Передплата 2024 ВЗ

Святий Миколай навідається до воїнів та їхніх дітей

У святкових подарунках будуть і фрукти від ірландських добродійників

Ці апельсини від ірландських благодійників з Project ESPWA у день св. Миколая потраплять за призначенням.
Ці апельсини від ірландських благодійників з Project ESPWA у день св. Миколая потраплять за призначенням.

1400 кг апельсинів, що їх в Україну передали активісти ірландського благодійного фонду Project ESPWA (керівник Joe Clancy, співзасновник Сергій Шалапай), стануть частиною подарункових наборів нашим співвітчизникам у день св. Миколая. Вихованцям дитячих будинків, малюкам зі звільнених від ворога територій, воїнам на передовій і тим, що поправляють здоров’я у госпіталях, вручать ці гостинці представники міжнародного благодійного фонду «Старе місто Львів». У минулий четвер там запрацювала «Фабрика Святого Миколая», волонтери почали формувати святкові презенти, щоб встигнути вчасно розвести їх за призначенням.

«Помаранчевий рай» з Ірландії добирався до України складно — через заблокований протестувальниками польсько-український кордон. Швидко проїхати фура із фруктами шансів не мала, у довгій черзі вони могли зіпсуватися. Тоді креативні активісти перевантажили апельсини у бусики — і так вдалося вирішити проблему…

— Ірландці є основними нашими донаторами, — розповіла кореспондентові «Високого Замку» президент БФК «Старе місто Львів» Наталія Мишинська. — Допомагають постійно. Безмежно вдячні їм! Крім продуктів, передають дитячі речі, інвалідні візочки, ходунки, памперси для дорослих. Попереднього разу прислали захисникам України дуже практичні чоботи, які витримують сильні морози. Хлопці на фронті були від них у захваті.

Щодня волонтери із МБФ «Старе місто Львів» відправляють машини із благодійною допомогою тим, хто її потребує. Маршрути рейсів пролягають в основному на Харківщину, Херсонщину, у Запорізьку область. Найближчими днями бус із подарунками до свята Миколая візьме курс під Бахмут.

Напередодні на адресу фонду надійшло 157 листів від діток наших бійців, які зараз воюють, від дітей, чиї батьки загинули, а також від тих, що перебувають у скрутних життєвих обставинах. У листах були різні прохання про омріяні подарунки. Хтось просив солодощів, а хтось — планшет, смартгодинник, велосипед. Через соцмережі «Старе місто Львів» озвучило ці дитячі прохання — і на них відгукнулися добродійники. Вони передали свої подарунки у Фонд, а там їх гарно запакували і приготували до відправлення. У найближчий понеділок (тільки не підвела б погода) машини з цими подарунками вирушать на Харківщину, а на місці тамтешні волонтери у день св. Миколая роздадуть їх авторам листів.

Львівські волонтери пакують "миколаївські" подарунки.
Львівські волонтери пакують "миколаївські" подарунки.

60 подарунків до свята львівські добродійники передадуть і у Ворзельський дитячий будинок (Бучанський район Київської області). Вихованцям цього притулку допомагають постійно. З гостинцями волонтери завітають і у дитячий центр, що на вул. Жовківській у Львові. Сюди після школи приходять діти внутрішньо переміщених осіб, ті, у кого важкі сімейні обставини. Тут діти роблять уроки, тут їх годують, розважають. Для багатьох подарунки «від св. Миколая» стануть першими в їхньому житті.

— І обов’язково прийдемо з гостинцями до поранених військових у госпіталь, — зазначає Наталія Мишинська. — Серед наших «підопічних» також воїни 24-ої бригади, 3-штурмової, 118-ої, 108-ої. Передаємо на передову продукти, предмети сангігієни, а також ліки. З настанням холодів на них особливо великий запит…

Схожі новини