Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Якщо відповіли з одного предмета, у жодному разі не натискайте кнопку „завершив тестування“!»

5 червня стартує основна сесія Національного мультипредметного тесту (НМТ)

Фото ілюстративне з сайту Слово і діло
Фото ілюстративне з сайту Слово і діло

Основна сесія НМТ стартує 5 червня і триватиме до 23 червня. На що насамперед її учасникам треба звернути увагу, і скільки абітурієнтів цьогоріч візьмуть участь в основній сесії журналістці «ВЗ» розповіла директорка Львівського центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

На персональних сторінках усіх учасників Національного мульти­тесту уже розміщені запрошення, — каже пані Лариса. — Важливо, щоб кожен учасник побачив, у яку зміну має прийти за зазначеною адресою для складання мульти­тесту. Напередодні кожен має ді­знатися, як добратися до тимча­сового екзаменаційного центру, щоб не запізнитися. Бо усі, хто запізниться, не матимуть права участі. Не може бути так, що учас­ник, зареєстрований у першу змі­ну, з певних причин не встиг, тож хоче прийти і скласти у другу змі­ну. Його просто не допустять.

Для кожного учасника під­готовлене робоче місце перед комп’ютером — на певний день і на певну годину. Коли прийшли у тим­часовий екзаменаційний центр, треба уважно слухати інструктора, який дасть логін і пароль для входу в комп’ютер, і лише після вступної промови-роз'яснення буде доступ до тестів. Швидше ніхто не може по­чати. Для всіх відведено однаковий час — 180 хвилин на три предмети.

— Якщо інструктор говори­тиме 10 хвилин, відлік часу на мультитест починається після тих 10 хвилин?

— Так, лише після того, як ін­структор все пояснив, починається тестування. Кожен учасник має 180 хвилин на три предмети і має пра­во переходити з предмета на пред­мет. Якщо математику, до прикла­ду, завершив за 50 хвилин, то на українську мову може використати 70 хвилин. Але є важливий момент, на якому хочу акцентувати: якщо закінчили українську мову, у жод­ному разі не треба натискати кноп­ку «завершив тестування», бо це означає, що завершив тестування на всі три предмети! Лише коли ви­конали завдання з усіх трьох пред­метів, перевірили відповіді, треба натиснути кнопку «завершив тес­тування». Тоді ж треба здати свій логін і пароль, розписатися у про­токолі. Свої результати кожен учас­ник отримає майже відразу.

— Так швидко?

— Так. Комп’ютер порахує - хто і як склав, учасник прийде додому і в своєму особистому кабінеті по­бачить, скільки балів набрав.

— Що треба мати при собі абітурієнтові, коли приходить у пункт тимчасового екзамена­ційного центру?

— Паспорт, ручку, пляшечку води. І все. Листок для чернетки отримає на місці. Телефони, які є у кожного учасника, треба зали­шити у місці для особистих речей. Наголошую, щоб телефони не просто виймали з кишені і зали­шали у цьому місці, а щоб покла­ли в торбинку. Бо ж невідомо, хто перший вийде і чий телефон ві­зьме. Не справа інструктора сте­жити за дорогими телефонами!

— Чи треба запрошення на НМТ роздруковувати?

— Можна роздрукувати, а мож­на сфотографувати, щоб показати на вході.

— Скільки цьогоріч учасників візьме участь в основній сесії?

— У Львівській області майже 23 тисячі. Торік було 16 тисяч 900.

— Основними предметами є українська та математика. Який предмет як додатковий має найвищий рейтинг?

— Найбільше учасників обрали додатковим предметом історію України. Потім йде іноземна мова, далі - біологія, хімія й фізика. У нас є аудиторії, де працюватиме сурдоперекладач. У таких ауди­торіях учасникам додається ще 30 хвилин, що передбачено норма­тивними актами.

— А якщо повітряна тривога?

— На випадок повітряної тривоги робота у центрі повністю припиня­ється. Діти й інструктори йдуть в укриття. Якщо тривога триватиме до години часу, то учасники повер­таються на свої місця і продовжу­ють працювати. Якщо довше, уся аудиторія йде на додаткову сесію.

Схожі новини