас звертаються мешканці і говорять про те, що їм відмовили, то виникає питання: яким чином ці мешканці в принципі записувалися на прийом? Якщо мешканці телефонували на «гарячу лінію», то на «гарячій лінії» на особистий прийом не записують.

Ми не ведемо статистичних даних стосовно осіб, які потрапили на особистий прийом, ми організовуємо прийоми, готуємо за їх результатами відповідні доручення та контролюємо хід виконання цих доручень.

Звертаємо увагу, що ми функціонуємо в умовах воєнного стану… Будівля Львівської ОВА є об'єктом критичної інфраструктури, і ми несемо певну відповідальність, коли запрошуємо людей в будівлю ЛОВА. Ця відповідальність поширюється і на громадян, які запрошуються на особисті прийоми… Враховуючи ці реалії, особисті прийоми також проводяться за межами будівлі ЛОВА, в районах області під час робочих поїздок. Такі виїзди здійснюються як головою, так і заступниками. Спілкування з мешканцями області відбувається, і там, де порушені ними питання можливо вирішити, вони вирішується.

— А коли приймає голова ЛОВА Максим Козицький згідно графіку?

— Це — четвертий четвер місяця. У випадку, якщо є громадяни, які звернулися на такий прийом. У квітні такі заяви не поступали (станом на 11 квітня. — Авт.). Ще раз наголосимо, право на особистий прийом ніхто не обмежував і не скасовував. Але якщо хтось просто хоче поспілкуватися з головою ЛОВА, без наміру вирішити конкретні проблеми, вирішення яких віднесено до компетенції ЛОВА, просимо зрозуміти, ми не у тому часі зараз живемо…

Схожі новини