Передплата 2024 «Добрий господар»

Конституційний Суд України може розглянути питання про легітимність повноважень президента

Щоб спростувати всі спекуляції і запобігти новим провокаціям ворога

Фото pexels
Фото pexels

Найближчим часом, за інформацією видання «Дзеркало тижня», яку воно отримало зі своїх джерел в Офісі президента, у Конституційний Суд України може надійти звернення від народних депутатів. У ньому міститиметься прохання оцінити легітимність перебування Володимира Зеленського на цій посаді після 20 травня 2024 року. Саме цього дня, як відомо, спливе 5-річний термін його каденції. У мирний час присягу президента під час інавгурації повинен був би виголосити переможець нових виборів (за законом вони мали би відбутися 31 березня), але через війну проводити їх неможливо. Пояснити цю колізію і покликаний Конституційний Суд.

Йдеться про питання великої державної ваги. Українським спецслужбам стало відомо, що росія готується інспірувати нові провокації - поставити під сумнів легітимність чинної української влади. На цьому ґрунті вкотре спробує дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Україні, намагатиметься посіяти серед наших громадян, у тому числі - військових паніку, зневіру, захоче підбурити їх до акцій протесту, заворушень. Мета одна — послабити Україну зсередини. На тлі проблем на фронті це могло би призвести до катастрофічних наслідків для нашої державності. Спецоперація країни-агресора має умовну назву «Майдан-3».

Значною мірою запобігти цій провокації може висновок Конституційного Суду. За даними «Дзеркала тижня», парламентарії поставлять перед КС кілька питань. А саме: чи дозволяє Конституція проведення президентських виборів в умовах воєнного стану? Друге питання стосуватиметься легітимності повноважень президента після закінчення п’ятирічного строку його перебування на цьому посту, тобто після 20 травня.

Щодо порушеної проблеми у «Високому Замку» 7 лютого у публікації «Дивилися „Євробачення“ — думали й про вибори» висловлювався експерт з конституційного права, член ЦВК у 2004−2018 роках Андрій Магера. Автору цих рядків він казав:

«Що я порадив би українській владі? — хоча навряд чи вона ці рекомендації братиме до уваги. Треба, поки не пізно, звернути­ся до Конституційного Суду по офіційне тлумачення окремих положень Основного Закону, зокрема статті 108: чи можли­ве проведення в Україні вибо­рів під час дії воєнного стану? Якщо це неможливо, то слід по­яснити, що відбуватиметься з виборними органами і посадо­вими особами, строк дії пред­ставницького мандата яких уже вичерпано. Думаю, КС, розтлу­мачивши цю норму, як кажуть юристи, забезпечив би реаліза­цію принципу правової визначе­ності. Тоді ситуація була б зро­зумілою раз і назавжди. І вже ні у кого не виникало би ні «семи п’ятниць на тижні», ні «семи чет­вергів на тижні».

Моє розуміння: під час воєн­ного стану жодні вибори немож­ливі. Статтю 108 Конституції можна протлумачити так: пре­зидент виконує свої обов’язки доти, поки після припинення во­єнного стану не буде проведе­но нові президентські вибори, а після них його на своєму по­сту замінить інша обрана осо­ба. Тільки до того часу. Це не тільки право президента, а й обов’язок. Тому що вакууму вла­ди у державі, особливо під час воєнного стану, бути не може".

Наразі відповідного звернення у КС ще немає. В Офісі президента, за даними «ДТ», ще думають, як виходити із ситуації, яка складеться після 20 травня. Подання у КС — один із варіантів. Це подання вже готове, його найближчими днями можуть надіслати у Конституційний Суд представники пропрезидентської партії «Слуга народу».

Схожі новини