Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«10 гривень — не комісія за Леокарт, а депозит на рахунку: це практика США та Великої Британії»

Львів'яни, які почали купувати перші електронні картки для оплати проїзду в громадському транспорті, обурилися додатковими стягненнями

Фото ЛМР
Фото ЛМР

Львів‘яни, які активно користуються громадським транспортом, почали купувати у кіосках преси перші картки Леокарт, якими з 11 грудня можна буде оплачувати за проїзд. Багатьох застала зненацька комісія за придбання картки у сумі 10 гривень. Звідки вона взялася, оскільки у Ратуші обіцяли вартість картки не перевищуватиме 60 гривень.

Львів'янин Олег Довганик придбав електронну картку для оплати проїзду не за обіцяних 60 гривень, а за 71 грн.

«Леокарт у Львові коштує не 60 грн, а 71, — розповів Олег Довганик. — Це мінімальна сума чека продажу. Чек на 60 гривень продавці у кіоску вибивати не можуть технічно. Обовʼязково має бути депозит ще на 10 грн і мінімум 1 гривня поповнення. Відколи „Львівавтодор“ став банком — питання цікаве… У мене питання до Львівської міської ради: чому дурите львівʼян? Питання не у цих 11 гривнях, а у самому факту. Вже мовчу про те, чому ми маємо за цей пластик взагалі платити?!».

Фото Олега Довганика
Фото Олега Довганика

Звертаюся по коментар до керівника департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олега Забарила, аби дізнатися, чому з львів'ян стягують додаткові гроші і чи є це комісією.

Чиновник пояснив, що вартість пластикової картки — 60 гривень, цю суму затвердив виконавчий комітет Львівської міської ради.

«При купівлі картки пасажиру необхідно внести депозит у розмірі 10 грн, — пояснив Олег Забарило. — Ця сума залишається на балансі картки і дає можливість пасажиру, навіть при нульовому рахунку, здійснити одну резервну поїздку. Далі пасажир поповнює баланс картки — від 1 гривні і більше. Рекомендуємо поповнювати картку на суму не меншу, ніж вартість однієї поїздки — 13 грн».

За його словами, жоден комісійний збір, незалежно від способу чи суми поповнення картки, з пасажира не стягується. Тому 71 гривень за придбання картки, кажуть у Ратуші, законна сума.

«У багатьох людей виникли питання, що це за сума і навіщо її сплачувати при купівлі картки, — наголошує пан Забарило. — 10 гривень — не комісія. Депозит на картці - світова практика, зокрема в таких країнах як США, Велика Британія».

Станом на 17 листопада львів‘яни придбали майже півтори тисячі транспортних карток. У перший день продажу — 1048 карток.

Уточнила у мерії, чи може пасажир оплатити транспортною карткою за друга. Відповідь — без проблем, якщо на рахунку картки достатньо коштів. У валідаторі треба зробити налаштування про оплату за двох чи трьох пасажирів. Баланс картки теж можна перевірити на моніторі валідатора.

Нагадаємо попередні тарифи за проїзд, які почнуть діяти з 11 грудня. При оплаті карткою Леокарт — 13 грн, банківською карткою — 15, квиток придбаний у водія — 20. Такі тарифи найближчим часом затвердить виконком. Розробники електронного квитка кажуть, що тарифи можуть змінитися.

Схожі новини