Передплата 2024 «Добрий господар»

Найвища дерев’яна гойдалка не у Карпатах, а поблизу Білої Церкви

На Київщині зафіксували новий рекорд України

Фото Лани Вєтрової
Фото Лани Вєтрової

Для більшості з нас величезна гойдалка — явище не із серії «фантастики». Бо у нашому регіоні такі гойдалки встановлюють у Карпатах, особливо у місцях масового відпочинку українців і гостей з інших країн. Скажімо, у Буковелі є така гойдалка, але їй у висоті бракує кількохсантиметрів до 9 метрів. У закарпатському селі Вільшинки теж є дерев’яна гойдалка, що має 9 метрів і 45 см. І ось тепер на Київщині, неподалік Білої Церкви, дерев’яна гойдалка-велетень з’явилася вперше. І «потягнула» на рекорд України! Гойдалка-рекордсменка має заввишки понад 12 метрів!

Про це журналістці «ВЗ» розповіла керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова.

— Традиційно дерев’яні гойдалки встановлюють у Карпатському регіоні, — каже пані Лана. — А на Київщині таку встановили вперше. Та ще й таку височенну. Надзвичайно красива локація, відкриваються простори, гарно видно схід сонця. Виконана робота на високому естетичному рівні. Наразі рівноцінної цій гойдалці в Україні нема. Її висота 12 метрів 30 сантиметрів, вона має металеве оздоблення.

— Хто автор цієї роботи?

— Гойдалку створила група людей, які об'єдналися з ідеєю зробити гойдалку. Це — відкрита безкоштовна атракція. Хто буде проїжджати повз неї, можна зупинитися і зробити неймовірні фото. Окрім того, кожен не лише отримає позитивні емоції, а й матиме можливість задонатити кошти на ЗСУ. І це правильно, бо у наш час треба шукати різні способи допомогти нашим бійцям.

— У який спосіб можна донатити?

— Там встановлено скриньку, на якій написано «На допомогу ЗСУ». Гойдалка, як і зрештою скринька, передані під кураторство волонтерів. За усім стежитиме загін волонтерів.

— А як вночі?

— Там є охорона. До речі, вночі гойдалка має неймовірну різнокольорову підсвітку. Таким чином людей заохочують через відчуття краси і необхідності давати кошти на потреби нашої армії і наближати нашу Перемогу.

— А якщо прийде хтось напідпитку, кому вже море по коліно, і захоче максимально розхитати ту гойдалку, тоді як?

— Повторюся, за порядком стежать волонтери. Окрім того, гойдалка має дуже потужний фундамент — котлован вирито вглибину на 3,5 метра. І укріплена вона сильно з усіх боків. А ще гойдалка не може розхитатися з дуже великою амплітудою. Тому ми її розглядаємо як фотоатракцію.

— На чиї кошти її встановлено?

— На кошти місцевих підприємців, меценатів. Їм і було вручено сертифікат про реєстрацію рекорду України.

Схожі новини