Передплата 2024 ВЗ

«Виглядає, що американський фонд обманули шахраї: привезли частину допомоги, щоб відзвітуватися, а решта — вкрали…»

Які благодійні фонди причетні до зникнення тактичних аптечок для військових?

Фото Укрінформ
Фото Укрінформ

Ще 3 листопада 2022 року зник вантаж з гуманітарною допомогою, яку для України передали американці.

Про це журналістці «ВЗ» повідомив голова львівського фонду «Центр волонтерства і захисту» Андрій Немировський.

Саме цей фонд мав отримати від Українського Американського Допомогового комітету (ЗУАДК) важливий вантаж на загальну суму 1,1 млн доларів США! Серед гуманітарної допомоги були майже 10 тисяч тактичних аптечок, таких потрібних для наших військових (на суму 908,6 тисяч доларів). Волонтери з’ясували, що частина вантажу опинилася на гуманітарному складі Львівської військової адміністрації, що на вул. Земельній. Решта вантажу, зокрема, тактичні аптечки, зникли…

— Правильно я зрозуміла, Український Американський Допомоговий комітет (ЗУАДК), який розташований у США, передав тактичні аптечки до України і вони зникли?

— Так. Українці, які виїхали до США під час Другої світової війни, заснували цей комітет. Вони допомагають ще з 40-х р.р. Відповідно, з перших днів цієї широкомасштабної війни допомагали: відправили до України понад 30 контейнерів з гуманітарною допомогою! Передавали гуманітарку через логістичну компанію «Дніпро», а вони відправляли її на наш фонд «Центр волонтерства та захисту». Ми, відповідно, за побажанням американців, це все роздавали і звітували. В один момент до американського ЗУАДК хтось звернувся з української діаспори і запропонував зробити безкоштовну логістику трьох контейнерів, щоб вони не платили за перевезення по Америці, і привезли все це до нас. Представилися як представники військової цивільної адміністрації (ВЦА). Вартість перевезення допомоги зі США до України недешева — 8−10 тисяч доларів за один контейнер. Американці на це погодилися. Але замість нас гуманітарну допомогу частково отримала Львівська військова адміністрація (побачили, як ЛОВА звітувала про цей вантаж у своєму Фейсбуку), а решта вантажу зникла, зокрема, і тактичні аптечки.

— Хто безпосередньо у військовій адміністрації за це відповідав?

— Ця гуманітарна допомога була привезена на склад на вул. Земельну. Відповідав за неї очільник координаційного штабу із питань надання гуманітарної допомоги та позаштатний радник голови ЛОВА, адвокат Олексій Шевчук. Він очолював склад на вул. Земельній, а також був представником фонду «Чистий Київ». Військова адміністрація уклала меморандум про співпрацю з цим благодійним фондом (цей фонд тепер фігурує у кримінальному провадженні).

— Хто ще крім них «засвітився» у цій справі?

— На фото я бачив представників благодійного фонду «Інтелігентна організація», які також звітували про цю американську гуманітарну допомогу. Тобто допомога надійшла зі США, а на Фейсбуку обласної військової адміністрації вказали, що ця допомога — від українського фонду «Інтелігентна організація». А ось тактичних аптечок ми не побачили на жодному фото.

— Йдеться про 10 тисяч тактичних аптечок IFAK, одяг, та іншу «гуманітарку» на загальну суму 1,1 млн доларів?

— Якщо бути точним, було 9 тисяч 700 аптечок на загальну суму 908,6 тисяч доларів. А вартість усього вантажу становила 1,1 млн доларів!

— Саме ваш благодійний фонд «Центр волонтерства та захисту» (ЦВЗ) мав отримати цей вантаж зі США?

— У митних деклараціях вказаний наш фонд. Але що цікаво: вантаж через польську митницю проїхав, а в Україну за документами не заїхав… Тобто вантаж розчинився в повітрі ще на польсько-українському кордоні. А потім з’явився на складі на вул. Земельній (у своєму Фейсбуку Львівська військова адміністрація повідомляла, що це їхній склад). Наскільки мені відомо, зараз цей склад уже не функціонує. Вони його закрили.

