Передплата 2024 «Добра кухня»

«Я не міг інакше вчинити, я не міг не піти»

У бою з окупантами загинув відомий український актор Олексій Хільський

Фото зі сайту Погляд.інфо
Фото зі сайту Погляд.інфо

На Запорізькому напрямку в бою з окупантами загинув відомий український актор Олексій Хільський. Цю сумну новину у соцмережах повідомила його дружина Надія.

«Я пишу, але сама не можу до кінця в це повірити. Льоша загинув. Він був найкращим, кого я знаю. Найбільш хорошим! Найкрасивішим! Найталановитішим! Все, за що він брався, він робив з пристрастю. А яка у нього була жага життя! Він так любив життя! Я кохаю тебе, мій воїне», — написала Надія.

Олексій двічі отримував поранення, проте все одно повертався на фронт. Він був у найгарячіших точках — брав участь у наступі в Херсоні, захищав Бахмут і Соледар. Олексій проходив службу в 46 окремій аеромобільній бригаді ДШВ на посаді головного сержанту взводу розвідроти. Він був одним з найдосвідчених бійців цього елітного підрозділу.

В одному з останніх інтерв'ю, що вийшло у червні 2022-го, Олексій розповідав, що ніколи не думав, що у тих жахіттях, про які знав з розповідей та з книжок про Другу світову війну, доведеться жити і боротися за незалежність у XXI столітті. «Багато блок-постів, багато військових, — розповідав про перші дні повномасштабного вторгнення, — майже повна відсутність цивільних на вулицях, великі черги у магазини. Часто згадую всі ті історії, які ми чули про другу світову війну, про черги за продуктами й за ліками, і ніколи не думав, що я побачу все це на власні очі, що все це мене безпосередньо торкнеться».

Коли зрозумів, що у Києві небезпечно, повіз свою родину — дружина Надію та 12-річну доньку Валерію у Чернівецьку область. «Жили у дуже простих, сільських умовах. У нас не було води у будинку, туалет — на вулиці, проте нас це якось не особливо турбувало. Там затишно, красиво, спокійно. Ми як туди приїхали, то навіть кайфували від цієї простоти та від природи. Від того, що ти кожного ранку набираєш у колодязі чисту воду… І від можливості поспілкуватися з друзями».

Але не міг сидіти і кайфувати, коли палають міста і села, а ворог брудними чоботиськами ходить по українській землі.

«Знаю заради чого я це роблю. Хочу, щоб в нашій країні був мир, щоб мої рідні, мої сусіди, мої друзі, люди, яких я люблю, були живі й здорові і ходили вільно по рідній землі, могли подорожувати по світові…».

Спочатку Хільський записався до тероборони — готували «коктейлі Молотова», чергували на блокпостах. Але Олексій зрозумів: він хоче принести більше користі. Через 10 днів після початку війни пішов реєструватися до військкомату. «Прийшов. Мені кажуть: „Готовий сьогодні їхати?“ Кажу: „Дайте хоч пару днів, щоб дружину підготувати“. Мені дали пару днів. Я не міг інакше вчинити, я не міг не піти», — сказав Олексій.

Довідка «ВЗ»

Олексій Хільський народився 14 листопада 1987 року у місті Кам’янське. У 2014 році він закінчив Дніпропетровський театрально-художній коледж, тривалий час працював у Дніпропетровському театрі «Віримо!». До війни він багато знімався в кіно та популярних серіалах (25 ролей у кіно), серед яких: «На твоєму боці», «Квочка», «Кріпосна», «Лікар Ковальчук», «Опер за викликом», «Загадка для Анни» та інші.

Схожі новини