Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Один день заробітку чиновників — на потреби фронту

У місті Дунаївці Хмельницької області реалізовують унікальні соціальні проєкти, які допоможуть ВПО з житлом

Фото авторки
Фото авторки

Місто Дунаївці із 35 тисячами мешканців стало єдиним в Україні отримувачем гранту від Глобального фонду міст для мігрантів і біженців. Про це стало відомо 20 червня 2023 року у Всесвітній день біженців. Підрозділ фонду спрямовує в містечко на Хмельниччині 200 тисяч доларів США, а також технічні ресурси, аби допомогти внутрішньо переміщеним родинам з дітьми. Пріоритет фонду — допомога сім'ям ВПО з неповнолітніми дітьми. У Дунаївцях за грантові кошти будуть реалізовувати проєкт «Домівка подалі від небезпеки».

У колишній районній лікарні - житло для тих, хто втратив дім через війну

Як розповів під час зустрічі з журналістами у рамках Харківського пресклубу секретар Дунаєвецької міської ради Олег Григор‘єв,
грантовий конкурс був закритого типу. Окрім Дунаївців, за грант змагалися ще кілька громад Хмельниччини, які прийняли на своїх теренах людей зі сходу та півдня України.

Секретар Дунаєвецької міської ради Олег Григор‘єв
Секретар Дунаєвецької міської ради Олег Григор‘єв

Соціальний проєкт «Домівка подалі від небезпеки» — зведення житла у селі Миньківці, що входить до Дунаєвецької громади, де житимуть переселенці. У Дунаївцях вирішили перепрофілювати занедбану районну лікарню у житло та соціальні послуги для внутрішньо переміщених осіб. Там замешкає сорок сімей з дітьми. Ремонт стартує цього року, а на перший транш гранту очікують в середині вересня.

Після війни це житло планується перетворити на дитячий табір, або реабілітаційний центр для постраждалих від домашнього та гендерного насильства (під час конкурсу представники фонду зважали на цільове використання житла після війни).

Також притулок для ВПО облаштували у приміщенні колишнього соціального центру. Тут мешкають тридцять людей пенсійного віку. Для ремонту приміщень з міської скарбниці виділили 1,4 млн грн.

«З початку війни Дунаївці прийняли понад 12 тисяч людей, які приїхали з різних регіонів України. Зараз у нашому місті проживає близько двох тисяч внутрішньо переміщених осіб. Глобальний фонд міст для мігрантів і біженців допоможе нам покращити життя дітей і сімей, переміщених з регіонів війни», — повідомила Веліна Заяць, міський голова Дунаївців.

Чимало ВПО мешкають у Дунаївцях в орендованих квартирах. Серед них переважно жителі Херсонської області. Раніше тут було чимало жителів Донецької області.

Орендна плата для переселенців символічна. Олег Григор‘єв сказав «ВЗ», що трикімнатна квартира у військовому кварталі міста коштує півтори тисячі гривень на місяць, відповідно однокімнатна ще дешевше. Для інших охочих орендувати ціни на житлові квадратні метри тут вищі - 2,5−3 тисячі гривень.

Щоб купити захисникам берці - чиновники дають із зарплати 300−1000 гривень

Чиновники Дунаєвицької міської ради та комунальних підприємств громади започаткували традицію донатів на фронт. З перших днів війни перераховують денний заробіток на потреби захисників. В середньому це 300−1000 гривень в день з одного посадовця (сума залежить від рангу та зарплати). Олег Григор‘єв повідомив, що з початку війни вдалося назбирати 2,7 мільйона гривень. За ці кошти купують берці та іншу амуніцію для захисників.

Схожі новини