— Як вантаж міг «розчинитися» на кордоні?

— Тому що вантаж їхав не через логістичну компанію «Дніпро», як це було до того часу, а через псевдоволонтерів з БФ «Інтелігентна організація», які обіцяли зекономити гроші. Відповідно, вони самі вирішували, куди цю допомогу скерувати. Так виглядає, що вони — шахраї, обманули американський фонд. Привезли частину допомоги, щоб відзвітуватися, а решта — вкрали…

— Ваш фонд звертався з заявою до поліції?

— Звичайно, було звернення. Ми не є власником вантажу, але ось американці з ЗУАДК через тиждень після зникнення вантажу звернулися до поліції. Відкрите кримінальне провадження. Були обшуки на складах на вул. Земельній. Представник ЗУАДК у Львові Андрій Дида побачив тактичні аптечки на складі на вул. Земельній, але йому відмовились їх віддавати, хоча палети були промарковані логотипами ЗУАДК. Мотивували, що не вказаний отримувач на палетах. Тобто, поки процесуальні дії тривали, аптечок на складі не стало. І, відповідно, під час обшуку їх не знайшли.

— Ваш фонд так і не отримав цієї американської гуманітарної допомоги. Чи ви надалі співпрацюєте з ЗУАДК? І як американці на все це відреагували?

— Звісно, американці шоковані. Коли слідство почало затягуватися, ми вирішили цю справу оприлюднити (до того часу не хотіли цього робити). Але ми надалі з ними співпрацюємо, у американців багато проєктів. Але з того контейнеру, нам, на жаль, не вдалося нічого отримати. Ми, до речі, зверталися до ЛОВА, щоб нам віддали цю частину гуманітарну допомоги, яку вони, по суті, незаконно забрали. Вони відповіли, що вони вже все роздали.

— Чи ви спілкувалися з радником голови ЛОВА Шевчуком, який очолював склад на вул. Земельній?

— Так, ми до нього їздили. Ми просили, аби він нам показав акти, що отримав, і що передав. Щоб американці могли відзвітуватися. Але він відмовився і нам, і ЗУАДК давати будь-які документи. Сказав, що це державна таємниця, і що для цього потрібно багато різних дозволів. Ми робили багато спроб отримати ці документи, бо головне було пересвідчитись, що допомога надійшла у прифронтові області, але, на жаль, без результату. Відповідно, ми тільки зі слів знаємо, що вони отримали, і що роздали. Ніяких документів не було надано.

— Може хтось до вас телефонував, що була виявлена партія тактичних аптечок в іншому місці?

— Ми їх шукаємо. Стежимо на OLX. Дуже велика кількість цих аптечок, і вони мали б десь «сплисти». Поліція цією справою займається, кримінальне провадження відкрите.

А тим часом…

«Цього тижня журналісти опублікували розслідування про зникнення майже 10 тисяч аптечок IFAK на 33,6 млн гривень, які до Львівських волонтерів не доїхали зі США, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці в. о. голови ЛОР (колишній заступник Козицького) Юрій Холод.

— У матеріалі ЗМІ зазначено, нібито я відповідав за «гуманітарну» в ЛОВА восени минулого року. Насправді, восени 2022 року я не мав стосунку до гуманітарного напряму роботи ОВА, а виконував свої обов’язки як заступник голови Львівської обласної ради. Львівська обласна рада не була отримувачем вказаної допомоги. Як вже повідомив журналістам, у цій справі, на прохання мого доброго і давнього знайомого — Романа Городечного з фонду «Центр волонтерства та захисту», я погодився сконтактувати між собою Львівську обласну військову адміністрацію, іноземних донорів та представників фонду, щоб вони з’ясували ситуацію напряму. Я організував Zoom, а далі вони спілкувалися між собою. Як вказують журналісти, поліція та СБУ справді ведуть розслідування у справі щодо вказаного гуманітарного вантажу. Я абсолютно відкритий до співпраці. Сподіваюся, правоохоронцям вдасться прояснити ситуацію, і громадськість дізнається про результати розслідування найближчим часом".

Схожі новини